Søk

Innhold

1. Innledning

Stortingets presidentskap oppnevnte i november 2021 et utvalg til å gjennomgå reglene for Stortingets pendlerboliger («Pendlerboligutvalget»). I desember 2021 utvidet presidentskapet mandatet til å gjelde «alle økonomiske ordninger for stortingsrepresentantene». For å reflektere det utvidede mandatet ble navnet på utvalget endret til Utvalget for ekstern gjennomgang av økonomiske ordninger for stortingsrepresentanter («Representantordningsutvalget»).

Utvalget leverte 2. mai 2022 en delrapport (Dokument 18 (2021–2022)). I delrapporten la utvalget frem forslag til seks overordnede prinsipper utvalget mener bør gjelde for stortingsrepresentantenes økonomiske ordninger. Utvalget leverte sin endelige rapport – Dokument 18 (2022–2023) – 31. januar 2023.

Presidentskapet vil i tillegg vise til Dokument 3:10 (2022–2023) Riksrevisjonens undersøkelse av Stortingets økonomiske ordninger. Rapporten ble overlevert Stortinget 27. april 2023 og sendt til kontroll- og konstitusjonskomiteen for behandling. Riksrevisjonens funn og Stortingets etterfølgende behandling av rapporten vil være et viktig supplement til Representantordningsutvalgets rapporter i arbeidet med å få på plass nye regler, forvaltningsrutiner og kontrollordninger for de økonomiske ordningene for representantene.

Presidentskapet legger opp til en trinnvis oppfølging av Representantordningsutvalgets rapporter. Presidentskapets formål med å fremme denne innstillingen er å invitere Stortinget til å ta stilling til innretningen på de ulike representantordningene og hvilke prinsipper som bør være styrende for den rettslige reguleringen av ordningene. Dette vil gi føringer for presidentskapets videre arbeid med å utarbeide forslag til en ny stortingsgodtgjørelseslov med tilhørende retningslinjer. Forslag til ny lov om de økonomiske ordningene vil bli lagt frem for Stortinget som en egen sak.