Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo om driftstilskudd til CatoSenteret

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

  • 1. Stortinget ber Regjeringen om å bidra til en gjeldssanering ved CatoSenteret.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen om å innlemme CatoSenteret i de offentlige refusjonsordninger som gjelder for tilsvarende spesielle helseinstitusjoner med offentlig tilskudd."

Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstilleren til at CatoSenteret er Norges nyeste rehabiliteringssenter, og at om lag 1 000 pasienter har vært til rehabilitering der siden senteret startet i 1998. Senteret har ikke oppnådd avtale om offentlig driftstilskudd, men har basert driftsgrunnlaget på inngåtte avtaler med sykehus, fylkeskommuner og enkeltkommuner om rehabilitering av enkeltpasienter i tillegg til den egenandel som pasientene selv har betalt. På grunn av trang kommunal og fylkeskommunal økonomi har blant annet Oslo kommune ikke fornyet sin avtale med CatoSenteret, noe som har medført at senteret har måttet gå til permittering av personell.

Senteret har søkt om å bli godkjent som en spesiell institusjon på linje med Beitostølen og andre tilsvarende helseinstitusjoner, men forslagsstilleren viser til at det ikke er tatt med blant de rehabiliteringsinstitusjoner som er gitt offentlig refusjon i Regjeringens budsjettforslag for 2001. Senteret har søkt om offentlig gjeldssanering av 3,1 mill. kroner for inneværende års driftsbudsjett, og beregnet driftsramme for 2001 er 51,5 mill. kroner.

Forslagsstilleren mener at CatoSenteret ivaretar et stort udekket behov for rehabilitering av et bredt spekter av medisinske tilstander, og med moderne lokaler som er vel tilrettelagt for stor egenaktivitet under god faglig veiledning. Han viser til at som for mange andre opptrenings- og rehabiliteringsinstitusjoner har drivkraften for etableringen vært lokale ildsjeler, og mener det vil være urimelig om denne typen egeninitiativ skal straffes, i en situasjon der mange har behov for et aktivt rehabiliteringstilbud som ellers mangler. Forslagsstilleren mener det derfor er viktig å få til en rask etablering av varige refusjonsordninger for driften av CatoSenteret, inkludert en gjeldssanering for inneværende driftsår.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Reidun Gravdahl, Asmund Kristoffersen, Karin Lian, Einar Olav Skogholt og Gunhild Øyangen, fra Fremskrittspartiet, lederen John I. Alvheim og Harald T. Nesvik, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund og Are Næss, fra Høyre, Annelise Høegh og Sonja Irene Sjøli, fra Senterpartiet, Ola D. Gløtvold, og fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, er kjent med at Sosial- og helsedepartementet vil bidra til å sikre driften av CatoSenteret i inneværende år gjennom et særskilt tilskudd på 3.1 mill. kroner. Dette er forelagt Stortinget i omgrupperingsproposisjonen vedrørende folketrygden, jf. St.prp. nr. 25 (2000-2001).

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Senterpartiet, er videre kjent med at en søknad om godkjenning av CatoSenteret som spesiell helseinstitusjon er til behandling i departementet. Søknaden vil bli avgjort på grunnlag av ny forskrift om opptreningsinstitusjoner og spesielle helseinstitusjoner, som nå er under arbeid. En endelig avklaring av denne saken vil derfor først kunne skje neste år.

Flertallet viser for øvrig til Helseministerens svar i spørretimen 25. oktober 2000. Statsråden uttalte bl.a. følgende på Sonja Irene Sjølis spørsmål om CatoSenteret:

"Det er derfor etablert et samarbeid mellom CatoSenteret og departementet med sikte på å sikre driftsgrunnlaget for deler av senteret i 2001 gjennom et eget prosjekt. Jeg forutsetter at dette arbeidet vil gi visse avklaringer med hensyn til både pasientgrunnlag og interesse fra potensielle samarbeidspartnere, og på den måten være med på å danne et grunnlag før de endelige beslutninger knyttet til CatoSenterets eventuelle tilknytning til den offentlige helsetjeneste."

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, slutter seg til departementets behandling av søknaden fra CatoSenteret og avviser Dokument nr. 8:6 (2000-2001).

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Senterpartiet, vil be departementet i sitt arbeid med ny forskrift presisere at før man bygger/etablerer rehabiliteringsavdelinger, må initiativtakerne søke om offentlig godkjenning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sørge for at CatoSenteret sikres fortsatt drift og ber Regjeringen legge fram forslag i Revidert nasjonalbudsjett 2001 om godkjenning av senteret enten som opptreningsinstitusjon eller som spesiell helseinstitusjon."

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vil vise til dette medlems merknader som forslagsstiller. Dette medlem mener at CatoSenteret allerede nå bør få tilsagn om godkjenning som spesiell helseinstitusjon på linje med tilsvarende spesielle helseinstitusjoner med offentlig tilskudd, og at det ikke foreligger noen rimelige grunner til å skyve denne avgjørelsen ut i tid.

Dette medlem vil påpeke at den usikre driftssituasjonen har ført til at senteret har måttet permittere flere ansatte, og at en fortsatt usikker driftssituasjon vil kunne føre til forsterkede problemer for den videre driften. Dette medlem vil videre påpeke det prisverdige initiativ som ble tatt av en rekke driftige personer for å kunne skape CatoSenteret, og at dette senteret ikke ville ha sett dagens lys hvis framdriften skulle ha vært basert på en forutgående godkjenning. Det er derfor etter undertegnedes syn på tide at departementet legger til side all indignasjon over at søknaden om godkjenning først forelå etter realisering av senteret, og i stedet ser nytten av senteret i rehabiliteringen av funksjonshemmede personer, og nå besørger godkjenningen en gang for alle.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å innlemme CatoSenteret i de offentlige refusjonsordninger som gjelder for tilsvarende spesielle helseinstitusjoner med offentlige tilskudd."

Dette medlem vil subsidiært støtte forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet og Høyre:

Forslag 1

Stortinget ber Regjeringen sørge for at CatoSenteret sikres fortsatt drift og ber Regjeringen legge fram forslag i Revidert nasjonalbudsjett 2001 om godkjenning av senteret enten som opptreningsinstitusjon eller som spesiell helseinstitusjon.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen om å innlemme CatoSenteret i de offentlige refusjonsordninger som gjelder for tilsvarende spesielle helseinstitusjoner med offentlige tilskudd.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:6 (2000-2001) - forslag fra stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo om driftstilskudd til CatoSenteret – avvises.

Oslo, i sosialkomiteen, den 6. desember 2000

John I. Alvheim

leder

Einar Olav Skogholt

ordfører

Are Næss

sekretær