3. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunnar Halvorsen, Leif Lund og lederen Marit Nybakk, fra Høyre, Bjørn Hernæs og Åge Konradsen, fra Fremskrittspartiet, Vidar Andersen og Per Roar Bredvold, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjetil Bjørklund, fra Kristelig Folkeparti, Åse Wisløff Nilssen og fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, har merket seg at det i 2001 ble behandlet 87 klagesaker, og at en medholdsandel på 40 pst. ligger noe over gjennomsnittet de senere år. Komiteen vil i likhet med nemnda uttrykke tilfredshet over at omstillingen og nedbemanningen i Forsvaret ikke har medført et økt antall klagesaker.

Når det gjelder disiplinærsituasjonen opplyses det at det i forhold til 1999 har vært en mindre økning i antallet refselser i både Sjøforsvaret, Luftforsvaret og fellesinstitusjonene, men at denne økningen blir mer enn oppveid av en klar nedgang i refselser ved Hærens avdelinger. Komiteen viser til at det har vært en økning av antallet brudd på rusmiddelreglene fra 1999 til 2000, og støtter nemndas vektlegging av behovet for en bredt anlagt bekjempelse av narkotikaproblemet i Forsvaret.

Komiteen understreker at forsvarssjefens iverksettingsdirektiv for innføring av minimumssatser for velferdsformål må etterleves av militæravdelingene, slik at den tilsiktede likebehandlingen av soldater kan oppnås, og viser til at forsvarskomiteen i Innst. S. nr. 315 (2000-2001) anmodet Forsvarsdepartementet om å sørge for at dette direktivet ble etterlevd, og har merket seg at det synes å ha funnet sted en viss utvikling i positiv retning. Komiteen vil be Forsvarsdepartementet om en redegjørelse for hvilke tiltak som er satt i verk for å bringe dette i orden.

Komiteen støtter nemndas anbefaling om at voksenopplæringsbudsjettet opprettholdes på et nivå som sikrer at undervisningstilbudene oppleves som en reell kompensasjon for det studie- og opplæringstap militærtjenesten medfører. Komiteen viser også til at voksenopplæringstilbudet (VO) i Forsvaret er verdifullt når det gjelder å bidra til å redusere arbeidsløshet blant ungdom etter militærtjeneste og til meningsfylt fritid under militærtjenesten. Komiteen er enig med nemnda i at budsjettmidlene til VO fortsatt bør disponeres og fordeles som øremerkede midler fra sentralt hold, slik at samordnede undervisningstilbud blir sikret økonomisk. Komiteen støtter også nemndas anbefaling av at det gjøres en nærmere vurdering av hvordan samarbeidet mellom VO og Vernepliktsverket og sesjonene kan styrkes, med sikte på å legge til rette for at de vernepliktige bedre kan planlegge hvilket VO-tilbud en vil benytte seg av under tjenestetiden.

Komiteen tar informasjonen om fysiske overgrep mot tilfangetatte soldater under øvelsen "Joint Winter 2001", og viser til at denne saken er tatt opp med Forsvarsdepartementet. Departementet har i sitt svar av 13. mai 2002 beskrevet status i saken, og aktuelle tiltak for at slike hendelser kan unngås i fremtidige øvelser. Komiteen er enig i de beskrevne tiltak og viser spesielt til at ansvaret for øvelser ligger på operativ linje og at øvingsleder har et særlig ansvar. Komiteen understreker at det må stilles strenge krav til kunnskap om gjeldende regler på dette området.

Komiteen har merket seg nemndas anbefaling av en ordning med vernepliktsstipend som bonus for gjennomført førstegangstjeneste, og vil komme tilbake til dette i forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 55 (2001-2002) (Gjennomføringsproposisjonen). Komiteen viser til omtalen av "den tredje verneplikt" i St.meld. nr. 17 (2001-2002), og velger å behandle saker som angår vernepliktsmessige forhold under ett i forbindelse med innstillingen til Gjennomføringsproposisjonen.

Komiteen vil be Forsvarsdepartementet om en vurdering av hvilke tiltak som er best egnet når det gjelder å avhjelpe problemene med sterk underbemanning i perioden juni-oktober, og deler nemndas oppfatning av at dette ikke kan fortsette som en del av tjenestesystemet i Forsvaret.