Sammendrag

Regjeringen v/Kunnskapsdepartementet fremmer i proposisjonen forslag om ulike endringer i opplæringsloven, bl.a. om friere skolevalg over fylkesgrensene og ordningen med praksisbrev.

Departementet foreslår å innføre en plikt for fylkeskommunene til å finansiere skoletilbud i andre fylker og en plikt til å ta imot gjesteelever ved ledig kapasitet. Dette skal gi elever på videregående nivå friere skolevalg over fylkesgrensene. Forslaget innebærer at elevene får rett til skoleplass i et annet fylke, og at plassen blir finansiert fra hjemfylket, også i de tilfellene hjemfylket har tilsvarende tilbud. Tildelingen vil imidlertid være avhengig av kapasiteten på den skolen eleven søker seg til, og hvor mange som konkurrerer om plassene. Lovendringen vil først få virkning ved opptaket til skoleåret 2017/2018.

Departementet foreslår å endre opplæringsloven slik at ordningen med praksisbrev blir innført i alle fylker. Etter forslaget får fylkeskommunene en plikt til å tilby praksisbrevordningen som et supplement til ordinær yrkesfaglig videregående opplæring. Praksisbrevordningen skal være et toårig opplæringsløp med praksisbrev som dokumentasjon. For opplæringen i bedrift inngås opplæringskontrakt. Læreplanene og nærmere regler om inntak mv. foreslås regulert i forskrift etter en egen høring.

Proposisjonen inneholder også lovendringsforslag for å legge til rette for at kommuner og fylkeskommuner kan tilby mer grunnskoleopplæring til ungdommer som har rett til videregående opplæring. Etter forslaget vil ungdommer som har behov for mer grunnskoleopplæring, få mulighet til å styrke de faglige ferdighetene sine og forbedre grunnskolekarakterene. Erfaring fra forsøk viser at det kan være formålstjenlig for kommuner og fylkeskommuner å samarbeide om disse tilbudene. Dette gjelder også de økonomiske sidene av tilbudene.

Departementet foreslår å etablere en ordning for godkjenning av utenlandsk fagopplæring på videregående opplæringsnivå, med NOKUT som operativt ansvarlig. Forslaget vil kunne bedre den enkeltes mulighet til å få relevant arbeid og utnytte kompetansen i arbeidsstyrken bedre. Det kan ventes stor pågang fra personer med fagopplæring som alt er i Norge. For NOKUT blir det første året en etableringsfase med opplæring og skolering av tilsatte. Ordningen må bygges gradvis opp. NOKUT vil måtte starte med noen fagopplæringer fra utvalgte land, for så å utvide til flere opplæringer/land etter hvert som de får erfaring med ordningen. Den årlige kostnaden er anslått til ca. 17 mill. kroner.

Lovforslaget i proposisjonen klargjør når opplæringsplikten bortfaller ved utenlandsopphold. Videre foreslår regjeringen å fjerne lovens anbefaling om maksimal skolestørrelse (§ 9-5). Denne er ikke rettslig forpliktende i dag.