Brev fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet v/statsråden til kommunal- og forvaltningskomiteen, datert 28. mars 2014

Dokument 8:26 S (2013-2014) - Representantskapsforslag om utvikling av et nytt folkevalgt regionnivå til erstatning for fylkeskommunen

Jeg viser til brev fra kommunal- og forvaltningskomiteen av 18.03.2014, hvor det bes om min vurdering av Dokument 8:26 S (2013-2014) - Representantskapsforslag om utvikling av et nytt folkevalgt regionnivå til erstatning for fylkeskommunen.

I Sundvolden-erklæringen og i samarbeidsavtalen mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre står det at det skal gjennomføres en kommunereform, hvor det sørges for at nødvendige vedtak blir fattet i perioden.

Jeg er opptatt av å sikre et likeverdig velferdstilbud i alle deler av landet. Reformen skal legge til rette for at innbyggerne også i framtiden får tjenester som er gode, tilgjengelige og tilpasset den enkeltes behov. Jeg ønsker et solid lokaldemokrati som kan ivareta og utvikle denne velferden og sikre verdiskaping og trivsel. For å få til dette, trenger vi sterke kommuner. Lokaldemokratiet svekkes av stadig mer statlig styring. Jeg er enig i at det er behov for å endre denne utviklingen. Færre og større kommuner som gjennomfører en velferdspolitikk i henhold til nasjonale mål, vil redusere behovet for statlig detaljstyring.

Jeg ønsker å gjennomføre kommunereformen i samarbeid med Stortinget og i samarbeid med kommunene. I mai vil jeg derfor presentere reformen i kommuneproposisjonen for 2015. Der vil jeg gjennomgå hvorfor det er behov for en reform, målene for reformen, en plan for gjennomføring av reformen og aktuelle virkemidler. Gjennom dette legges det til rette for en bred politisk debatt og forankring av reformen i Stortinget.

En del av kommunereformen er å desentralisere flere oppgaver til større og mer robuste kommuner. Regjeringen vil gjennomgå oppgavene til fylkeskommunene, fylkesmennene og staten med sikte på å gi mer makt og myndighet til kommunene, og dermed økt lokalt selvstyre. Jeg tar sikte på å legge fram en melding til Stortinget om arbeidet våren 2015.

Det er et utgangspunkt for arbeidet med kommunereformen at inntil det foreligger en robust kommuneinndeling og kommunene har fått tilført nye oppgaver, vil fylkeskommunene bestå. En diskusjon om det regionale folkevalgte nivået bør ev. tas etter at kommunereformen er gjennomført.

I Sundvolden-erklæringen står det at regjeringen vil gjennomføre en helhetlig gjennomgang av inntektssystemet som sikrer at kommunene får beholde en større del av verdiskapingen lokalt. Jeg vil i denne gjennomgangen ta hensyn til at det skal gjennomføres en kommunereform.