Innstilling fra utenrikskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjon til NATO-parlamentarikerforsamlingen for 2005

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Innledning

Stortingets delegasjon for valgperioden 2001-2005 bestod av:

Medlemmer

Varamedlemmer

Jan Tore Sanner (H), leder

Ranveig Frøiland (A)

Jon Lilletun (KrF), nestleder

Gunnar Halvorsen (A)

Thorbjørn Jagland (A)

Per Roar Bredvold (FrP)

Per Ove Width (FrP)

Trond Helleland (H)

Kjetil Bjørklund (SV)

Åslaug Haga (Sp)

Komitévervene var fordelt som følger:

Komité

Medlemmer

Medlemmer

Faste komité

Jan Tore Sanner

Jon Lilletun

Politisk komité

Jan Tore Sanner

Thorbjørn Jagland

Forsvars- og sikkerhetskomiteen

Per Ove Width

Gunnar Halvorsen

Vitenskaps- og teknologikomiteen

Kjetil Bjørklund

Per Roar Bredvold

Komité for sivile sikkerhetsdimensjoner

Jon Lilletun

Åslaug Haga

Komité for økonomi og sikkerhet

Trond Helleland

Ranveig Frøiland

Etter stortingsvalget ble ny delegasjon valgt av Stortinget 10. november 2005 for valgperioden 2005-2009:

Medlemmer

Varamedlemmer

Per Ove Width (FrP), leder

Eirin Faldet (A)

Marit Nybakk (A), nestleder

Sverre Myrli (A)

Tore Nordtun (A)

Jan Arild Ellingsen (FrP)

Jan Petersen (H)

Lars Peder Brekk (Sp)

Heikki Holmås (SV)

Hans Olav Syversen (KrF)

Komitévervene er fordelt som følger:

Komité

Medlemmer

Medlemmer

Faste komité

Per Ove Width

Marit Nybakk

Politisk komité

Marit Nybakk

Jan Petersen

Forsvars- og sikkerhetskomiteen

Per Ove Width

Sverre Myrli

Vitenskaps- og teknologikomiteen

Heikki Holmås

Jan Arild Ellingsen

Komité for sivile sikkerhetsdimensjoner

Hans Olav Syversen

Eirin Faldet

Komité for økonomi og sikkerhet

Tore Nordtun

Lars Peder Brekk

NATOs parlamentariske forsamling (NATO PA) er en internasjonal organisasjon for parlamentarikere fra NATOs 26 medlemsland. I tillegg deltar 13 assosi­erte land og observatører fra ytterligere land og inter­nasjonale organisasjoner. Forsamlingen ble opprettet i 1955 og har sekretariat i Brussel. Forsamlingen ledes av en president som velges for to år. Det har utviklet seg en praksis med rotasjon mellom en nordamerika­ner, en europeisk konservativ og en europeisk sosia­list.

Forsamlingens formål er å arbeide for å fremme NATOs målsettinger, og den engasjerer seg på de fleste områder som dekkes av Atlanterhavspakten. Som ledd i arbeidet vedtar forsamlingen anbefalinger rettet til NATO-rådet og medlemslandenes regjerin­ger og nasjonalforsamlinger. NATOs generalsekre­tær taler ofte under forsamlingens høstsesjoner og gir skriftlig svar på forsamlingens resolusjoner.

Sekretariatsfunksjonen for den norske delegasjo­nen til NATOs parlamentariske forsamling ivaretas av Stortingets internasjonale sekretariat. Utenriks­departementet innbetaler årlig kontingent til forsam­lingen etter anmodning fra Stortinget.

Både faste medlemmer og varamedlemmer av Stortingets delegasjon deltar på forsamlingens arran­gementer gjennom hele året, vår- og høstsesjo­nene samt komiteer og seminarer. I 2005 var NATO PA også involvert i valgobservasjon (det palestinske området). Denne virksomheten gir mulighet til å styrke Stortin­gets kontakt og dialog om forsvarspolitiske spørsmål med kolleger på begge sider av Atlanteren, samt med partnere og assosierte land i Øst-Europa.

På grunn av stortingsvalget 2005 byttet den nor­ske NATO PA-delegasjonen medlemmer foran andre sesjon, i november 2005.

