3. Tiltakene i planperioden 1995-98

       I meldingens kapittel 3 gis det på sidene 10-18 en bred beskrivelse av tiltakene i planperioden 1995-98 knyttet til følgende hovedområder:

- samordning på beredskapssektoren
- systemet for beredskapsplaner
- beredskap på kommunenivået
- internkontroll og tilsyn
- beredskapslagring
- BAS-prosjektet
- sivil-militær støtteplanlegging
- omorganisering av Sivilforsvaret.

3.1 Komiteens merknader

       Komiteen viser til tiltakene gjennomført i planperioden 1995-98, og har følgende merknader:

       Komiteen er enig i prinsippet om at ansvar for de ulike beredskapstiltak ligger hos de myndigheter som har ansvar for de samme aktiviteter i en normalsituasjon. Ut over dette har Justisdepartementet en klar samordningsfunksjon. Ytterligere klargjøring av denne samordningsfunksjonen må fortsette som en videreføring av det arbeidet som allerede er utført.

       Komiteen vil understreke fylkesmannens rolle i forhold til planlegging av beredskapstiltak på regionalt og lokalt nivå.

       Komiteen vil understreke viktigheten av en god samordning mellom Sivil hovedomleggingsplan (SHOP) og Beredskapssystem for Forsvaret (BFF).

       Komiteen registrerer med tilfredshet at 320 kommuner er i gang med risiko- og sårbarhetsanalyser. Komiteen regner med at også de øvrige kommuner vil starte opp et slikt arbeid, og at dette arbeidet vil danne et godt grunnlag for beredskapsplanleggingen i de enkelte kommuner. For at kommunene skal få bedre tilgang på kompetanse på dette området, er det viktig at det planlagte høgskolestudium ved Høgskolen i Stavanger kommer i gang. Komiteen vil her referere til B.innst.S.nr.7 (1997-1998), hvor det står:

       « Komiteen vil be Justisdepartementet kontakte Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet med sikte på å få etablert et høyskolefag i samfunnssikkerhet ved Høgskolen i Stavanger så raskt som mulig. »

       Komiteen konstaterer at den totale mannskapsstyrke i Sivilforsvaret i tråd med intensjonene i forrige langtidsmelding er redusert fra 70.000 til 50.000 personer. Komiteen registrerer også at en av budsjettmessige årsaker ikke har oppnådd målsettingen om opplæring og øving til den tredjedel av mannskapsstyrken som skal være operativ i fred, og at en hittil har gitt slik opplæring til omlag en fjerdedel av mannskapsstyrken. Det bør imidlertid være et mål å nå målsettingen om en tredjedel i denne langtidsperioden. De øvrige to tredjedeler av mannskapsstyrken, som utgjør krigsreserven, må få informasjon om sin rolle i beredskapssystemet når de blir overført til denne reserven. Komiteen har merket seg at det i løpet av våren 1998 vil være 115 operative fredsinnsatsgrupper, samt 2 internasjonale støtteteam. Komiteen er tilfreds med denne utviklingen.

       Forøvrig har komiteen ingen merknader.