7. Valgrett ved virksomhetsoverdragelse

7.1 Sammendrag

I den nye arbeidsmiljøloven er arbeidstakers rett til å nekte å bli med over til ny virksomhet (reservasjonsretten) lovfestet (§ 16-3 første ledd).

Blant annet på bakgrunn av innspill fra arbeidstakerorganisasjonene mener departementet at det er grunn til å foreta en ny vurdering av om arbeidstaker skal ha valgrett, om den i tilfelle skal lovfestes og i så fall hvilken rekkevidde den skal ha. Etter departementets oppfatning vil dette kreve ytterligere utredning og en alminnelig høring av et eventuelt nytt forslag.

Departementet mener at det vil være uheldig å ta bort den ulovfestede valgretten før det er tatt endelig stilling til dette spørsmålet. Departementet foreslår på denne bakgrunn at bestemmelsen i § 16-3 første ledd andre punktum om opphør av arbeidsavtalen ved utøvelse av reservasjonsrett oppheves. Ved å ta ut bestemmelsen om automatisk opphør videreføres den gjeldende, ulovfestede valgretten slik denne har kommet til uttrykk i rettspraksis. § 16-3 første ledd vil etter dette ikke regulere ev. opphørstidspunkt ved utøvelse av reservasjonsrett. Dette spørsmålet vil således, som i dag, være ulovfestet.

Bestemmelsen i § 16-3 tredje ledd om fortrinnsrett for arbeidstakere som har utøvd reservasjonsrett, foreslås videreført. Fortrinnsretten vil være relevant for arbeidstaker som ikke utøver eventuell valgrett.

7.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, har ingen merknader og støtter Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at opphevelsen av den ulovfestede valgretten i vedtaket av 17. juni 2005 må ses i sammenheng med at unntaket for krav til pensjonsordninger ved virksomhetsoverdragelse samtidig ble opphevet, samt at arbeidstakere som utøvde reservasjonsrett ved slik overdragelse, ble gitt fortrinnsrett ved ansettelser i virksomheten vedkommende var ansatt i.

Disse medlemmer mener at det er bedre å klargjøre rettstilstand gjennom lov enn å opprettholde usikkerheten og skyve dette foran seg, slik som Regjeringen legger opp til.

Disse medlemmene går derfor imot Regjeringens forslag.