Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens avgjerd nr. 172/1999 av 26. november 1999 om endring av protokoll 31 i EØS-avtala om EFTA-statane si deltaking i den andre fasen av EU-handlingsprogrammet Leonardo da Vinci for yrkesretta opplæring (2000-2006)

Til Stortinget

Sammendrag

Proposisjonen gjelder deltakelse i andre fase av EUs handlingsprogram for yrkesrettet opplæring Leonardo da Vinci (2000-2006). Norge har deltatt i utdanningssamarbeidet med EU siden 1991. Deltakelsen i første fase av programmet har vært god. Tildelte prosjektmidler har vært på nivå med kontingenten.

Tiltakene i Leonardo da Vinci er i tråd med norske interesser for å utvikle den internasjonale dimensjonen i yrkes- og profesjonsutdanningen. Gjennom EFTA har Norge kommet med innspill til utformingen av programmets andre fase. Blant tiltakene nevnes utveksling og utplassering av personer i yrkes- og profesjonsutdanning, tverrnasjonale forsøksprosjekter for å utvikle nyskapning og kvalitet eller nettverk for å utveksle erfaringer og god praksis, samt utvikling av felles referansemateriale og informasjon. Særlig støtte gis til aktiviteter som tar i bruk ITK.

EØS-komiteens vedtak om en tilføyelse til EØS-avtalen om deltakelsen i programmets andre fase trer i kraft 29. februar 2000. Stortingets samtykke forutsettes idet vedtaket innebærer en plikt for EFTA-statene til å delta i finansieringen av programmet. For Norges del utgjør dette ca. 170 mill. kroner for 7-års perioden, eller i snitt 24,4 mill. kroner pr. år over statsbudsjettets kap. 239. Innbetalingene er aktivitetsavhengige og vil variere fra år til år. I tillegg forutsettes opprettelse og drift av et nasjonalt kontor med ansvar for å administrere programmet nasjonalt.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Anneliese Dørum, Sigvald Oppebøen Hansen, lederen Grete Knudsen, Synnøve Konglevoll, Rune E. Kristiansen og Tomas Norvoll, fra Fremskrittspartiet, Ursula Evje og Ulf Erik Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Sigmund Kroslid og Arne Lyngstad, fra Høyre, Inge Lønning og Petter Løvik, fra Senterpartiet, Marit Tingelstad, fra Sosialistisk Venstreparti, Rolf Reikvam, og fra Venstre, Helene Falch Fladmark, viser til at den andre fasen av EU-handlingsprogrammet Leonardo da Vinci er en videreføring og fornyelse av handlingsprogrammet for yrkes- og profesjonsutdanning (1995-1999) som Norge har deltatt i. Det vises videre til at Norge, gjennom EFTA, har kommet med innspill til denne andre fasen i programmet. Komiteen merker seg at den norske deltakelsen i Leonardo-programmet har vært god, og at regionale myndigheter etter hvert har tatt sterkere initiativ for å komme med. Komiteen merker seg videre at utbyttet av den norske deltakelsen i form av prosjektmidler har vært på nivå med kontingenten.

Komiteen peker på den betydning programmet har for å utvikle den internasjonale dimensjonen i yrkes- og profesjonsutdanningen. Dette er viktig i et stadig mer internasjonalt næringsliv. Komiteen mener derfor det er ønskelig at flere lærlinger og bedrifter blir involvert.

Komiteen har merket seg at det norske bidraget til Leonardo da Vinci-programmet vil utgjøre ca. 170 mill. kroner for hele programperioden (2000-2006), og at det er forutsatt opprettelse og drift av et nasjonalt kontor.

Komiteens tilråding

Komiteen viser for øvrig til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget gir samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 172/1999 av 26. november 1999 om endring av protokoll 31 i EØS-avtalen om EFTA-statenes deltakelse i den andre fasen av EU-handlingsprogrammet Leonardo da Vinci for yrkesrettet opplæring (2000-2006).

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 27. januar 2000

Grete Knudsen

leder

Helene Falch Fladmark

ordfører

Rune E. Kristiansen

sekretær