2. Bakgrunnen for lovforslagene

Justisdepartementet har nedsatt en studiegruppe for å undersøke tiltak mot rasisme og nynazisme i Sverige og Tyskland. Studiegruppen avga sin rapport Forbud mot rasistiske organisasjoner, ytringer og demonstrasjoner i Sverige og Tyskland (heretter "rapporten") til departementet 9. mars 2001. Rapporten har vært sendt på høring, og proposisjonen følger opp studiegruppens forslag. Det nevnes for øvrig at det har vært nedsatt et lovutvalg (Holgersen-utvalget) som skulle komme med forslag til ny lov mot etnisk diskriminering. Utvalget la frem sin utredning 14. juni 2002, og denne utredningen er sendt på høring. Videre nevnes at Ytringsfrihetskommisjonen i NOU 1999:27 Ytringsfrihet bør finde sted drøfter straffeloven § 135 a i forhold til ytringsfriheten. Kommisjonen anbefaler en revisjon av § 135 a i lys av den foreslåtte grunnlovsparagrafen. En stortingsmelding er planlagt fremmet våren 2003.

Ved lov 2. mars 2001 nr. 7 ble bl.a. strafferammen for besøksforbud hevet for å utvide adgangen til å pågripe og varetektsfengsle ved brudd på bestemmelsen. Under høringen av dette lovforslaget ble det anført at reglene om besøksforbud er uklare på noen punkter. Justisdepartementet utarbeidet på denne bakgrunn et høringsnotat med forslag om å endre straffeprosessloven § 222 a.

Stortinget fattet i tilknytning til behandlingen av Dokument nr. 8:12 (1998-1999) følgende vedtak:

"IV. Stortinget ber Regjeringen vurdere en endring av straffeloven § 62 slik at det blir adgang til å idømme strengere maksimalstraff for flere forhold som pådømmes i konkurrens, enn dagens regel med en øvre grense på 11/2 ganger strafferammen for det alvorligste av de pådømte forhold gir adgang til."

I St.prp. nr. 1 (1999-2000) uttalte Justisdepartementet bl.a. at det etter en foreløpig vurdering mente reglene i straffeloven § 62 gir tilstrekkelig vide rammer for domstolene når det gjelder gjengangerkriminalitet. I Innst. S. nr. 101 (1999-2000) angående Dokument nr. 8:2 (1999-2000) viste et flertall i justiskomiteen til at Stortinget hadde bedt Regjeringen vurdere en skjerping av straffeloven § 62, og forutsatte at det ble foretatt en grundigere vurdering av forslaget før endelig konklusjon ble trukket. På denne bakgrunn sendte departementet spørsmålet på høring.