Innstilling fra kommunalkomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 44/2004 av 23. april 2004 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2003/72/EF av 22. juli 2003 om utfylling av vedtektene for det europeiske samvirkeforetak med hensyn til arbeidstakernes innflytelse

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Ved EØS-komiteens beslutning nr. 44/2004 av 23. april 2004 ble vedlegg XVIII (Helse og sikkerhet på arbeidsplassen, arbeidsrett og lik behandling av kvinner og menn) i EØS-avtalen endret for å innlemme europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/72/EF av 22. juli 2003 om utfylling av vedtektene for det europeiske samvirkeforetak med hensyn til arbeidstakernes innflytelse.

Direktiv 2003/72/EF fastlegger arbeidstakernes rett til informasjon og drøfting av et europeisk samvirkeforetak som behandler saker av grenseoverskridende karakter. Direktivet skal dessuten sikre at etableringen av et europeisk samvirkeforetak ikke medfører at den eksisterende praksis for representasjon i styrende organer i de enheter som deltar i opprettelsen av det europeiske samvirkeselskapet, reduseres eller går tapt. Direktivet legger opp til en forhandlingsprosess hvor det skal opprettes et forhandlingsorgan bestående av representanter for arbeidstakerne som skal forhandle med ledelsen i de enheter som deltar i opprettelsen av et europeisk samvirkeforetak. Dersom partene ikke blir enige om en avtale om medbestemmelse, kommer et sett standardbestemmelser til anvendelse. Disse reglene sikrer arbeidstakernes rettigheter med henhold til informasjon, drøfting og representasjon.

Dersom et europeisk samvirkeforetak stiftes av fysiske personer og en enkelt juridisk enhet som til sammen har minst 50 ansatte, gjelder den prosedyren som er nevnt over. Dersom et slikt foretak har færre enn 50 ansatte, gjelder i stedet nasjonale regler for medbestemmelse i nasjonale samvirkeforetak.

Direktivet trådte i kraft i EU ved offentliggjørelse 18. august 2003. Gjennomføringsfristen for direktivet er 18. august 2006.

Det er i norsk rett ikke bestemmelser som sikrer arbeidstakernes medbestemmelse i europeiske samvirkeselskap slik det er beskrevet i direktivet.

Direktivet krever at det opprettes tvisteløsningsorganer som kan håndheve forpliktelsene etter direktivet. Det er ennå ikke tatt stilling til om det skal opprettes egne tvisteløsningsorganer eller om allerede eksisterende organer skal benyttes. Det forventes ikke administrative eller økonomiske utgifter av betydning i forbindelse med tvisteløsning ettersom det ikke kan ventes at det blir etablert mange europeiske samvirkeforetak i Norge.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet tilrår at Norge deltar i EØS-komiteens beslutning nr. 44/2004 av 23. april 2004 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2003/72/EF av 22. juli 2003 om utfylling av vedtektene for det europeiske samvirkeforetak med hensyn til arbeidstakernes innflytelse. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.

Komiteens merknader og tilråding

Komiteen har ingen merknader.

Komiteens foreløpige innstilling er forelagt utenrikskomiteen til uttalelse. Utenrikskomiteen uttaler i brev av 9. juni 2004 at den ikke har merknader.

Komiteen viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 44/2004 av 23. april 2004 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2003/72/EF av 22. juli 2003 om utfylling av vedtektene for det europeiske samvirkeforetak med hensyn til arbeidstakernes innflytelse.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 10. juni 2004

Magnhild Meltveit Kleppa

leder og ordfører