Europautvalget - EØS-utvalet måndag 22. november 1999 kl. 9.15

Dato: 22.11.1999

Sak nr. 3

Eventuelt

Leiaren: Det faste punktet på Eventuelt er dagsordenen for EØSkomiteen.

Vi har delvis vore inne på det, iallfall tatt nokre punkt. Er det nokre spørsmål til dei sakene som skal handterast på EØS-komiteens møte 26. november utover rettsaktane her? - Det er det ikkje.

Da er det to saker som vi har hatt oppe i nesten alle møte, og vore inne på framdrift og manglande framdrift og desslike. Det gjeld patentdirektivet og det gjeld gassmarknadsdirektivet. Mitt spørsmål er kort og godt om det no er mogleg å seie noko om behandlingsmåte og når den dukkar opp - punkt 2 - eller om det er ei sak vi vil bli orienterte om seinare.

Utenriksminister Knut Vollebæk: Man vil bli orientert om det senere. Når det gjelder patentdirektivet, har det vært på høring - fristen var 23. juni. Ved fristens utløp var det innkommet et meget omfattende materiale som vil bli vurdert i løpet av høsten. Regjeringen vil komme tilbake til utvalget med en nærmere orientering om den videre behandlingen av direktivet i EØS når vurderingen av det innkomne materialet er fullført.

Når det gjelder gassmarkedsdirektivet, var dette, så vidt jeg husker, oppe da energiministeren var her sist, og hun vil også komme tilbake til saken, og det sies bak meg at dette kommer i løpet av desember.

Leiaren: Grunnen til at eg tok det opp, er at hausten har vore nemnd som eit litt upresist tidspunkt, men desember er absolutt ...

Utenriksminister Knut Vollebæk: ... høst!

Siri Frost Sterri (H): Bare for å være sikker på at jeg oppfatter utenriksministeren rett. Han sier at når det gjelder patentdirektivet, vil det bli redegjort for EØS-komiteen om behandlingsmåten videre. Det betyr at det vil skje på neste møte. Når jeg spør, er det fordi det foregår en høyttenkning i Justisdepartementet av hvorvidt de vil sende en melding til Stortinget, eller holde en redegjørelse for Stortinget før jul. De har ikke bestemt seg, og de driver i media høyttenkning om det som åpenbart er en vanskelig sak. Jeg oppfatter det slik at det utenriksministeren nå sier, er at det man vil gjøre, er å redegjøre for EØS-komiteen i neste møte om hvordan dette skal behandles.

Utenriksminister Knut Vollebæk: Siri Frost Sterri mener EØSutvalget her, ikke sant?

Siri Frost Sterri (H): Ja.

Utenriksminister Knut Vollebæk: Ja.

Leiaren: Det er ikkje nødvendigvis ein motsetnad - dersom det er slik at ein vil diskutere framdrifta, altså opplegget for behandling her, er det absolutt mogleg. Elles har eg også registrert at det frå fleire hald er tatt til orde for at ein skal handtere patentdirektivet som eiga sak i forhold til Stortinget.

Det trur eg vel eigentleg er nedfelt i tidlegare konklusjonar også, så det vil vel kome heilt av seg sjølv. - Elles held vi oss til Regjeringa som heilheit og ikkje til «dens enkeltheter», kan vi seie det slik?

Utenriksminister Knut Vollebæk: Det er veldig hyggelig, leder, det setter jeg pris på.

Møtet slutt kl. 10.40.