Egenkapitalvirkemidler som sorterer under SND er SND Invest AS, Venturefondet AS, såkornkapitalordningen og investeringsfondene for Nordvest-Russland og Øst-Europa. De nye, halvprivate investeringsfondene behandles i en egen stortingsmelding som legges frem i vårsesjonen 2001. Disse fondene vil operere innenfor venturemarkedet og ha en konkurranseflate mot SND Invest. Etter Regjeringens vurdering er det behov for både SND Invest og de nye investeringsfondene for å styrke det norske venturemarkedet.

6.1 Statens deltakelse i såkorn-/venturemarkedet

Såkornkapitalordningen består av et landsdekkende fond og fem regionale fond, hvor private investorer og staten har skutt inn halvparten av kapitalen hver. Fondene er privat eid. Staten, ved SND, er representert i styrene med en eller to personer. Målet med såkornfon­dene er å få privat kompetent kapital til å investere i bedrifter i en tidlig utviklingsfase med høy risiko og høy potensiell avkastning. Det har vært tungt å få inn den private kapitalen til de regionale fondene. Dette antas å være et uttrykk for den risiko som er knyttet til å investere i såkornfasen. Ved siste årsskifte hadde såkornfondene investert for om lag 200 mill. kroner fordelt på 80 prosjekter. Gjennomsnittsinvesteringen for de regionale fondene var om lag 1 mill. kroner, mens START-fondet i snitt lå på 7,5 mill. kroner.

Et avgjørende element for om såkornfondene skal lykkes er at de etablerer gode nettverk. Det vises til utviklingen i Europa når det gjelder etablering av nettverk av private investorer (business angels). Det siste halvannet år er det etablert om lag 20 formelle "Business Angel Network" i Europa og flere nye er på gang. I Norge har det vært lite fokus på slike nettverk som virkemiddel i næringspolitikken.

SND Invest AS er et heleid datterselskap av SND, og er en av landets største enkeltinvestorer i små og mellomstore bedrifter. Selskapets aktivitet kjennetegnes av villighet til å ta risiko, kompetansetilførsel gjennom aktivt styrearbeid og utvikling av nettverk og ikke minst langsiktighet. SND Invest er et av de største ventureselskapene i Norge og spiller derigjennom en sentral rolle i dette markedet. SND Invest er underlagt Lov om Statens nærings- og distriktsutviklingsfond og dermed SNDs formålsparagraf.

SND Invests eierandel i et selskap skal bare unntaksvis kunne overstige 35 pst. og ikke i noe tilfelle overstige 49 pst. Gjennomsnittlig eierandel i porteføljebedriftene er 18 pst. Taket på enkeltinvesteringer ble i 2000 økt fra 50 mill. kroner til 125 mill. kroner. Gjennomsnittsinvesteringen er på om lag 8 mill. kroner. Normal investeringshorisont er fra fem til syv år. Akkumulert investert beløp pr. 31. desember 2000 var 1,5 mrd. kroner. Hele 41 pst. av bedriftene i porteføljen befant seg innen gruppen nyetablering/nyskaping på det tidspunkt SND Invest gikk inn første gang, mens 51 pst. av bedriftene er gruppen vekst/utvikling. 90 pst. av bedriftene i porteføljen er små og mellomstore.

I evalueringen framgår at SND Invest har bidratt til å styrke det norske markedet for risikovillig kapital. SND Invest har vært med på å endre den måten kapitalmarkedet i Norge fungerer på, og etterhvert også de private investorenes risikoforståelse. Evaluator mener imidlertid at det er behov for å koordinere de forskjellige statlige finansieringsordningene, og foreslår å etablere en paraplyorganisasjon for statens ulike investeringsfond.

SND Invest har plassert sine investeringer i regionale venturefond i et 100 pst. eiet datterselskap av SND Invest. Venturefondet AS har i dag en kapitalbase på 115 mill. kroner. Hovedmotivasjonen for SND Invest sitt engasjement er å forsterke selskapets rolle som en landsdekkende aktør, samt bidra til å videreutvikle og profesjonalisere de enkelte investeringsmiljøene. De regionale selskapenes svake avkastning over tid har gjort at de blir mindre attraktive for investorer og dermed svekkes som bidragsytere i utviklingen av det regionale næringslivet. Utviklingen i andre land som ligger foran Norge i modenhetsgrad i venturemarkedet, viser at det er viktig å bygge opp solid forvalterkompetanse rundt slike fond.