Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Haakon Blankenborg, Kjell Engebretsen, Kirsti Kolle Grøndahl, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Tom Thoresen, fra Fremskrittspartiet, Dag Danielsen og Fridtjof Frank Gundersen, fra Kristelig Folkeparti, Kjell Magne Bondevik og lederen Einar Steensnæs, fra Høyre, Jan Petersen og Siri Frost Sterri, fra Senterpartiet, Johan J. Jakobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Lisbet Rugtvedt, og fra Venstre, Lars Sponheim, viser til det omfattende arbeidet som Norge har lagt ned i OSSE-samarbeidet både politisk, økonomisk og menneskelig gjennom flere år. Norge var derfor godt forberedt da det tok på seg ansvaret for OSSE-formannskapet i 1999. Det ble også stilt betydelige ressurser til rådighet fra norsk side for å kunne gjennomføre oppgaven på tilfredsstillende måte. Likevel ble Norges formannsperiode svært krevende med særlig alvorlige og vanskelige konflikter som i Kosovo og Tsjetsjenia. Samtidig skjedde det store strategiske og organisatoriske endringer i NATO, og FN-systemet ble også satt under betydelig press i perioden.

Komiteen viser til at OSSE ble tillagt viktige og krevende oppgaver i Kosovo-konflikten bl.a. med opprettelsen av "Kosovo Verification Mission" (KVM). OSSEs formann, utenriksminister Knut Vollebæk, avla en rekke besøk til ulike ledere i konfliktområdet og senere har også OSSE deltatt i det humanitære arbeidet for Kosovo-flyktningene. Etter fredsavtalen fikk OSSE en viktig rolle under FNs midlertidige administrasjon i Kosovo, UNMIK, med en rekke sivile oppgaver som organiseringen av valg, opplæring av politi og utdanning av personell til rettsvesen og lokaladministrasjon.

Komiteen støtter Regjeringens syn på OSSEs arbeidsform og rolle i konfliktforebyggende og fredsskapende arbeid. OSSE bør beholdes som en ubyråkratisk organisasjon med et sterkt formannskap. Det gir muligheter for å kunne handle raskt i en kritisk situasjon selv om konsensusprinsippet gjelder som grunnlag for alle beslutninger og aktiviteter. Komiteen mener likevel det er viktig at organisasjonen får stilt nødvendige ressurser til disposisjon når kravene og forventningene til OSSEs innsats er økende. I en rasjonell arbeidsdeling med andre organisasjoner bør OSSE rustes opp til å utføre forebyggingsoppgaver og langsiktig tilrettelegging for demokratisering og rettsstatlige kvalitetskrav. Komiteen vil også understreke betydningen av det arbeid som i Norges formannskapsperiode ble utført for å styrke OSSEs samarbeid med FN-organisasjoner som bl.a. UNDP og WHO. Komiteen støtter derfor arbeidet med å styrke OSSEs sekretariat og støtteapparat gjennom en viss økning i budsjettet. Komiteen viser særlig til erfaringene både under Norges formannskap og tidligere formannskap hvor det kan oppstå behov for finansiering for øyeblikkelige tiltak som er påkrevet for å kunne takle uventede situasjoner.

Komiteen støtter det norske initiativet med å videreutvikle OSSEs engasjement innenfor den menneskelige dimensjonen og for å øke organisasjonens aktiviteter innen den økonomiske dimensjonen.