Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Børge Brende, Line Henriette Holten Hjemdal og Gunnar Kvassheim om statlig erverv av eiendommen Vestre Vollane på Hardangervidda

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen gå i forhandlinger med I/S Laagefjeld med sikte på erverv av den 146 000 mål store eiendommen Vestre Vollane på Hardangervidda som er lagt ut for salg."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Asmund Kristoffersen, Kalid Mahmood, Eva M. Nielsen, Tore Nordtun, Torny Pedersen og Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen, Tord Lien og Ketil Solvik-Olsen, fra Høyre, Børge Brende og Ivar Kristiansen, fra Sosialistisk Venstreparti, Heidi Sørensen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Holten Hjemdal, fra Senterpartiet, Ola Borten Moe og fra Venstre, lederen Gunnar Kvassheim, viser til brev fra Miljøverndepartementet av 30. november 2005 vedlagt, og til miljøvernministerens svar på spørsmål nr. 7 fra representanten Kvassheim i Stortingets spørretime 9. november 2005, og til svar 21. november 2005 på spørsmål nr. 125 fra representanten Jan Tore Sanner til skriftlig besvarelse.

Komiteen viser videre til merknadene i forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 1 og tillegg nr. 1 (2005-2006) under kap. 1427.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, vil understreke at fri ferdsel over privat utmark også i fremtiden skal utgjøre en avgjørende del av strategien for å sikre allmennheten tilgang til natur- og friluftsområder. Flertallet er imidlertid bekymret for den tendensen vi har sett i senere tid til at enkeltpersoner eller selskaper slår under seg store utmarksarealer, ofte uten at eierne har noen som helst tilknytning til stedet. Flertallet ber derfor Regjeringen komme tilbake med en vurdering av ulike tiltak for å sikre et offentlig eller lokalt forankret eierskap.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til sitt forslag, hvor en ba Regjeringen gå i forhandlinger med I/S Laagefjeld med sikte på erverv av den 146 000 mål store eiendommen Vestre Vollene på Hardangervidda som er lagt ut for salg.

Disse medlemmer har merket seg at eiendommen Vestre Vollane i Vinje nå er solgt til en privat eier for 111 mill. kroner, og tar dette til etterretning.

Disse medlemmer viser til statsrådens svar på spørretimespørsmål fra representanten Gunnar Kvassheim og statsrådens svar på skriftlig spørsmål fra representanten Jan Tore Sanner der det fremkommer at staten 10. november 2005 la inn et bud på 25 mill. kroner for eiendommen.

Disse medlemmer har merket seg at Regjeringen mente at denne eiendommen på 146 000 mål på Hardangervidda var verdt et bud på 25 mill. kroner, dvs. 5 mill. kroner lavere enn det Regjeringen var villig til å legge på bordet for eiendommen Schiøtts vei 8 på Bygdøy på 4,3 mål og med 66 meter strandlinje, jf. St.prp. nr. 4 (2005-2006).

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Dokument nr. 8:7 (2005-2006) - forslag fra stortingsrepresentantene Børge Brende, Line Henriette Holten Hjemdal og Gunnar Kvassheim om å be Regjeringen gå i forhandlinger med I/S Laagefjeld med sikte på erverv av den 146 000 mål store eiendommen Vestre Vollane på Hardangervidda som er lagt ut for salg - vedlegges protokollen; da eiendommen er solgt."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er overrasket over at Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har stått i fremste rekke for å kreve at Regjeringen må vurdere å kjøpe eiendommen "I/S Laagejeld" på Hardangervidda. Disse medlemmer konstaterer at eiendommen er innlemmet i en nasjonalpark, som innebærer at både vernehensyn og allmennhetens tilgang til området allerede er ivaretatt, uavhengig av eier.

Disse medlemmer har sympati for de mange jegere som kunne tenkt seg å jakte på denne eiendommen, men mener det finnes viktigere saker å bruke statens penger på enn å kjøpe opp jaktrettigheter for over 111 mill. skattekroner.

