4. Internasjonal utvikling

4.1 Sammendrag

EØS-kravet om fri bevegelighet av produkter er av stor betydning på brann- og eksplosjonsvernområdet. Kravene i EUs "Nye metode for regulering av helse, miljø og sikkerhet" som innebærer at konstruksjons- og produksjonskontrollen med direktivregulerte produkter (såkalt førmarkedskontroll) skal utøves av produsenten selv og/eller uavhengige tekniske kontrollorganer og ikke av offentlige myndigheter, har medført en viktig endring på et tilsynsområde hvor offentlige tilsynsmyndigheter tradisjonelt har vært sterkt engasjert. Et eksempel her er trykkpåkjent utstyr som skal benyttes i store industrielle anlegg for brannfarlig vare.

Den nye metode forutsetter at oppfyllelse av kravene i harmoniserte standarder innebærer oppfyllelse av direktivenes grunnleggende sikkerhetskrav. Viktige deler av den detaljerte tekniske normeringen er således flyttet over til private organer, de nasjonale og internasjonale standardiseringsorganisasjonene. Det er derfor viktig at myndighetene er representert i standardiseringsarbeidet og at ressursene settes inn på de områder som er av størst sikkerhetsmessig betydning for Norge.

Brann- og eksplosjonsvernområdet blir også berørt av de generelle direktivene på arbeidsmiljø- og ytre miljøområdet som hører under flere forskjellige departementers og etaters forvaltningsområde. Et viktig eksempel er EUs storulykkesdirektiv (Seveso II).

Et annet viktig område er det som innen EU defineres som "Civil Protection" og som omfatter områder innen det norske forvaltningssystemet som hører inn under både brann- og eksplosjonsvernmyndighetene og sivilforsvarsmyndighetene. Dette nødvendiggjør et nært samarbeid mellom disse myndighetene.

4.2 Komiteens merknader

Komiteen har ingen merknader.