Sammendrag

Søve gruver i Telemark ble eid av statsaksjeselskapet A/S Norsk Bergverk, og ble drevet frem til 1965. Blant metallene som ble utvunnet, var det viktigste metallet niob. En del av bergartene i området inneholder høyere konsentrasjon av de radioaktive stoffene thorium og uran. Gjennom utvinning av niob ble slaggstoffene henlagt på området ved gruven. En slik konsentrering av slagg og masser fra produksjonen har medført en uvanlig høy konsentrasjon av radioaktivt materiale. Dette avfallet har ligget siden gruvedriften ble nedlagt. Det er derfor nødvendig å foreta en permanent opprydding, sikring og langtidslagring av problemavfallet.

Anlegg og eiendommer ved Søve gruver ble solgt til Telemark fylkeskommune i 1970. Eiendommene ble overdratt i den stand de befant seg, med rettigheter og forpliktelser som hadde tilhørt selger, A/S Norsk Bergverk. Det foregår nå en dialog mellom Telemark fylkeskommune og Nærings- og handelsdepartementet om hvorvidt de forpliktelsene kjøper påtok seg, også gjelder opprydding av det radioaktive avfallet ved Søve gruver. Telemark fylkeskommune mener de har fått lovnader om at staten skal påta seg ansvaret for oppryddingen av forurensningene. Siden har det ikke skjedd noe. På den bakgrunn har nå Telemark fylkeskommune ved fylkesadvokat Tore Willumsen varslet at de vurderer å gå til søksmål mot staten.

Ut fra prinsippet om at forurenser skal betale, mener forslagsstillerne at staten bør ta et ansvar for oppryddingen. Å avvente resultatene fra et eventuelt søksmål, med påfølgende behandling i rettsapparatet, vil medføre nye år med full eksponering av det radioaktive avfallet ved Søve gruver og kan medføre en helserisiko for innbyggerne i Nome kommune.

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

"Stortinget ber Regjeringen ta på seg det hele og fulle ansvaret for å sikre og fjerne de radioaktive slagghaugene ved Søve gruver i Nome kommune, og starte dette arbeidet så raskt som mulig."