Europautvalget - EØS-utvalget tirsdag 12. oktober 1999 kl. 15.15

Dato: 12.10.1999

Sak nr. 2

Aktuelle rettsakter for møtet i EØS-komiteen 28. oktober 1999.
Se vedlagte brev fra Utenriksdepartementet, datert 5. oktober d.å., med oversikt over de relevante rettsakter.

Utenriksminister Knut Vollebæk: På EØS-komiteens møte 28. oktober forventes alle de 16 rettsaktene som er omtalt i kommentert liste med tillegg å komme opp til beslutning. Det samme gjelder også de 44 rettsaktene på veterinærområdet som var omtalt på sidene 1-22 i kommentert liste for september. Disse ble utsatt fra EØS-komiteens møte i september etter ønske fra Kommisjonen.

Beslutningene om å innlemme rådsforordning 323/1999 om edbbaserte reservasjonssystemer og rådsforordning 925/1999 om såkalte støymodifiserte fly vil for Norges del bli tatt med forbehold om Stortingets samtykke. Gjennomføringen av disse forordningene i norsk rett vil kreve lovvedtak. Hovedmålsettingen med forordningen om støymodifiserte fly er å gi regler vedrørende støybelastninger fra støymodifiserte fly utstyrt med såkalt «hush-kit». Forordningen innebærer at eldre støymodifiserte fly ikke kan føres inn i medlemslands luftfartøyregistre 12 måneder etter at rådsforordningen er trådt i kraft. Forordningen får altså ingen effekt for fly som allerede er ført inn i nevnte registre. Rettsakten er i tråd med norske interesser på området.

USA har imidlertid reagert negativt på rådsforordningen og vist til at forordningen kan gi store økonomiske tap for amerikanske selskap og dermed virke som en handelshindring. Som følge av konflikten med USA har EU utsatt ikrafttredelsesdatoen til 4. mai 2000. Det pågår nå en forhandlingsprosess mellom EU og USA som kan medføre at ikrafttredelsesdatoen blir ytterligere utsatt.

Jeg vil også benytte anledningen til å orientere om at Regjeringen i går besluttet å nedsette et hurtigarbeidende utvalg som skal utrede helsemessige konsekvenser ved bruk av genmodifiserte næringsmidler. Bakgrunnen er faglig uenighet når det gjelder bruken av genmodifiserte næringsmidler. Utredningen foretas også som ledd i arbeidet for å utarbeide norsk posisjon for EUs EØSrelevante regelverk om godkjenning og merking av slike næringsmidler.

Kommisjonen har i den senere tid etterlyst norsk posisjon for rettsakter på dette området. Også i EU er det imidlertid faglig uenighet i denne saken, og det antas derfor at det vil være mulig å skape forståelse for nødvendigheten av en slik utredning. I OECD foregår det for øvrig analysearbeid på dette området, og i WTO-sammenheng er det flere land som mener at man på Ministerkonferansen i Seattle bør bli enig om å opprette en arbeidsgruppe for å vurdere bl.a. dette spørsmålet. Utvalget som skal foreta den norske utredningen, vil bli oppnevnt om kort tid, og utredningen vil bli fremlagt innen utgangen av mai 2000. Helseministeren vil orientere nærmere om bl.a. denne saken på EØS-utvalgets møte i november.

For øvrig viser jeg til omtalen av rettsaktene i kommentert liste.

Fung. leder: Er det noen bemerkninger til det redegjorte eller dokumentene for øvrig?

Marit Nybakk (A): Jeg har et veldig kort spørsmål som kom opp på forrige møte, og det er: Når det gjelder denne typen rådsdirektiver som endringer av dører etc. i motorvogner og tilhengere, er det slik som gis tilbakevirkende kraft, eller gjelder det framtidige kjøretøy? Dette vil jo ikke bare gjelde denne typen endringer, men også andre endringer.

Utenriksminister Knut Vollebæk: Mitt svar er at jeg vet ikke.

Men jeg kan gi et skriftlig svar, så jeg skal komme tilbake.

Siri Frost Sterri (H): Jeg er litt usikker, for dette er ikke knyttet til rettsaktene, men til møtet 28. oktober og sakslista. Det er mulig at det kommer under punktet Eventuelt, men jeg er ikke sikker, så for sikkerhets skyld: Hvis utenriksministeren kunne kommentere noe nærmere punkt 6 på den sakslisten som er knyttet til protokoll 9 om fisk, hadde det vært interessant.

Fung. leder: Jeg ville tro at dette går under Eventuelt, men det spiller ingen stor rolle. Hvis det ikke var flere til det øvrige på sak nr. 2, kan vi like godt bevege oss dit med en gang.