1.1 Sammendrag

1.1.1 Brann- og eksplosjonsvernloven

I proposisjonen fremmer Arbeids- og administrasjonsdepartementet forslag til ny lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff, og om brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsvernloven). Loven skal erstatte lov av 21. mai 1971 nr. 47 om brannfarlige varer samt væsker og gasser under trykk, lov av 14. juni 1974 nr. 39 om eksplosive varer samt lov av 5. juni 1987 nr. 26 om brannvern mv. Forslaget bygger på utredningen i NOU 1999:4 Utkast til ny lov om brann- og eksplosjonsvern.

1.1.2 Arbeidsmiljøloven

I tillegg legges det frem endringer i lov av 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø (arbeidsmiljøloven). Det foreslås enkelte lovtekniske og strukturelle endringer i arbeidsmiljøloven kapittel IX, om arbeid av barn og ungdom.

1.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Reidar Sandal, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Signe Øye, fra Høyre, Peter Gitmark, Hans Kristian Hogsnes og Kari Lise Holmberg, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Per Sandberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Anita Apelthun Sæle og Ivar Østberg, og fra Senterpartiet, lederen Magnhild Meltveit Kleppa, viser til at Arbeids- og administrasjonsdepartementet fremmer forslag til ny lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlige stoff og brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsloven) og om endringer i arbeidsmiljøloven.

Komiteen mener den forslåtte samordningen av de gjeldende lover innebærer en styrking av mulighetene for en mer effektiv og riktigere ressursbruk i arbeidet med å forebygge og begrense omfanget av de forhold lovverket omfatter.

Komiteen vil også peke på at den foreslåtte samordning av de tre gjeldende lovene på dette området i én ny lov, representerer et riktig skritt fremover i arbeidet med å forenkle og effektivisere lovgivningen på dette området.

Komiteen slutter seg således i all hovedsak til de endringer som fremmes i denne proposisjonen, men har på enkelte områder visse tilføyelser og forslag til endringer som vil bli omtalt under de respektive kapitler i denne innstillingen.

Komiteen viser for øvrig til sine merknader i Innst. S. nr. 341 (2000-2001).