Undervedlegg 1: Brev fra Distriktsprogramrådet for Nordland til Styret i Norsk Rikskringkasting, datert 9. desember 1998

Utsatt sendestart for distriktsfjernsyn i Nordland

Som leder i Distriktsprogramrådet for Nordland er jeg kjent med at Kringkastingssjefen har utsatt den fastsatte sendestart for distriktsfjernsynssendinger i Nordland på ubestemt tid.

Dette er tredje gang denne sendingen utsettes. Etter planene skulle sendingen på lufta første gang i november 98, så ble den utsatt til mars 99 og i mai i år ble endelig sendestart fastsatt til 16.august 1999. Nå har altså ledelsen i NRK bestemt at sendingen utsettes inntil videre.

NRK Nordland tok i bruk sitt nye Kringkastingshus i Bodø 2. juni i år. Nytt teknisk utstyr som er kjøpt inn med tanke på å kunne sende en nyhetssending av denne type er i det alt vesentlige på plass. Det som mangler er bevilgninger til stillinger og drift. Det er denne bevilgningen som nå er utsatt på ubestemt tid.

Som leder for Distriktsprogramrådet reagerer jeg sterkt på denne utsettelsen. Rådet har i en rekke møter helt fra 1994 gått inn for å skille Nordland ut som egen senderegion for fjernsyn i NRK. Også fylkestinget har i en uttalelse støttet dette etter forslag fra Høyre.

Etter at styret i NRK i april 1994 vedtok å skille ut Nordland som egen fjernsynsregion i 1996 sammen med Møre og Romsdal og Rogaland arbeidet distriktsprogramrådet i Nordland hardt for at Stortinget skulle gi den nødvendige lisensøkingen til dette. Under budsjettbehandlingen i Stortinget høsten 1995 innvilget Stortinget en lisensøking på 20 kroner ut over departementets forslag til videre utbygging av distriktsfjernsynet, bl.a. Nordland. Jeg gjør for ordens skyld oppmerksom på at dette er en inntektsøking NRK vil nyte godt av så lenge lisensfinansieringen består.

Jeg ber derfor om at distriktsfjernsynssendingene i Nordland blir startet på det tidspunkt som tidligere er forutsatt.

Dersom styret til tross for de forhold som er nevnt ovenfor i sitt møte 11. desember 1998 gir sin tilslutning til det som er foreslått for 1999 ber vi om at styret fastsetter et nytt endelig starttidspunkt for egne distriktssendinger på fjernsyn for Nordland og at dette blir tidligst mulig i år 2000.