Søk

Innhold

8. Reiser

8.1 Pendlerreiser (besøksreiser til hjemmet)

Etter stortingsgodtgjørelsesloven § 10 kan representanter som bor mer enn 40 kilometer fra Stortinget, få dekket reiseutgifter mellom Stortinget eller pendlerboligen og representantens hjemsted inntil én gang tur/retur per uke (ytterligere én reise kan dekkes i uker med helligdag tirsdag, onsdag eller torsdag). Representanter med barn under 20 år, som bor på hjemstedet, kan få dekket utgifter til inntil én ekstra hjemreise per uke. Kosttillegg dekkes ikke.

Stortinget dekker kostnader til representantenes pendlerreiser etter satsene i statens reiseavtale for tjenestereiser innenlands, se omtale av satsene under punkt 5.3 «Skattemessige konsekvenser av pendlerreiser».

Utvalget tar til orde for å øke avstandskravet for dekning av reiseutgifter fra 40 til 50 kilometer. Utvalget foreslår også å lovfeste det som i dag følger av praksis, nemlig at utgiftsdekningen av pendlerreiser skal gjelde til eller fra bostedsregistrert adresse – det vil si at samme definisjon av bosted legges til grunn for pendlerreiser som for pendlerbolig. Utvalget foreslår å senke aldersgrensen for den ekstra pendlerreisen til det kalenderåret barnet fyller 18 år.

8.2 Familiereiser (besøksreiser for familien)

Representanter kan få dekket reiseutgifter mellom bostedsregistrert adresse og Oslo for medlemmer av representantens husstand samt egne barn under 18 år, jf. stortingsgodtgjørelsesloven § 12. Som medlemmer av husstanden menes ektefelle, samboer og barn under 18 år. Hvis representanten har barn under 18 år med annet bosted enn representantens hjemsted, dekkes reisekostnad mellom barnets hjemsted og Oslo. Ordningen omfatter inntil to besøksreiser per berettiget person per år for representanter som bor mer enn 40 km fra Oslo. Representanter som har foreldreansvar for barn alene, kan i tillegg få dekket reiseutgifter til ledsager for barnet inntil det fyller tolv år. Stortinget dekker reise tur/retur Oslo med billigste reisemåte. Utgifter til kost og overnatting dekkes ikke for familiereiser, og utgiftsdekningen er skattepliktig som arbeidsinntekt for stortingsrepresentanten.

Utvalget viser til at formålet med ordningen med besøksreiser for familien er at stortingsrepresentanter skal kunne ha samvær med familien når de er i Oslo for å utøve vervet. Samtidig har det de senere årene skjedd endringer i måten stortingsmøtene legges opp: møtene starter i en normal uke tirsdag kl. 10 og avsluttes torsdag ettermiddag. Dette gjør at representanter som pendler langveis fra, kun er om lag halvparten av uken i Oslo. De som bor nærmere, kan også reise hjem de dagene det er møte i Stortinget. Slik utvalget ser det, er begrunnelsen for ordningen sterkt redusert, og utvalget foreslår derfor å avvikle ordningen.

8.3 Tjenestereiser

Stortingsgodtgjørelsesloven § 9 omhandler tjenestereiser og har bestemmelser knyttet til krav til tjenestereiser, ledsagere på reise og barnepass for representanter på tjenestereise. Med hjemmel i bestemmelsen har Stortingets presidentskap gitt «Retningslinjer om reisedekning for stortingsrepresentanter». Dagens regler er ikke til hinder for at en representant som er på tjenestereise, krever overnatting på hotell og diettpenger uavhengig av hvor langt borte representanten er fra sitt hjemsted. Når det gjelder tjenestereise utenlands, følger det av prinsippet om kostnadseffektivitet at representanter som skal med tidlig fly fra Gardermoen, som hovedregel kun får dekket overnatting på Gardermoen i de tilfellene det ikke er mulig å reise kollektivt til og fra Gardermoen, det vil si i tidsrommet mellom kl. 01.00 og 05.30. Representantene kan også få dekket reisekostnader ved hasteinnkalling i plenumsfrie perioder hvis de befinner seg mer enn 40 km fra Stortinget.

Utvalget foreslår bare noen mindre justeringer i reglene for dekning av tjenestereiser. Utvalget foreslår å innføre en regel om at representanten må være minst 50 kilometer borte fra sitt hjemsted for å få rett til hotellovernatting og diett. Utvalget foreslår imidlertid unntak fra avstandskravet for komitéreiser og andre organiserte arrangementer direkte forbundet med utøvelse av vervet. Når det spesielt gjelder utenlands tjenestereiser, foreslår utvalget å utvide muligheten til å få dekket utgifter til overnatting på Gardermoen. Utvalget mener at Stortinget bør dekke slik overnatting dersom det er mindre enn tolv timer mellom ankomst til Gardermoen og oppsatt avgangstid for flyet neste dag. Når det gjelder hasteinnkalling til møte på Stortinget i plenumsfrie perioder, foreslår utvalget å opprettholde hjemmelen for kostnadsdekning, men å øke avstandskravet fra 40 til 50 km.