8.18 Husbankens rolle i forhold til boligbygging i de store byene

Sammendrag

I Budsjett-innst. S. nr. 5 (1999-2000) ber komiteen om at Regjeringen legger fram en plan om hvordan Husbanken kan spille en større rolle i storbyene. Husbanken har etter Stortingets behandling av Boligetableringsmeldingen (St.meld. nr. 49 (1997-1998) (jf. Innst. S. nr. 100 (1998-1999)) arbeidet aktivt for å utvikle sitt lånetilbud overfor kommunene og byggherrene i de store byene, også med en spesiell vekt på Oslo. Økte lånerammer har gitt rom for økt medvirkning fra Husbanken i nybyggingsprosjekter, for eksempel i Oslo de siste år. Husbanken har oppjustert sine normer for långiving i de store byene, og er nå bedre på linje med kostnadsforholdene som gjelder ved bygging og utbedring i byområdene.

Et hovedproblem i boligbyggingen i byregionene er hvilke prosjekter som planlegges og er aktuelle for gjennomføring. Det har vært en klar tendens i byene til bygging av boliger med høy standard og høye kostnader. Byggherrene for slike prosjekter er i liten grad interessert i å drøfte sine prosjekter med Husbanken.

Dersom Husbanken skal få en mer aktiv rolle i forhold til bygging av gode, nøkterne boliger i storbyområdene, må det legges et bedre grunnlag gjennom den kommunale planleggingen. 18. desember 1999 vedtok Oslo bystyre ny kommuneplan med en arealstrategi for boligbygging og flere enkeltvedtak om sterkere kommunal innsats for å følge opp boligbyggingen mer konkret. Sterkere medvirkning fra Husbankens side i boligbyggingen blir avhengig av at kommunene lykkes i å gjennomføre en aktiv strategi.

Husbanken har lagt stor vekt på å videreutvikle et direkte samarbeid med hver av storbykommunene. Samarbeidet veksler noe fra kommune til kommune, men gjelder både arbeid med boligetablering og boliger for vanskeligstilte, byfornyelse, omsorgsboliger og nye boliger. Husbanken legger vekt på å videreutvikle samarbeidsforholdet til kommunene, og samarbeider med en rekke kommuner om utvikling av lokale handlingsplaner for boligetablering.

Departementet vil følge arbeidet med å fremme økt boligbygging i de store byene nøye. Effekten av de endringer Husbanken har gjort når det gjelder långiving og organisering av arbeidet overfor de store byene, vil bli vurdert ut fra resultatene som kommer framover. Andre tiltak knyttet til Husbankens rolle i forhold til virkemidler for utbedring av boliger, bomiljøtiltak, byfornyelse og boligbygging i pressområdene vil bli vurdert videre, og departementet vil rapportere tilbake om dette til Stortinget i budsjettproposisjonen til høsten.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til orientering.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet,Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og representanten Steinar Bastesen, er enige med Regjeringen i at dersom Husbanken skal få en mer aktiv rolle i forhold til bygging av gode nøkterne boliger i storbyområdene, må det legges et bedre grunnlag gjennom den kommunale planleggingen. Disse medlemmer har merket seg at Husbanken legger stor vekt på åvidereutvikle et direkte samarbeid med hver av storbykommunene og at Husbanken samarbeider med en rekke kommuner om utvikling av lokale handlingsplaner for boligetablering.

Flertallet viser til behandling av St.meld. nr. 49(1997-1998) om boligetablering for unge og vanskeligstilte. Denne viste at et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti gikk inn for en satsing på bygging av studentboliger og etablering av utleieboliger/lavinnskuddsboliger for ungdom og andre grupper som har problemer på boligmarkedet.