1.15 Nytt sårbarhetsutvalg

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Venstre, viser til at det arbeidet med sårbarhetsanalyser vekslende regjeringer har foretatt. Sårbarhetsutvalgets innstilling (NOU 2000:24 Et sårbart samfunn) ble fulgt opp med en stortingsmelding (St.meld. nr. 17 (2001–2002) Samfunnssikkerhet. Veien til et mindre sårbart samfunn). Videre ble det i forbindelse med tsunamikatastrofen utarbeidet en egen utredning (Reinåsutvalget) som ble fulgt opp i St.meld. nr. 37 (2004–2005) Om flodbølgekatastrofen i Sør-Asia og sentral krisehåndtering. Videre vises det til NOU 2006:6 Når sikkerhet er viktigst som ble fulgt opp med St.meld. nr. 22 (2007–2008) Samfunnssikkerhet, samvirke og samordning.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser videre til at regjeringen arbeider med en ny samfunnssikkerhetsmelding som vil bli framlagt for Stortinget i løpet av vårsesjonen og en resultatreformmelding om politiet høsten 2012, som også vil behandle enkelte sider ved samfunnssikkerheten. Dette flertallet ønsker å avvente denne stortingsmeldingen samt oppfølgingen av 22. juli-kommisjonens rapport før en even-tuelt vurderer hensiktsmessigheten av nye utvalg på området.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at det er mer enn ti år siden Sårbarhetsutvalget under ledelse av tidligere statsminister Kåre Willoch avga sin innstilling i form av NOU 2000:24. Stortinget behandlet deretter St.meld. nr. 17 (2001–2002) Veien til et mindre sårbart samfunn. Disse medlemmer mener det er viktig å gjennomføre omfattende sårbarhetsanalyser sett i lys av hendelsene 22. juli, men også i lys av andre store hendelser de siste årene som viser at Norge fortsatt har vesentlige sårbarhetsutfordringer.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti vil be regjeringen vurdere oppnevnelse av et nytt sårbarhetsutvalg som grunnlag for en ny stortingsmelding om samfunnssikkerhet og sårbarhet, og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen vurdere å nedsette et nytt sårbarhetsutvalg med sikte på en ny stortingsmelding om samfunnssikkerhet.»