Arbeidet i 2005

Fra et norsk ståsted var økt fokus på nordområde­spørsmål viktig. Disse temaene berører mange av forsamlingens og komiteenes arbeidsfelt. Atomopp­rydding i Russland og klimaendringer i Arktis var sentrale temaer i denne sammenheng. Når det gjaldt atomopprydding, inntok Russland en defensiv holdning og pekte på at kritikk knyttet til dette emnet og eksport av masseødeleggelses­våpen også kunne rettes mot andre land (USA). Med hensyn til Arktis ble et sterkt faglig innspill lagt frem av AMAP-sekretariatet v/Lars Otto Reiersen. Han redegjorde for konsekvenser av oppvarming av Arktis som følge av økt CO2-utslipp til atmosfæren som endrede sjøveier, mulighet for utvinning av petroleumsressurser, høyere bølger og følgende kyst­erosjon, sammenbrudd i veisystemer, endringer i flora og fauna samt temperaturendringer bl.a. for Norge pga. mulige endringer i Golfstrømmen. Det er imidlertid motstand mot å sette temaet på dagsorden i lys av uenighet om Kyoto-avtalen. Daværende norske dele­gasjonsleder Jan Tore Sanner bidro med en artikkel til en jubileumsbok for NATO-parlamentarikerforsamlingen. Artikkelen hans omhandler nordområdespørsmål. Norge fikk i rapporten om "Prague Capabi­lites Commitment" positiv omtale for sin ledelse av ar­beidsgruppen om sjøtransport (Sea Lift), med frem­gang i dialogen med private rederier om benyttelse av ro-ro-skip til frakt av militært materiell.

NATO-operasjonene i Irak og Afghanistan var sentrale temaer, og i den forbindelse de nasjonale, selvpålagte begrensninger som blir tydeligere i krisesituasjoner. Her trenger man større åpenhet og sam­stemmighet. Det transatlantiske forhold og EUs sik­kerhetspolitiske ambisjoner var andre debatt­emner i 2005.

Situasjonen i Kosovo og kommende forhandlin­ger om fremtidig status ble behandlet i flere komite­er. Hviterussiske opposisjonelle deltok og advarte mot isolasjon. Blant andre geografiske fokusom­råder var situasjonen i Abkhasia i Georgia og russisk tilbaketrekning derfra.

Amerikanerne del­tok sterkere i NATO PAs arbeid i 2005 enn tidligere. I etterkant av høst­sesjonen i København reiste en større gruppe ameri­kanske senatorer til Norge på besøk.

Nåværende NATO PA-president, franske Lellouche, ønsker å konsentrere forsamlingens aktiviteter til færre sa­ker. Det er nedsatt en arbeidsgruppe for reform av forsamlingen. Målsettingen er å styrke NATO PAs politiske relevans og rolle.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Erna Solberg og Finn Martin Vallersnes, fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun, fra Senterpartiet, Alf Ivar Samuelsen, og fra Venstre, Anne Margrethe Larsen, viser til at NATOs parlamentariske forsamling ble opprettet for å sikre alliansens demokratiske forankring i medlemslandene. Dette behovet er fortsatt til stede, noe NATO PA er seg bevisst. Komiteen ser det i denne sammenheng som gledelig at den transatlantiske politiske dialogen er blitt styrket i løpet av 2005, både i NATO og i NATO PA. Komiteen anser at medlemmer av den norske delegasjonen bør fortsette å påta seg verv i NATO PA.

Komiteen er tilfreds med den betydelige oppmerksomheten om nordområdene som NATO PA har hatt i løpet av de siste par årene, spesielt innenfor vitenskaps- og teknologikomiteen. Delegasjonen bør forsøke å ta opp situasjonen i nordområdene også i andre fagkomiteer, der det faller naturlig. Komiteen viser til forsamlingens vårsesjon i 2009, som skal holdes i Norge og som vil være en god anledning til å øke kunnskapen om Norge og norske behov innen alliansen.

Komiteen viser til en intern diskusjon i NATO PA om det store omfanget av saker og samarbeidsforhold utenfor alliansens geografiske område. Komiteen mener at NATO PA vil være tjent med en enda klarere prioritering og fokusering i sitt arbeid.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 18 (2005-2006) - årsrapport fra Stortingets delegasjon til NATO-parlamentarikerforsamlingen for 2005 - vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 24. mai 2006

Olav Akselsen

leder

Finn Martin Vallersnes

ordfører