11.17.1 Post 80 (Ny) Salg av aksjer i SND Invest AS

Sammendrag

Det er inngått forlik i konflikten om innløsning av aksjer i Norway Seafood AS, jf. omtale i St.prp. nr. 16 (2004-2005) Om endringar av løyvingar på statsbudsjettet 2004 under Nærings- og handelsdepartementet. Ved Stortingets behandling av ovennevnte proposisjon ble det bevilget 23 mill. kroner knyttet til innløsningen av aksjene. Forliket innebærer at det betales en pris på kr 39,50 per aksje som tidligere SND Invest AS eide ved tvangsinnløsningen mot et opprinnelig tilbud på kr 16. I tillegg dekkes renter og omkostninger. Samlet vil staten inntektsføre om lag 74 mill. kroner som en følge av forliket som nå er inngått.

På denne bakgrunn foreslås bevilget 50,6 mill. kroner under kap. 3950, ny post 80.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

11.17.2 Post 96 Salg av aksjer

Sammendrag

Grødegaard AS

I juni 2002 fikk Nærings- og handelsdepartementet fullmakt til å selge statens aksjer i Grødegaard AS, jf. St.prp. nr. 63 og Innst. S. nr. 255 (2001-2002) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2002.

Nærings- og handelsdepartementet inngikk i mai 2003 en avtale med ISS Norge AS, som gjennom en rettet emisjon på 24 mill. kroner fikk en eierandel på 48 pst. i Grødegaard AS, jf. St.prp. nr. 18 og Innst. S. nr. 71 (2003-2004) Om endringar av løyvingar på statsbudsjettet 2003 under Nærings- og handelsdepartementet. Etter avtalen fikk ISS Norge AS rett til å overta statens aksjer i 2007 til en pris som var avhengig av Grødegaards driftsresultat i 2005 og 2006. Samarbeidet mellom de to selskapene har fungert godt og ISS Norge AS ønsket å overta statens eierandel tidligere enn avtalt.

Nærings- og handelsdepartementet inngikk i februar 2005 en avtale om salg av statens gjenværende aksjepost på 52 pst. i Grødegaard AS til ISS Norge AS for 36 mill. kroner.

Tilbakekjøpsavtaler

Generalforsamlingen i et aksjeselskap kan gi styret i selskapet fullmakt til å kjøpe tilbake egne aksjer i markedet. Tilbakekjøp for sletting innebærer at kjøp av egne aksjer i markedet foretas i den hensikt å slette disse aksjene på et senere tidspunkt. Slettingen innebærer en nedsettelse av selskapskapitalen, og må vedtas av en ny generalforsamling. Dette er en metode hvor overflødig egenkapital føres tilbake til aksjonærene. Nærings- og handelsdepartementet ser det som hensiktsmessig at selskaper med statlig eierandel kan benytte dette på linje med andre selskaper. I enkelte tilfeller inngår departementet derfor avtaler som forplikter staten til å delta ved slike tilbakekjøp, slik at statens eierandel forblir uendret etter kapitalnedsettelsen. Dette skjer ved at departementet stiller til disposisjon et forholdsmessig antall aksjer for sletting slik at statens eierandel ikke endres som følge av tilbakekjøp og sletting. Avtalene, som er offentlige, regulerer også beregningen av vederlaget staten i denne sammenheng skal motta. Det er pr. 1.5.2005 etablert slike avtaler med Norsk Hydro ASA, DnB NOR ASA, Telenor ASA og Yara International ASA.

Norsk Hydro ASA

Generalforsamlingen i Norsk Hydro ASA ga i mai 2004 selskapet fullmakt til å foreta tilbakekjøp av egne aksjer i markedet med sikte på å slette disse gjennom en kapitalnedsettelse. Staten forpliktet seg til å opprettholde sin eierandel i selskapet etter kapitalnedsettelsen og deltok således i tilbakekjøpet ved å stille til disposisjon for sletting et forholdsmessig antall aksjer. Kapitalnedsettelsen ble vedtatt på ekstraordinær generalforsamling i Norsk Hydro ASA 1. desember 2004. Det ble på denne generalforsamlingen også gitt ny fullmakt til tilbakekjøp som løper frem til ordinær generalforsamling i 2006. Da kapitalnedsettelsen trådte i kraft 10. februar 2005 fikk Staten utbetalt vel 981 mill. kroner for sin andel av tilbakekjøpet, mot sletting av 2 191 190 aksjer. Statens eierandel er etter dette uendret på 43,82 pst.

Telenor ASA

Telenor ASA fikk på ordinær generalforsamling 2004 fullmakt til å erverve inntil 10 pst. av aksjekapitalen i selskapet. Staten inngikk i samme tid en avtale med Telenor ASA knyttet til selskapets erverv av egne aksjer.

Tilbakekjøpene i henhold til avtalen som løper til ordinær generalforsamling 2005, er nå avsluttet. Det er avtalt at staten forplikter seg til å stemme for innløsning og sletting av en forholdsmessig andel av sine aksjer. Sletting skjer i form av en kapitalnedsettelse. Etter at kapitalnedsettelsen er gjennomført skal staten motta et avtalt vederlag for sine innløste aksjer tillagt et renteelement. Telenor ASA har innenfor programmet kjøpt 20 191 700 aksjer for sletting. Det innebærer at staten ved vedtak om sletting vil levere tilbake 23 672 725 aksjer. Eierandelen på 54 pst. blir ikke påvirket. Staten vil inkludert renter motta om lag 1 185 mill. kroner for sin andel av aksjene som slettes.

Yara International ASA

Yara International ASA fikk på ordinær generalforsamling 2004 fullmakt til å erverve inntil 10 pst. av aksjekapitalen i selskapet. Staten inngikk en avtale med Yara International ASA knyttet til selskapets erverv av egne aksjer.

Yara International ASA har høsten 2004 kjøpt 3 001 400 egne aksjer. Det innebærer at staten ved vedtak om sletting på ordinær generalforsamling i 2005 vil levere tilbake 1 703 834 aksjer. Staten vil inkludert renter motta om lag 115 mill. kroner for sin andel av aksjene som slettes.

På bakgrunn av salget av gjenværende aksjepost i Grødegaard ASA og tilbakekjøp av egne aksjer i Norsk Hydro ASA, Telenor ASA og Yara International ASA foreslås det å øke bevilgningen med 2 307 mill. kroner, fra 10 til 2 317 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.