Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Ib Thomsen, Øyvind Håbrekke, Trine Skei Grande og Olemic Thommessen om digital formidling fra teater- og musikkinstitusjoner

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Forslagsstillerne viser til at Stortinget vedtok for få år siden en systematisk gjennomføring av digitalisering av norske kinoer, og dette arbeidet er nå på det nærmeste ferdig. Denne tilretteleggingen gjør det blant annet mulig å overføre forestillinger og konserter fra de store kulturarenaene til kinoer over hele landet.

De teknologiske løsningene er utviklet og tilgjengelige. På den opphavsrettslige siden har viktige fremskritt vært gjort, og det antas at det i dag ikke er problematisk for norske teatre, opera eller orkestre å produsere for digital formidling til et bredt publikum.

Dette gir store muligheter ikke bare til formidling til nye publikumsgrupper, men også viktige incitamenter til å utarbeide tilrettelagte konsepter og nye kunstneriske innfallsvinkler.

I lys av dette er det svært ønskelig å komme i gang med et systematisk arbeid for digital formidling også for utøvende kunstarter.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede en plan for digital formidling av utøvende kunst med utgangspunkt i de faste institusjonene innenfor musikk, opera og teater.»

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Gunn Karin Gjul, Kåre Simensen, Arild Stokkan-Grande og Lene Vågslid, fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, Øyvind Korsberg og Ib Thomsen, fra Høyre, Linda C. Hofstad Helleland og Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, Gina Knutson Barstad, fra Senterpartiet, Christina Nilsson Ramsøy, og fra Kristelig Folkeparti, Øyvind Håbrekke, er enig i at alle institusjoner og tiltak som får tildelt tilskudd fra Kulturdepartementet må arbeide aktivt for å nå frem til et så bredt og mangfoldig publikum som mulig. Komiteen mener at det innenfor musikk- og scenekunstfeltet ligger store muligheter for å oppnå en slik målsetting. Komiteen stiller seg bak intensjonen i forslaget om at digital formidling av konserter og forestillinger kan være ett av tiltakene for å oppnå dette.

Komiteen er også kjent med at departementet arbeider med en stortingsmelding om kultur, inkludering og deltakelse. Digital formidling av utøvende kunst vil bli omtalt her, og eventuelle forslag om tiltak vil bli forelagt Stortinget på ordinær måte.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti viser til at det er en sterk utvikling når det gjelder digital formidling av levende fremføring, både direkte og i redigerte produksjoner. Disse medlemmer mener det er viktig at norske institusjoner og kinoer henger med i denne utviklingen, blant annet ut fra hensynet om å ha en helhetlig tilnærming med hensyn til avtaler rundt visningsrettigheter etc. Disse medlemmer viser til at Stortinget ikke er kjent med hvilken fremdrift regjeringen har for sin omtalte stortingsmelding om kultur, inkludering og deltakelse, og mener derfor regjeringen allerede nå burde gi tydelige signaler om hvilke grep man tenker å gjøre. Disse medlemmer vil påpeke at de store kulturinstitusjonene arbeider svært langsiktig når det gjelder investeringer av teknisk utstyr. Det er derfor viktig å komme i gang slik at noen bygger erfaring og kompetanse for digital formidling. Disse medlemmer mener i denne sammenheng det ville være formålstjenlig med et pilotprosjekt. Disse medlemmer viser også til at digital formidling er tema innenfor det nordiske samarbeidet, og vil understreke den positive effekt det kunne gi dersom produksjoner også fra nordiske land ville være tilgjengelige for et felles nordisk publikum.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede en plan for digital formidling av utøvende kunst med utgangspunkt i de faste institusjonene innenfor musikk, opera og teater.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

Stortinget ber regjeringen utrede en plan for digital formidling av utøvende kunst med utgangspunkt i de faste institusjonene innenfor musikk, opera og teater.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

Komiteen viser til representantforslaget og til sine merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument 8:160 S (2010–2011) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Ib Thomsen, Øyvind Håbrekke, Trine Skei Grande og Olemic Thommessen om digital formidling fra teater- og musikkinstitusjoner – vedlegges protokollen.

Vedlegg

Brev fra Kulturdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomteen, datert 12. oktober 2011

8:160 (2010-2011) – Representantforslag om digital formidling fra teater- og musikkinstitusjoner

Jeg viser til brev fra Familie- og kulturkomiteen av 6. oktober i år med Dokument 8:160 (2010-2011), representantforslag fra stortingsrepresentantene Ib Thomsen, Øyvind Håbrekke, Trine Skei Grande og Olemic Thommessen.

Forslaget lyder: ”Stortinget ber regjeringen utrede en plan for digital formidling av utøvende kunst med utgangspunkt i de faste institusjonene innenfor musikk, opera og teater.”

Som kulturminister er det viktig for meg at alle institusjoner og tiltak som får tildelt tilskudd fra Kulturdepartementet arbeider aktivt for å nå et bredt og mangfoldig publikum. På både musikk- og scenekunstfeltet er det et hovedmål at institusjonene når flest mulig i befolkningen med aktivitet av høy kunstnerisk kvalitet. Digital formidling av konserter og forestillinger kan være et av tiltakene for oppnå dette.

Departementet arbeider med en stortingsmelding om kultur, inkludering og deltakelse. Digital formidling av utøvende kunst vil bli omtalt her, og eventuelle forslag om tiltak vil bli forelagt Stortinget på ordinær måte.

Oslo, i familie- og kulturkomiteen, den 24. november 2011

Gunn Karin Gjul

Kåre Simensen

leder

ordfører