Brev fra Forsvarsdepartementet v/statsråden til utenriks- og forsvarskomiteen, udatert

Departementets uttalelse til Dokument 8:37 S (2012-2013)

Jeg viser til brev fra utenriks- og forsvarskomiteen angående Dokument 8:37 S (2012-2013) – representantforslag fra stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen om bruk av religiøse og politiske symboler som del av Forsvarets uniformer.

Forsvaret har over lang tid arbeidet med spørsmål knyttet til mangfold, inkludering og religiøse symboler. Dette temaet er viktig også for meg.

Feltprosten har i en uttalelse til tros- og livssynspolitisk utvalg uttrykt at Forsvaret skal gjenspeile mangfoldet i befolkningen, og være religions- og livssynsinkluderende. Jeg er opptatt av at alt forsvarspersonell skal ha likeverdige muligheter til tros- og livssynsutøvelse.

Bruk av religiøse symboler i Forsvaret har vært tillatt og praktisert i flere tiår. Den første norske soldaten som fikk bruke turban i tjenesten, tjenestegjorde allerede i 1989. Hijab har i praksis vært i bruk siden midten av 2000-tallet. Feltprestene bærer kors på høyre side av uniformsjakken. 1. juli 2012 ga forsvarssjefen nærmere presiseringer for hvordan symbolene kan brukes, for å få til en ensartet praksis for alle soldater. Dette innebærer ingen prinsipielle endringer, og er innenfor etatssjefens fullmakter. Det er en premiss at symbolene kun skal anvendes på en slik måte at de er forenlige med tjenestens innhold, operative hensyn og sikkerhetsmessige bestemmelser.

Forsvaret er en sentral samfunnsaktør, og bør gjenspeile mangfoldet i befolkningen. Dette er viktig for å opprettholde den høye legitimiteten og støtten til Forsvaret, samtidig som sektoren/etaten også reflekterer befolkningens kultur og verdier. Regjeringen mener at hensynet til å rekruttere bredt, og sikre at Forsvaret representerer alle samfunnslag, uavhengig av livssyn og etnisitet, må komme foran kravet til en nøytral uniform.

Forsvaret er i en særstilling i forhold til politiet når det gjelder spørsmålet om bruk av religiøse symboler på uniformer. Forsvaret rekrutterer størstedelen av sitt personell gjennom verneplikten. Norge praktiserer verneplikt for menn, noe som innebærer at den må omfatte alle menn, uavhengig av religion, etnisitet eller seksuell legning. Vi praktiserer også frivillig tjenesteplikt for kvinner.

Regjeringen ønsker ikke å utestenge noen – verken kvinner eller menn – fra å tjenestegjøre i Forsvaret fordi de bruker såkalte ikke-diskutable religiøse symboler.