Telenor har mobilvirksomhet i 13 land, fordelt på tre regioner: Norden, Sentral- og Øst-Europa og Asia. Gjennom eierskapet (33 prosent) i VimpelCom Ltd har konsernet mobilvirksomhet i ytterligere 14 land. Jo Lunder var fra 1. juli 2011 og frem til 13. april 2015 konsernsjef for VimpelCom. Jean-Yves Charlier har overtatt som ny konsernsjef etter Lunder.

VimpelCom

VimpelCom er et internasjonalt mobiltelefoniselskap med hovedsete i Amsterdam. Selskapet er børsnotert i USA og har over 220 millioner kunder i 14 land, herunder Usbekistan. Majoritetseieren i VimpelCom er LetterOne Holding S.A. LetterOne er et investeringsselskap med tilknytning til det russiske Alfa Group. Med en eierandel på 56,2 prosent og en stemmerettsandel på 47,9 prosent, kontrollerer LetterOne selskapet VimpelCom. Ltd. Telenor er nest største eier og en betydelig minoritetsaksjonær i VimpelCom og har en stemmeberettiget eierandel på 43 prosent. Styret i VimpelCom har totalt ni medlemmer, hvorav Telenor har nominert tre.

Jon Fredrik Baksaas var styremedlem i VimpelCom fra januar 2010 til juni 2011 og fra desember 2011 til 8. desember 2014. Det fremgår av pressemelding fra Telenor datert 8. desember 2014:

«VimpelCom Ltd., hvor Telenor har en minoritetsposisjon på 33 % og stemmeandel på 43 %, er under etterforskning for forhold knyttet til selskapets inntreden i Usbekistan. Telenor ser alvorlig på anklagene og spørsmålene knyttet til korrupsjon. Telenor som minoritetseier vil fortsette å iverksette nødvendige tiltak for å beskytte selskapets interesser. Ved å gå ut av VimpelComs styre løser Jon Fredrik Baksaas mulige interessekonflikter som kan oppstå under de rådende forholdene. I henhold til VimpelComs vedtekter vil Telenors konserndirektør med ansvar for Europa, Kjell Morten Johnsen, representerer to stemmer i VimpelComs styre.»

Ifølge opplysninger fra Telenor har det i løpet av de siste åtte årene vært betydelig uenighet mellom Telenor og russiske Alfa Group om viktige veivalg for VimpelCom Ltd. Flere av disse uenighetene har dreid seg om investeringer i markeder med betydelig risiko.

TeliaSonera

Mistanken rundt svenske TeliaSoneras lisenskjøp i Usbekistan ble kjent høsten 2012. Jon Fredrik Baksaas tok umiddelbart kontakt med konsernsjef i VimpelCom, Jo Lunder, og fikk forsikringer om at transaksjonene knyttet til mobillisenser i Usbekistan ble gjennomført i tråd med amerikansk korrupsjonslovgivning (FCPA). VimpelCom igangsatte som en konsekvens av henvendelsen egne etterfølgende undersøkelser.

Ifølge oppslag i svensk presse etablerte TeliaSonera seg i Usbekistan i 2007. Selskapet skal i etterkant ha utbetalt over 2,2 mrd. SEK til det gibraltarregistrerte selskapet Takilant Ltd i bytte mot 3G-lisenser m.m. i Usbekistan. Det har fremkommet at Takilant har koblinger til diktatordatter Gulnara Karimova i Usbekistan.

På bakgrunn av avsløringene i media kalte Næringsutskottet i Riksdagen høsten 2012 inn finansmarknadsministeren for å svare på hvordan regjeringen som eier håndterte TeliaSoneras affærer i kraft av sin eierstyring. Det ble også besluttet å kalle inn TeliaSoneras vd Lars Nyberg. Saken endte med at toppsjef Lars Nyberg og fire andre i konsernledelsen måtte gå. Også store deler av styret ble byttet ut.

Stockholm tingrett behandlet i november en begjæring fra nederlandsk påtalemyndighet om frys av Takilants bankkonto, som et ledd i nederlandske myndigheters etterforskning av TeliaSonera, jf. Stockholm tingretts beslutning av 14. november 2014.

Kontakt mellom Telenor og VimpelCom

Den 11. desember 2012 besluttet Telenor at underkomiteen «Ethics and Sustainability Committee» skulle følge opp at Telenors verdier reflekteres i selskaper der Telenor ikke har operasjonell kontroll.

Den 16. november 2012 ba Nærings- og handelsdepartementet om en skriftlig redegjørelse fra Telenor med bakgrunn i oppslag om problemstillinger rundt menneskerettigheter og korrupsjon i Usbekistan. Departementet mottok en redegjørelse fra Telenor 22. november 2012.

Den 14. desember 2012 inviterte Telenors ledelse VimpelComs ledelse til et investormøte og tok blant annet opp etikk, samfunnsansvar, menneskerettigheter, antikorrupsjon og Takilant.

Departementet hadde 18. desember 2012 et særskilt møte med Telenors styreleder og konsernsjef knyttet til VimpelComs virksomhet.

Telenor stilte 21. desember 2012 opp på VimpelComs generalforsamling i Amsterdam og stilte spørsmål knyttet til etikk, samfunnsansvar, menneskerettigheter, antikorrupsjon.

VimpelCom igangsatte i 2013 en revisjon av prosesser knyttet til Usbekistan, med bruk av eksterne ressurser, blant annet etter initiativ fra Telenor-oppnevnte styrerepresentanter. Den 4. februar 2013 reiste styreleder Svein Aaser og juridisk direktør Pål Wien Espen til Amsterdam for møte med administrasjonen i VimpelCom, og 16. oktober 2013 ble det holdt et nytt investormøte mellom Telenor og VimpelCom.

Kontakt mellom Telenor og departementet

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas kontaktet 11. mars 2014 departementet og orienterte om at VimpelCom var under etterforskning i flere land og at dette ville bli offentliggjort.Den 12. mars 2014 kunngjorde VimpelCom Ltd at selskapet var under etterforskning både av US Securities and Exchange Commission og nederlandske myndigheter knyttet til selskapets virksomhet i Usbekistan. Det ble 14. mars 2014 holdt et møte mellom Telenor og NFD på administrativt nivå. Det ble blant annet opplyst om at Telenor hadde fått status som vitne og at bl.a. konsernsjef Baksaas hadde blitt innkalt til møter med Økokrim.

VimpelCom Ltd. rapporterte 18. mars 2014 at selskapet er under etterforskning av US Department of Justice relatert til samme virksomhet. VimpelComs styre nedsatte 21. mars 2014 en «Special committee» som overvåker og leder an i det pågående arbeidet med US Securities and Exchange Commission. I og med at selskapet er under etterforskning, har Telenor ikke innsyn i dette arbeidet utover den informasjon selskapet deler offentlig.

Telenors styreformann og selskapets konsernsjef i Norge møtte 19. november 2014 næringsminister Monica Mæland som følge av fornyet offentlig oppmerksomhet i Norge rundt saken. Næringsministeren fikk 21. november 2014 en skriftlig redegjørelse fra Telenor.