Europautvalget - EØS-utvalget tirsdag 12. oktober 1999 kl. 15.15

Dato: 12.10.1999

Sak nr. 3

Eventuelt

Utenriksminister Knut Vollebæk: Jeg har for så vidt to saker under Eventuelt, altså svaret på Siri Frost Sterris spørsmål, og så har jeg noen linjer om gassmarkedsdirektivet som jeg kunne tenke meg å ta, men jeg kan ta svaret på Siri Frost Sterris spørsmål først.

Handelen med fisk og andre produkter fra havet inngår ikke i EØSavtalens generelle bestemmelser, men reguleres gjennom protokoll 9 til avtalen. Protokollen omfatter vilkårene for markedsadgang og berører spørsmål vedrørende landing og transitt, markedsordninger, statsstøtte og bruk av antidumpingtiltak. Protokoll 9 er ikke finalisert, og bl.a. spørsmålene vedrørende konkurranseregler og antidumping er ikke avklart.

Spørsmålet om finalisering av protokoll 9 ble tatt opp i EØSrådsmøtet 18. mai d.å. Det var der enighet om å gjennomføre tekniske drøftelser for å evaluere situasjonen vedrørende protokoll 9. I tråd med dette ble det avholdt et ekspertmøte mellom Norge, Island og Kommisjonen 23. juni i år. Det var der enighet om at EFTA-siden skulle fremlegge en rapport om utestående spørsmål knyttet til protokoll 9. Rapporten er under utarbeidelse. Kommisjonen vil gjennomgå rapporten når den foreligger, men har ikke villet forplikte seg utover dette.

Fung. leder: Da går vi over til gassmarkedsdirektivet.

Utenriksminister Knut Vollebæk: EØS-utvalget ble sist orientert om behandlingen av gassmarkedsdirektivet 27. januar i år. Olje- og energiministeren redegjorde da for direktivets innhold og opplyste at man fra norsk side går inn for å innlemme direktivet i EØS-avtalen, forutsatt at man får klargjort at direktivet gir Norge mulighet til å videreføre en fullgod ressursforvaltning. Det er særlig rekkevidden av bestemmelsene om oppstrømsrørledninger som trenger klargjøring. Når det gjelder ressursforvaltningssystemet, omfatter det ordningen med forhandling av feltuavhengige salgsavtaler og myndighetenes tildeling av gassalgskontrakter til enkeltfelt. Disse ordningene gir en effektiv forvaltning av olje- og gassressursene på norsk kontinentalsokkel.

Siden Stortingets EØS-utvalg sist ble orientert om saken, har norske myndigheter hatt møter med Kommisjonen og sentrale medlemsland, herunder de nordiske. Videre er alle øvrige EU-land blitt orientert om vårt behov for en avklaring vedrørende ovennevnte forhold. Det er ennå for tidlig å trekke noen klar slutning om hvordan Kommisjonen og EU-landene vurderer de klargjøringer Norge har bedt om. Det foreløpige inntrykk er likevel at saken anses komplisert. Regjeringen vil fortsette dialogen med sentrale aktører og Kommisjonen.

I løpet av sommeren har Regjeringen igangsatt en bred vurdering av organiseringen av statens deltakelse i petroleumsvirksomheten. I tillegg har Norsk Hydro kjøpt Saga Petroleum. Det er også naturlig å se hen til om de vurderinger som foretas, får innvirkning på det eksisterende systemet for forvaltning av gassressursene på kontinentalsokkelen.

Det har skjedd organisatoriske endringer i EU i løpet av sommeren, bl.a. utnevnelse av ny kommisjon og sammenslåing av generaldirektoratene for transport og energi, og dette innebærer at det nye felles generaldirektoratet vil få ny generaldirektør ved utgangen av året. Vår kontakt med Kommisjonen er influert av dette. Norge deltar imidlertid i de aktiviteter Kommisjonen har satt i gang i forbindelse med forberedelsene til gjennomføringen av direktivet i medlemsstatenes interne rett, som har frist 10. august 2000. For øvrig tar olje- og energiministeren sikte på å orientere EØS-utvalget om sakens utvikling på utvalgets møte i desember.

Fung. leder: Takk for det. Noen bemerkninger til dette? - Det er det ikke, og da har vi vel gjort oss ferdig med dagsordenen, så langt jeg kan se. Ingen har noe annet under Eventuelt?

Møtet hevet kl. 16.05.