Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Gunn Karin Gjul, Kåre Simensen, Arild Stokkan-Grande og Lene Vågslid, fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, Øyvind Korsberg og Ib Thomsen, fra Høyre, Linda C. Hofstad Helleland og Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, Rannveig Kvifte Andresen, fra Senterpartiet, Olov Grøtting, og fra Kristelig Folkeparti, Øyvind Håbrekke, viser til at Norge har gode velferdsordninger, spesielt for småbarnsforeldre, da det er tverrpolitisk enighet om at det er viktig at hele landets arbeidsstyrke er i arbeid, samtidig som det er viktig å ha insentiver som holder fødselsraten oppe.

Komiteen er enig i at Norge er i en situasjon der vi har stort behov for arbeidskraft, samtidig som det i mange land både i Europa og verden for øvrig er stor arbeidsledighet, spesielt blant ungdom. Komiteen viser videre til at dette fører til at vi har en økende andel innvandrere i arbeidsstyrken vår, som i hovedsak kommer fra land innen EU/EØS-området. Komiteen erkjenner at det kan være en sammenheng mellom våre gode velferdsordninger og andelen arbeidssøkere som kommer til Norge, men komiteen peker også på at det er nødvendig for en rekke arbeidsgivere å rekruttere arbeidskraft fra utlandet, og denne arbeidskraften er viktig for verdiskapingen her hjemme.

Komiteen viser til at den norske velferdsmodellen er basert på et trepartssamarbeid mellom myndighetene og arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene, og en politikk som innebærer trygghet for arbeid, inntekt og universelle sosiale velferdsordninger.

Komiteen viser til at gjennom EØS-avtalen reguleres arbeidstakeres rettigheter, herunder rett til trygdeytelser, og at dette fører til at en arbeidstaker har rett til samme familieytelser for sine barn bosatt annet sted i EØS-området, som om de hadde vært bosatt i Norge. Komiteen viser videre til at økt arbeidsinnvandring til Norge fra andre land i EØS-området dermed fører til at flere benytter seg av sin rett til å eksportere blant annet barnetrygd og kontantstøtte.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, er kjent med at Arbeidsdepartementet har satt i gang en gjennomgang av reglene om medlemskap i folketrygden og eksport av trygdeytelser, og at spørsmålet om kjøpekraftjustering vil bli vurdert nærmere i den gjennomgangen. Flertallet mener derfor det er riktig å avvente konklusjonene fra det arbeidet før det tas endelige avgjørelser på dette området.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at kostnadsnivået for familiene i mange land innenfor EØS/EU er betydelig lavere enn i Norge. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er eksempelvis kjøpekraftspariteten i forholdet Norge/Polen 100/45. Det betyr at for 100 norske kroner kan en kjøpe mer enn dobbelt så mye av de samme produktene i Polen som i Norge, og disse medlemmer mener slike forhold bør vektlegges når offentlige ytelser utbetales.

Disse medlemmer viser også til EØS-ekspert og tidligere regjeringsadvokat Thomas Nordby, som mener det er uproblematisk å kjøpekraftjustere trygdeytelser som går ut av landet. Han mener, ifølge Finansavisen, at en justering etter levekostnader ikke vil virke mot ønsket om fri bevegelse av arbeidskraft som er en hovedsak for EU/EØS-samarbeidet, og disse medlemmer stiller seg bak denne vurderingen.

Disse medlemmer erkjenner at særlig kontantstøtte og barnetrygd er ytelser som er basert på det å bo i Norge, utgiftsnivået for familier og deres mulighet til å sørge godt for sine barn, og det er derfor naturlig å se nærmere på effekten av norske velferdsytelser som eksporteres til land med betydelig lavere kostnadsnivå. Disse medlemmer vil også vise til at Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre, ifølge Finansavisen den 21. september 2012, nå er enige om å se nærmere på en kjøpekraftjustering av kontantstøtten og barnetrygden.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge frem en sak for Stortinget om kjøpekraftjustering av kontantstøtte og barnetrygd i forhold til kostnadsnivået i bostedslandet, i løpet av vårsesjonen 2013.»