Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg

Jeg viser til brev av 26. mai fra Energi- og miljøkomiteen vedlagt Dokument 8:123 S fra stortingsrepresentantene Ola Elvestuen, Pål Farstad og Ketil Kjenseth om vannkraftkonsesjon i Nedre Otta. Representantene fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber regjeringen legge frem søknaden om utbygging av Nedre Otta for Stortinget".

Den omsøkte utbyggingen av Nedre Otta kraftverk er etter dagens målestokk et relativt stort elvekraftverk, men utbyggingen innebærer ingen nye reguleringer, damanlegg eller andre større tekniske inngrep i vassdraget eller nærområdet. Kraftverket er planlagt i fjell og skal utnytte allerede eksisterende dam Eidefossen. De planlagte deponiene av tunnelmasser vil ha begrensede landskapsvirkninger, og vil i stor grad kunne tilpasses omgivelsene gjennom god planlegging og miljøtilpasninger. Søker har opplyst at svært mye av massen antas å bli etterspurt til pågående og planlagte vegprosjekter i området. Prosjektområdet ligger i et område med eksisterende veinett, og det vil kun være behov for korte veier inn til de planlagte tiltak og deponier.

Miljøvirkningene av Nedre Otta kraftverk knytter seg i hovedsak til berørt elvestrekning fra dam Eidefossen og til planlagt utløp i Ottaelva. Sommervannføringen i elva vil være av avgjørende betydning når det gjelder landskapsmessige hensyn. NVE har foreslått en minstevannføring på 30 m3/s, og et slikt vannslipp vil gi god virkning for landskapet. Om sommeren vil det også ofte gå overløp over dammen og gi mer vann enn minstevannføringen.

Bestandene av harr og ørret er svært store, og har stor verdi både økologisk og for rekreasjonsfiske og reiseliv. Med de rette avbøtende tiltak, og et vannføringsregime som sikrer fortsatt oppvandring av fisk, legger konsesjonsmyndighetene til grunn at konsekvensene for fisk og ferskvannsbiologi ikke vil bli store. Det er av avgjørende betydning at det kommer på plass tiltak som sikrer oppvandring og nedvandring av harr og ørret som vilkår for en konsesjon til denne utbyggingen. Jeg vil imidlertid bemerke at det er strekningen i Lågen, fra samløpet med Otta og ned til samløpet med Sjoa, som har de mest produktive gyte- og oppvekstområdene. Denne strekningen vil ikke bli berørt med utbygging av Åsåren-alternativet.

Både tetthet av rødlistearter og verdifulle naturtyper er høy,, men de fleste registrerte lokaliteter er vurdert til å være av såkalt middels verdi. Det er nevnt flere forekomster av rødlistearter i fagrapporten, men forekomstene er hovedsakelig funnet utenfor områder som blir direkte berørt av utbyggingsplanene. Vassdraget er preget av store vannføringsvariasjoner og langs elva har det dannet seg lokale flommarksmiljøer og elveører (våtmark). Ingen av lokalitetene som berøres i Ottaelva har i følge konsekvensutredningen stor verdi, men flere defineres som lokalt viktige. Det er usikkert i hvilken grad flommene etter en eventuell utbygging vil være store nok til å ivareta flommarkvegetasjonen. Dersom konsesjon gis, skal flommarkvegetasjonen overvåkes og eventuelle avbøtende tiltak iverksettes om nødvendig. Både i Ottaelva og i Lågen vil det for øvrig være flere elveører, herunder de med størst verdi i Gudbrandsdalen, som ikke berøres ved utbygging etter Åsåren-alternativet.

Det er flere typer friluftsaktiviteter i området, men det er elvesportaktiviteter – padling og rafting -, som vil bli mest negativt påvirket av omsøkte utbygging. Elvesporten utøves både i Sjoa og også i Ottaelva, men det er ikke mulig å bygge Nedre Otta kraftverk uten å redusere dagens forhold for elvesport i Ottaelva. Dette gjelder både kvantitet og kvalitet. Jeg har vanskelig for å se at utøvelse av elvepadling og rafting skulle være det avgjørende for konsesjonsspørsmålet for et så stort vannkraftprosjekt. Jeg er innstilt på å finne løsninger som både ivaretar elvesportinteressene så langt det lar seg gjøre, samtidig som kraftproduksjonsplanene kan realiseres. En løsning der vannføringen økes utover minstevannføring noen dager i uka, kan være en slik måte å imøtekomme begge interesser på.

Alle interessegrupperinger har så langt fått komme til orde og gitt uttrykk for sitt syn, og vi har mottatt mye relevant dokumentasjon som vil ligge til grunn for regjeringens endelige avveining av konsesjonsspørsmålet. Prosjektet slik det fremgår med ulike avbøtende tiltak og vilkår, medfører etter min mening ikke interessekonflikter av en slik art at det er nødvendig med foreleggelse for Stortinget. Det tas derfor sikte på at saken avgjøres av Kongen i statsråd på ordinært vis.