Brev fra Olje- og energidepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 12. oktober 2015

Representantforslag 118 S (2014-2015) om en storsatsing på flytende vindkraft i Norge

Jeg viser til brev av 21. september 2015 fra Energi- og miljøkomiteen vedrørende forslag 118 S (2014-2015) fra stortingsrepresentant Rasmus Hansson om en storsatsing på flytende vindkraft i Norge. Representanten fremmer følgende forslag:

  • 1. "Stortinget ber regjeringen opprette en større demonstrasjonspark med tilhørende infrastruktur og finansiering for uttesting av ulike typer fullskala flytende vindkraft i Norge.

  • 2. Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til økonomiske rammebetingelser med sikte på å utløse en omfattende havvindnæring i Norge".

Det er etablert ulike aktiviteter og satsinger innen forskning og utvikling knyttet til vindkraft til havs, også når det gjelder teknologier for flytende vindkraft. Norge har to forskningssentra (FME), som arbeider innenfor området, og energiforskningsprogrammet ENERGIX gir støtte til FoU-prosjekter. Strategiorganet Energi21 har pekt ut vindkraft til havs som ett av sine seks hovedsatsingsområder.

Enova har et program for introduksjon av ny teknologi, som gir mulighet til å søke om støtte til demoprosjekter for havvindkraft. Søknader prioriteres blant annet ut fra i hvilken grad det er definerte, ambisiøse, mål for innovasjon som kan føre til økt fornybar energiproduksjon eller effektiv energibruk som har et markedsgrunnlag i Norge eller globalt.

Jeg ser det imidlertid ikke som hensiktsmessig å legge opp til en storsatsing på produksjon av kraft fra havvind. Jeg mener det generelt må vises forsiktighet med å innføre nye støtteordninger for å bygge ut mer kraftproduksjon enn etterspørselen tilsier. Jeg mener at en videre satsing først og fremst må handle om fortsatt forskning og utvikling, og eventuelt støtte fra Enova til demoprosjekter.

Selv om Norge foreløpig ikke har et stort hjemmemarked for vindkraft til havs, finnes det muligheter for norske aktører i det internasjonale markedet. I en rapport Multiconsult (2015) har utarbeidet for mitt departement, vises det til at den nasjonale omsetningen innen havbasert vindkraft i 2013 var på i underkant av 2,3 mrd. kroner. Mitt inntrykk er at norske aktører griper de muligheter som finnes på en god måte. Flere selskaper har tatt roller både i utbygging og drift i den internasjonale havvindnæringen.