Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i lov 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr

Dette dokument

Til Odelstinget

Sammendrag

I proposisjonen fremmer departementet for det første forslag om å øke rettsgebyret med 15 kroner, til 860 kroner, med virkning fra 1. januar 2006. Lovforslaget gjennomføres ved endring av rettsgebyrloven § 1 annet ledd annet punktum.

For det andre fremmes forslag om å redusere tinglysingsgebyret til 0,25 ganger grunnsatsen i rettsgebyret i saker som gjelder refinansiering av lån innenfor samme låneramme. Tiltaket vil gjøre det billigere å flytte lån og slik bidra til å skjerpe konkurransen i lånemarkedet.

Begge forslagene til lovendring er i samsvar med forslaget i St.prp. nr. 1 (2005-2006) og i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006).

Det foreslås videre at begrepet "pantobligasjon eller skadeløsbrev" i rettsgebyrloven § 21 annet ledd erstattes med "pantedokument". Pantedokument er en samlebetegnelse for pantobligasjoner og skadesløsbrev, og omfatter i tillegg andre dokumenter som innholder stiftelse av avtalt panterett. Det er i praksis ingen tvil om at det skal betales gebyrer etter § 21 annet ledd uavhengig av hvilken undergruppe dokumentet kan kategoriseres i. Forslaget er av rent teknisk karakter og innebærer verken en utvidelse eller innskrenkning av gebyrplikten. Forslaget har således heller ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.

Til slutt foreslås en endring i rettsgebyrloven § 3 fjerde ledd som følge av at Statens innkrevingssentral gradvis overtar ansvaret for innkrevingen av en del gebyrer.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Vens­treparti, Olav Gunnar Ballo, viser til de respektive partiers merknader i Budsjett-innst. S. nr. 4 (2005-2006).

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om endringer i lov 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr

I

I lov 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr gjøres følgende endringer:

§ 1 annet ledd annet punktum skal lyde:

Dette utgjør kr 860.

§ 3 fjerde ledd første punktum skal lyde:

Når Statens innkrevingssentral er pålagt å innkreve gebyr og sideutgifter, kan den inndrive kravene ved trekk i lønn og lignende ytelser etter reglene i dekningsloven § 2-7.

§ 21 skal lyde:

For tinglysing, registrering eller anmerkning i grunnboken og kraftledningsregisteret betales 1,8 ganger rettsgebyret, med mindre annet følger av annet eller tredje ledd eller er bestemt i § 22.

For tinglysing eller registrering av pantedokument betales 2,25 ganger rettsgebyret.

For tinglysing av pantedokument eller tinglysing av transport av pantedokument i forbindelse med refinansiering av lån innenfor samme låneramme, med samme pantsetter eller pantsettere og med samme panteobjekt, betales 0,25 ganger rettsgebyret.

Det skal betales fullt gebyr for hvert register og for hver rettskrets et dokument skal tinglyses eller registreres i.

II

Loven gjelder fra 1. januar 2006.

Oslo, i justiskomiteen, den 8. desember 2005

Anne Marit Bjørnflaten
leder og ordfører