Vedrørende redegjørelse for Stortinget 10. november 2011 om angrepene 22. juli

Jeg viser til mitt tidligere brev om saken av 22. desember 2011, og brev fra komiteen av 11. januar 2012 med to oppfølgningsspørsmål i forbindelse med angrepet 22. juli 2011.

Spørsmål og svar er som følger:

6. Det vises til svar på spørsmål 3. Det bes om en oversikt over hvilke sikkerhetsmyndigheter, fagmiljøer og annen ekspertise som har vært benyttet i dette arbeidet.

Svar:

Mitt departement ble på oppdrag fra SMK, etter drøftinger i Regjeringens sikkerhetsutvalg, tillagt hovedansvaret for å utarbeide og iverksette konkrete gjennomføringsplaner for tiltak angitt i rapporten om ”Regjeringens sikkerhet”. I departementets oppfølging av rapporten ble det etablert samarbeid med Politidirektoratet, Oslo politidistrikt, PST, NSM, Forsvarsbygg, Forsvarets forskningsinstitutt, Departementenes servicesenter, Statsbygg, rådgivende ingeniører innenfor trafikkanalyse og byggeteknikk, samt arkitekt og landskapsarkitekt.

7. Det vises til svar på spørsmål 7, besvart av justisministeren, og spørsmål 8, besvart av forsvarsministeren, begge spørsmålene i komiteens brev til Justisdepartementet 9. desember 2011.

Hvordan organiserte FAD, eventuelt i samarbeid med andre departementer og underliggende etater, arbeidet med sikring av sikringsverdige objekter etter at sikkerhetsloven ble vedtatt i 1998?

Svar:

Fra 1977 til 1994 ble det gjennomført 3 risiko- og sårbarhetsanalyser som alle på ulik vis bidro til forbedringer av objektsikkerheten i Regjeringskvartalet. Lov av 20. mars 1998 nr. 10 om forebyggende sikkerhetstjeneste la gjennom kap 5 § 17 flg, grunnlaget for et enda mer systematisk sikkerhetsarbeid. Som et viktig ledd i dette arbeidet leverte Politidirektoratet i 2004 en rapport om ”Regjeringens sikkerhet”. Rapporten anbefalte en rekke konkrete tiltak, som med få unntak er gjennomført. Mitt departement har siden 2006 hatt en permanent rolle med koordinering og styring av det felles sikkerhetsarbeidet i departementsfellesskapet og har hatt kontakt med fagmiljøene for ajourhold og videreutvikling av planverk og rutiner. FAD har også som oppgave å vurdere problemstillingene rundt alternative driftsteder for departementene. Planer og tiltak har til enhver tid vært gjennomført i nært samarbeid med øvrige departementer og Statsministerens kontor. Ved behov er det innhentet faglig bistand blant annet fra Statsbygg og Departementenes servicesenter (tidligere Statens forvaltningstjeneste).

I praksis har således vårt arbeide i h t objektsikkerhetsforskriften vært oppfølgning av Politidirektoratets ovennevnte rapport fra 2004.