10. Konsultasjonsordningen

10. Sammendrag

Fra og med arbeidet med statsbudsjettet for 2001 har det vært regelmessige konsultasjoner mellom staten ved regjeringen og kommunesektoren ved Kommunenes Sentralforbund (KS) om det kommuneøkonomiske opplegget i statsbudsjettet. Hovedformålet med ordningen har vært å komme til enighet om hva som kan oppnås innenfor kommunesektorens inntektsrammer.

En annen målsetting for ordningen har vært å redusere bruken av sterke statlige styringsvirkemidler ved å etablere enighet om prioriteringer knyttet til kommunesektorens ressurser. Ordningen har bidratt til bedret kontakt mellom KS og staten, og en større grad av enighet om situasjonsbeskrivelsen for kommunesektoren.

Fra og med konsultasjonsåret 2007 er det innført en mer forpliktende konsultasjonsordning, der nye rutiner for kostnadsberegninger og utvikling av de bilaterale samarbeidsavtalene er de sentrale elementene.

10.2 Komiteens merknader

Komiteen mener det er betydelige gevinster å hente ved å ha en god dialog mellom staten og kommunesektoren. Konsultasjonsordningen synes å ha bidratt til en større grad av enighet om situasjonsbeskrivelsen for kommunal sektor.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, støtter fullt ut arbeidet med å gjøre konsultasjonsordningen mer forpliktende ved bruk av sektorvise samarbeidsavtaler mellom staten og Kommunenes Sentralforbund (KS), og ved å innføre rutiner for å involvere KS i arbeidet med å beregne kostnadene ved nye reformer.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre registrerer at Regjeringen har valgt å bruke videre den form for konsultasjonsordning med kommunesektoren som regjeringen Bondevik II etablerte. Disse medlemmer slutter seg til dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Fremskrittspartiet ved behandlingen av kommuneproposisjonen for 2006 i Innst. S. nr. 245 (2004-2005) sammen med Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ba den daværende regjeringen ta initiativ overfor KS for å gjøre dagens konsultasjonsordning mer forpliktende slik at de totale ressursene innenfor offentlig sektor kan utnyttes bedre. Disse medlemmer vil allikevel påpeke at behovet for konsultasjoner hadde vært mindre hvis kommunene hadde hatt økt handlefrihet og var mindre avhengig av statlige overføringer, og vil i den forbindelse peke på disse medlemmers alternative system for finansiering av Kommune-Norge.