2. Komiteens merknader

Flertallet, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Dagny G. Hovig, Tom Thoresen og Rita Tveiten, fra Senterpartiet, Edvard Grimstad og Marit Tingelstad, fra Høyre, lederen Petter Thomassen og Jan P. Syse, og fra Kristelig Folkeparti, Dag Jostein Fjærvoll, viser til at Stortinget tidligere ved flere anledninger har avvist forslag om å oppheve statskirkeordningen. Det foreliggende forslag tar i tillegg til opphevelse av statskirkeordningen også sikte på å innføre menneskerettighetenes prinsipper og idealer som det etiske grunnlaget for statens virksomhet og innføre religions- og livssynsfrihet på like vilkår for alle innvånere i riket. Et tilsvarende forslag ble forkastet uten realitetsbehandling i sesjonen 1991-92, på grunn av feil i forslaget, jf. Innst.S.nr.66 (1991-1992).

       Komiteen kan ikke se at det i løpet av den tid som er gått siden Stortinget sist behandlet forholdet kirke og stat, er skjedd noe som skulle tilsi en ny prinsipiell drøftelse av statskirkeordningen. Komiteen vil også henvise til sin behandling av spørsmålet om menneskerettighetene i forhold til Grunnloven i Innst.S.nr.172 (1993-1994).

       Komiteen konstaterer at det er religions- og livssynsfrihet for alle innbyggere i riket, og at det forhold at vi har en statskirkeordning i Norge ikke forandrer denne realitet.

       Komiteen sin medlem frå Sosialistisk Venstreparti, Kjellbjørg Lunde, viser til at det såkalla Siversten-utvalet i 1975 gjorde framlegg om å skille stat og kyrkje. Denne medlemmen vil vidare vise til at ei utgreiing i Sverige, som har fått brei politisk støtte, konkluderer med å avskaffe ordninga med statskyrkje. Oslo-biskopen har i Aftenposten 8. april 1994 uttalt seg positivt om den svenske utgreiinga:

       « Det svenske forslaget er helt i tråd med den ordning jeg selv kan tenke meg for forholdet mellom stat og kirke i Norge. »

       Denne medlemen vil peike på at då Stortinget sist hadde til handsaming eit framlegg om å avvikle statskyrka, vart dette avvist på grunn av feil i framlegget.

       Denne medlemen meiner at ordninga med ei statskyrkje på mange måtar har overlevd seg sjølv. Mangfaldet av religioner i det norske folk aukar, og det gjer og oppslutninga om andre livssynsorganisasjonar.

       Denne medlemen viser ellers til grunngjevinga i Dok.nr.12:03 (1991-1992). Denne medlemen foreslår:

       « Dok.nr.12:03 (1991-1992) til endring i Grunnloven § 2 - vert vedteke. »

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen, finner ikke å kunne støtte det foreliggende forslag om endring av Grunnlovens bestemmelser om statskirke, men konstaterer at det er mange innen Kirken som ønsker et formelt skille på sikt dersom en rekke forutsetninger innfris. En fri og uavhengig kirke, fri for politisk overstyring, vil kunne medføre en styrking av Kirkens posisjon i det norske samfunn.

       Et skille forutsetter imidlertid en prosess og en grundig utredning og vurdering som nå ikke foreligger. Dette medlem mener at en slik utrednings- og forhandlingsprosess nå bør iverksettes og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen iverksette et arbeid for en langsiktig målsetning om skille mellom Den norske kirke og stat. Det innføres full teologisk og personellmessig selvstendighet for Kirken, og deretter forhandles det om en tilfredsstillende løsning for uavhengighet på det økonomiske området. »