Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Sigrun Eng, Steinar Gullvåg, Sigvald Oppebøen Hansen og Arne L. Haugen, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Kåre Fostervold og Øyvind Korsberg, fra Høyre, Torbjørn Hansen og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn, fra Senterpartiet, lederen Ola Borten Moe, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til Representantforslag nr. 140 (2007–2008), om å ta statlig ansvar for å fjerne og deponere det radioaktive materialet fra områdene ved Søve gruver i Nome kommune.

Komiteen viser til at Søve gruver ble drevet av det statlige selskapet A/S Norsk Bergverk. Anlegg og eiendommer ble solgt til Telemark fylkeskommune i 1970.

Komiteen er kjent med at Søve gruver i sin tid utvant mineralet niob, og at slagg og masser fra denne produksjonen har medført at det ligger igjen radioaktivt avfall på området. Komiteen har merket seg at slagghaugen med radioaktivt avfall ligger rett ved drikkevannskilden til Telemark, Nordsjø.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at lokale myndigheter og lokalbefolkningen frykter at det radioaktive avfallet kan representere en risiko for innbyggerne, men etter det flertallet erfarer, representerer ikke slagghaugene og det radioaktive avfallet noen umiddelbar helsemessig risiko for innbyggerne. Dette kom også fram under den åpne komitéhøringen i sakens anledning.

Flertallet har merket seg at både Nærings- og handelsdepartementet og Telemark fylkeskommune erkjenner at det er behov for opprydding etter driften av Søve gruver, men at staten og fylkeskommunen så langt ikke har vært enige om ansvarsforholdet.

Flertallet har merket seg at Bergvesenet vil bistå med faglige undersøkelser og vurderinger. Flertallet mener dette vil være viktig for å få utarbeidet videre planer for opprydding av det radioaktive avfallet etter Søve gruver.

Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, viser til at staten ved NHD har tilbudt fylkeskommunen en statlig økonomisk støtte på inntil 50 pst. av oppryddingskostnadene, under forutsetning av Stortingets støtte, og under forutsetning av at Telemark fylkeskommune aksepterer at de har ansvaret for oppryddingen.

Dette flertallet er kjent med at dialogen mellom staten og Telemark fylkeskommune fortsetter, og er tilfreds med at staten på denne måten bidrar til å finne en løsning i saken.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, har merket seg at det er en forutsetning at Stortinget gir sin tilslutning til eventuell statlig økonomisk støtte til oppryddingskostnadene. Flertallet ber om at saken vedlegges protokollen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at de radioaktive forurensningene ved Søve gruver i Telemark er blant de største i landet, og at disse forurensningene ligger usikret i naturen.

Disse medlemmer viser også til prinsippet om at forurenser skal betale for opprydding, noe som for disse medlemmer innebærer at staten i dette tilfellet må ta på seg ansvaret for å rydde opp.

Disse medlemmer er klar over Regjeringens tilbud til Telemark fylkeskommune om å dekke halvparten av kostnadene ved å sikre de radioaktive forurensningene ved Søve gruver, men har full forståelse for at Telemark fylkeskommune gjennom media har avvist dette forslaget, da de radioaktive forurensningene hendte mens det ble drevet statlig eid gruvevirksomhet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti vil også vise til de høringsuttalelsene som har blitt fremlagt for komiteen, som bl.a. peker på det uklare ansvarsforholdet som fulgte av manglende dokumentasjon om forurensning ved overtakelsestidspunktet.

Disse medlemmer viser til at Telemark fylkeskommune mener å kunne dokumentere at staten, ved sin representant Bergvesenet med Bergmesteren for Svalbard, har påtatt seg ansvaret for å bekoste og iverksette de tiltak som ut fra en fagkyndig vurdering var nødvendig og hensiktsmessig til sikring og opprydding etter den tidligere gruvedriften ved Søve gruver i Nome kommune.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre vil påpeke at staten, i lys av det uklare ansvarsforholdet mellom staten og Telemark fylkeskommune, bør ta på seg et hovedansvar for å fjerne og deponere det radioaktive materialet fra Søve gruver. Disse medlemmer mener likevel at det ikke er unaturlig at også Telemark fylkeskommune tar en del av utgiftene ved oppryddingen, da de står som eier av gruven.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen ta et statlig ansvar for å fjerne og deponere det radioaktive materialet fra områdene ved Søve gruver i Nome kommune."