Brev fra Kulturdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 16. april 2013

Dokument 8:51 S (2012-2013) – Representantforslag om et modernisert bokmarked

Jeg viser til brev av 11. april 2013, hvor Familie- og kulturkomiteen ber om svar innen onsdag 17. april på representantforslaget om modernisert bokmarkedet.

I Dokument 8:51 (2012-2013) fremmes tre forslag:

1. Stortinget ber regjeringen avslutte ordningen med bokavtale og unntak fra konkurranseloven for bokbransjen.

Svar: Kulturdepartementet tar sikte på å legge frem en egen proposisjon om omsetning av bøker. Proposisjonen vil gi en vurdering av ordningen med bokavtale og unntak fra konkurranselovens § 10.

2. Stortinget ber regjeringen utrede plattformuavhengig sats for merverdiavgift innen litteratursektoren, og legge fram forslag om dette.

Svar: Regjeringen har ikke umiddelbare planer om å utrede plattformuavhengig sats for merverdiavgift innen litteratursektoren.

3. Stortinget ber regjeringen utrede plattformuavhengige ordninger for innkjøp og utleie av bøker, inkludert en opprydding av definisjoner for å sikre e-bøker samme litterære status som papirbøker, og legge dette frem for Stortinget.

Svar: Som rapportert om til Stortinget i Prop. 1 S (2012-2013) arbeider Norsk Kulturråd med å finne gode systemer for innkjøp og utlån av e-bøker blant annet gjennom en prøveordning for utlån av e-bøker under innkjøpsordningen. Det er nå lagt opp til at denne prøveordningen skal gjelde for innkjøpte e-bøker fra 2012, 2013 og 2014. Behov for justeringer i retningslinjer og regelverk knyttet til e-boken blir løpende vurdert.

I tillegg til mine svar på de konkrete forslagene, vil jeg si meg grunnleggende uenig i representantens vurdering av virkningene av dagens regulering av bokmarkedet og i at en liberalisering vil være et positivt grep for å ivareta både konkurransevilkår og lesing i befolkningen. Representanten viser til at i Danmark skal liberaliseringen der ha ført til at folk begynte å lese mer etter at det ble fri priskonkurranse. Bokhandlerforeningen, forleggerforeningen og forfatterforeninger i Danmark har imidlertid offentliggjort statistikk som viser et annet og mer negativt bilde av utviklingen i det danske bokmarkedet. Sammenholdt med norsk bokstatistikk, er det en større andel av befolkningen som kjøper og leser bøker i Norge enn hva tilfelle er i Danmark. Statistisk sentralbyrå som årlig innhenter data om lesevanene i den norske befolkningen, melder at "andelen (boklesere) ikke har vært høyere på de siste 20 åra" og at "husholdningsinntekt har nokså liten sammenheng med boklesing", (Norsk mediebarometer 2011)