11. Kommunal tjenesteproduksjon - 2005

11.1 Sammendrag

Etterspørselen etter kommunale tjenester er økende som en følge av den demografiske utviklingen. Veksten i antall barn fra 0 til 15 år flater ut, men antallet unge mellom 16 og 18 år øker, og det gjør også antallet eldre over 80 år. Samtidig øker innbyggernes bevissthet om sine rettigheter som brukere av kommunale tjenester, og kravene til kvaliteten på tjenestene er stigende. De lokale myndighetene må derfor forholde seg til krav om flere og bedre kommunale tjenester.

Dersom en ser alle tjenester under ett, er inntrykket at kommuner og fylkeskommuner løser utfordringene som følger av den demografiske utviklingen og de statlige satsingene på en god måte.

Fylkeskommunene har maktet å opprettholde dekningsgraden innen videregående opplæring for 16-18- åringer, selv om antall unge med rett til videregående opplæring har økt kraftig.

Tilbudet er om lag uendret i skolesektoren, og den positive utviklingen i barnehagesektoren fortsetter. Innen pleie- og omsorgssektoren er antall plasser i institusjon og pleie- og omsorgsboliger om lag uendret. Andelen mottakere av hjemmetjenester som er under 67 år er økende.

Det er relativt store forskjeller kommunene imellom i hvor godt tjenestetilbudet er utbygd. Det er en tydelig sammenheng mellom nivået på den kommunale tjenesteproduksjonen og kommunenes økonomiske rammebetingelser. Kommuner med lave inntekter bruker gjennomgående mindre ressurser på de ulike sektorene enn kommuner med høye inntekter.

11.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til øvrige merknader i denne innstilling og tar Regjeringens utredning til etterretning.