3.1 Gjeldende regler om tilbakebetaling

Fratrådte stortingsrepresentanter som har mottatt fratredelsesytelse og/eller etterlønn, har plikt til å tilbakebetale feilutbetalt ytelse. Dette følger av retningslinjer fastsatt av Stortingets presidentskap.

Stortingets administrasjon har imidlertid etter gjeldende regelverk ikke hjemmel i lov til å kreve tilbakebetalt feilaktig utbetalt godtgjørelse eller andre typer ytelser.

Lov 16. desember 2011 nr. 60 om pensjonsordning for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer (stortings- og regjeringspensjonsloven) § 8-5 tredje ledd, jf. lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens pensjonskasse § 44 sjette til åttende ledd, regulerer tilbakebetaling av feilutbetalt stortings- og regjeringspensjon. Bestemmelsen gir regler om når pensjonskassen kan kreve tilbake for mye utbetalt pensjon og hvordan beløpene kan inndrives.

3.2 Presidentskapets forslag til endringer

Presidentskapet mener at Stortingets administrasjon må gis mulighet til med hjemmel i lov å kunne kreve et feilutbetalt beløp tilbake. Presidentskapet foreslår en bestemmelse etter mønster av stortings- og regjeringspensjonsloven § 8-5 tredje ledd, jf. lov om Statens pensjonskasse § 44 sjette til åttende ledd. Bestemmelsen oppgir alle tilfellene der for mye utbetalt ytelse kan kreves tilbakebetalt. Den tidligere stortingspensjonsloven § 10 fikk en henvisning til lov om statens pensjonskasse § 44 gjennom en endringslov 19. juni 2009 nr. 62. Bakgrunnen var behovet for å klargjøre enkelte bestemmelser slik at loven bedre legger til rette for den oppfølging og kontroll som har vært forutsatt, jf. Innst. O. nr. 128 (2008–2009). Før innføringen av denne bestemmelsen var det det ulovfestede prinsippet om condictio indebiti (tilbakebetaling) som dannet grunnlaget for å kreve tilbake for mye utbetalt pensjon, og det understrekes i innstillingen at denne læren ikke var et tilstrekkelig grunnlag for tilbakesøking av for mye utbetalt pensjon. Ved å gi en lovbestemmelse likelydende som stortings- og regjeringspensjonsloven § 44 sjette til åttende ledd, er det en klar hjemmel for når for mye utbetalt pensjon kan kreves tilbakebetalt.

Dette innebærer at dersom en stortingsrepresentant, en fratrådt representant eller andre har mottatt en ytelse etter denne loven i strid med redelighet og god tro, skal beløpet normalt kreves tilbakebetalt. Tilsvarende gjelder når en mottaker eller noen som har handlet på mottakers vegne, uaktsomt har gitt feilaktige eller mangelfulle opplysninger. Det samme gjelder dersom utbetalingen skyldes feil fra Stortingets side, og mottakeren burde ha forstått dette.

I andre tilfeller kan det som er utbetalt for mye, kreves tilbake dersom særlige grunner gjør det rimelig. Denne bestemmelsen har ikke noe vilkår om skyld hos den som mottok feilutbetalingen. Ved vurderingen av om det foreligger særlige grunner, skal det blant annet legges vekt på hvor lang tid det er gått siden den feilaktige utbetalingen fant sted, og om vedkommende har innrettet seg i tillit til utbetalingen. Jo lengre tid det går før feilen oppdages, desto større sjanse er det for at vedkommende har innrettet seg etter betalingen, og jo mer urimelig blir det å kreve ytelsen tilbake. Kravet om tilbakebetaling etter dette leddet er begrenset til det beløp som er i behold når vedkommende blir kjent med at utbetalingen var feilaktig.

Et beløp som blir krevd tilbake, kan enten dekkes ved trekk i fremtidige ytelser eller inndrives etter bestemmelsene i lov 17. juni 2005 nr. 67 om betaling og innkreving av skatte- og avgiftskrav (skattebetalingsloven). Slikt trekk avbryter foreldelsesfristen etter lov 18. mai 1979 nr. 18 om foreldelse av fordringer (foreldelsesloven). Det kan kreves forsinkelsesrenter etter forsinkelsesrenteloven.

Stortingets administrasjon krever i dag feilutbetalt beløp tilbake brutto. Når feilutbetaling av ytelser har medført høyere utlignet skatt, skal Stortingets administrasjon ta kontakt med skattekontoret for å få korrigert ligningen. Ved korreksjon for inntektsår hvor ordinær ligning er foretatt skal det foretas endring av ligningen for det inntektsår inntekten ble beskattet i henhold til de til enhver tid gjeldende reglene for dette i skatteregelverket.

Presidentskapet viser til at ved fratredelsesytelse og etterlønn har den tidligere representanten plikt til å tilbakebetale feilutbetalt beløp. Presidentskapet mener det er behov for å ha en lovbestemmelse i stortingsgodtgjørelsesloven som også gir Stortinget rett til å kreve tilbake eventuelle feilutbetalte godtgjørelser og andre ytelser.