Disse medlemmer erindrer at det bare er et drøyt år siden de samme partiene jobbet for at staten skulle selge øya Østre Bolærne til private interessenter.

Disse medlemmer er samtidig sterkt kritisk til måten miljøvernministeren har håndtert kjøpeprosessen på. Disse medlemmer merket seg at medlemmer av Regjeringen gjennom ulike medier antydet at Regjeringen ville vurdere å innføre makspris for jakt og fiske, og diskutere muligheten for å endre konsesjonene for eiendommen. Disse medlemmer vil understreke at i et demokratisk land med sterke tradisjoner for eiendomsretten, er det betenkelig med slike signaler fra en regjering. Disse medlemmer mener at dersom staten ønsker å kjøpe en eiendom, må den gjøre det i en åpen og "fair" dialog med selgeren.

Disse medlemmer vil også bemerke at det er Regjeringen som selv har satt seg i denne kinkige situasjonen. Ved sin storslåtte markering av eiendomskjøpet på Huk, ga Regjeringen et tydelig signal om at staten er villig til å kjøpe privat eiendom til "folkets beste". Disse medlemmer mener det er naturlig å forvente bråk når Regjeringen ikke følger den samme konsekvente kjøpeiveren i andre saker.

Disse medlemmer forventer at Regjeringen avklarer hvilken linje de vil føre de neste årene vedrørende statlige kjøp av privat eiendom til friluftsformål.

Komiteens medlem fra Venstre mener det er naturlig at Regjeringen i samarbeid med Vinje kommune avklarer med den nye eieren av Vestre Vollane om det er mulig å inngå en avtale som sikrer utvidet adgang til jakt- og fiskerettigheter på eiendommen.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre:

Dokument nr. 8:7 (2005-2006) - forslag fra stortingsrepresentantene Børge Brende, Line Henriette Holten Hjemdal og Gunnar Kvassheim om å be Regjeringen gå i forhandlinger med I/S Laagefjeld med sikte på erverv av den 146 000 mål store eiendommen Vestre Vollane på Hardangervidda som er lagt ut for salg - vedlegges protokollen; da eiendommen er solgt.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:7 (2005-2006) - forslag fra stortingsrepresentantene Børge Brende, Line Henriette Holten Hjemdal og Gunnar Kvassheim om statlig erverv av eiendommen Vestre Vollane på Hardangervidda - vedlegges protokollen.

Vedlegg: Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 29. november 2005

Vedrørende Dokument nr. 8:7 (2005-2006)

Jeg viser til mitt svar på spørsmål nr. 7 fra representanten Kvassheim i Stortingets spørretime 9.11.05 og til svar 21.11.05 på spørsmål nr. 125 til skriftlig besvarelse.

Det er nå kjent at Vestre Vollane i Vinje kommune er solgt for 111 mill kr. Jeg kan dermed ikke se at det nå er noe grunnlag for staten til å oppta forhandlinger med I/S Laagefjeld med sikte på kjøp av denne eiendommen. Vinje kommune skal nå behandle kjøpet etter konsesjonsloven.

Jeg vil ellers bemerke at eierforholdet for denne eiendommen ikke endrer/svekker allemannsretten etter friluftsloven i det denne er uavhengig av eiendomsforhold. Den merverdien friluftslivsinteressene kunne oppnå ved en statlig overtakelse av denne eiendommen, begrenser seg potensielt til at adgangen til jakt og fiske kunne åpnes for en større krets enn tilfelle er i dag.

Det er i forslaget tatt til orde for at hyttene på eiendommen skulle omgjøres til turistforeningshytter. Jeg viser i den sammenheng til at den aktuelle eiendommen ligger i Hardangervidda nasjonalpark, og i en sone som i gjeldende forvaltningsplan er merket som en sone med ingen tilrettelegging eller inngrep.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 5. desember 2005

Gunnar Kvassheim

leder

Heidi Sørensen

ordfører