Odelstinget - Møte tysdag den 9. mai 2000 kl. 19.45

Dato: 09.05.2000

Dokumenter: (Innst. O. nr. 58 (1999-2000), jf. Dokument nr. 8:57 (1999-2000))

Sak nr. 2

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen, Gunnar Kvassheim, Oddvard Nilsen, Marit Tingelstad og Kari Økland om lov om granskningskommisjonen som skal foreta en bred gjennomgang av utredning, planlegging, prosjektering og utbygging av ny hovedflyplass for Østlandet og Gardermobanen

Talere

Votering i sak nr. 2

Kari Økland (KrF): Denne saken er en følge av Stortingets vedtak av 4. april i år om å nedsette en granskingskommisjon som skal foreta en brei gjennomgang av utredning, planlegging, prosjektering og utbygging av ny hovedflyplass for Østlandet og Gardermobanen. Jeg viser til debatten som da fant sted.

Lovforslaget om denne granskingskommisjonen følger samme mal som lov om granskingskommisjonen for gransking av påstander om ulovlig overvåking av norske borgere.

Loven hjemler frammøte og vitneplikt for kommisjonen. Forklaring gis for lukkede dører, og kommisjonen kan beslutte at vedkommendes identitet ikke skal gjøres kjent. Kommisjonen kan òg kreve at den som besitter et skriftlig bevis, framlegger det for kommisjonen.

Det er ulike syn i komiteen og Stortinget på å nedsette denne granskingskommisjonen. Komiteens tilråding til lovvedtak er imidlertid enstemmig og anbefales.

Gunnar Skaug (A) (komiteens leder): Som fungerende ordfører, Kari Økland, nå sa, er vedtaket fattet i Stortinget mot Arbeiderpartiets og SVs stemmer.

Jeg vil bare kort vise til de merknader som Arbeiderpartiet og SV har i innstillingen. Vi vil selvfølgelig respektere det vedtaket som er gjort i Stortinget, og forutsetter at granskingskommisjonen blir nedsatt etter det vedtak som er fattet. Jeg vil allikevel ikke unnlate å si at det er et ganske vidt mandat som er gitt for denne kommisjonen. Vi frykter faktisk også at det skal bli vanskelig å holde den tidsfrist som Stortinget har vedtatt. Men på Arbeiderpartiets vegne vil jeg si at vi skal i hvert fall ikke legge hindringer i veien for at det vedtak som Stortinget gjorde den 4. april, blir etterkommet og fulgt opp på beste måte.

Presidenten: Fleire har ikkje bede om ordet til sak nr. 2.

(Votering, sjå side 627)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om granskningskommisjonen som skal foreta en bred gjennomgang av utredning, planlegging, prosjektering og utbygging av ny hovedflyplass for Østlandet og Gardermobanen.

§ 1

Granskningskommisjonen nedsatt av Stortinget den 4. april 2000 som skal foreta en bred gjennomgang av utredning, planlegging, prosjektering og utbygging av ny hovedflyplass for Østlandet og Gardermobanen m.v. kan foruten å begjære bevisopptak etter domstolloven § 43 m.v. innhente bevismateriale etter reglene i denne lov.

§ 2

Den som innkalles til avhør, plikter å møte for kommisjonen og avgi forklaring. Forklaringen avgis for lukkede dører. Tvistemålsloven § 202 og §§ 204 til 209 a gjelder tilsvarende. Kommisjonen kan kreve at den som avgir forklaring, avlegger forsikring som nevnt i tvistemålsloven § 216 første ledd. § 216 annet ledd gjelder tilsvarende. Etter anmodning fra den som avgir forklaring, kan kommisjonen beslutte at vedkommendes identitet ikke skal gjøres kjent.

Kommisjonen kan kreve at den som besitter et skriftlig bevis, fremlegger det for kommisjonen. Kommisjonen kan ikke kreve fremlagt de deler av et skriftstykke som inneholder noe som besitteren ville være utelukket fra eller fritatt for å avgi forklaring om.

Annet ledd gjelder tilsvarende for plikten til å fremlegge eller gi adgang til andre ting som kommisjonen beslutter å undersøke.

§ 3

Etter at vedkommende er gitt adgang til å uttale seg, kan kommisjonen gi pålegg etter § 2 ved kjennelse, jf. tvistemålsloven § 164. Kjennelsen kan påkjæres til Høyesteretts kjæremålsutvalg etter reglene i tvistemålsloven kapittel 26.

Når en person ved rettskraftig kjennelse er gitt et pålegg etter § 2, gjelder tvistemålsloven §§ 203 og 257 tilsvarende. Etter at vedkommende er gitt adgang til å uttale seg, kan kommisjonen ilegge den som ikke etterkommer et rettskraftig pålegg, rettergangsstraff eller erstatningsplikt etter domstolloven §§ 205, 206, 207 og 209. Kommisjonens avgjørelse kan påkjæres til Høyesteretts kjæremålsutvalg.

§ 4

Om straffansvar for falsk forklaring for kommisjonen eller den som opptar forklaring for kommisjonen, gjelder straffeloven §§ 163 til 167 tilsvarende.

§ 5

Krav om mortifikasjon etter straffeloven § 253 av beskyldninger som er fremkommet i en rapport fra kommisjonen til Stortinget, skal avvises.

Om avvisningen av krav om mortifikasjon av beskyldninger som er fremkommet i avhør for kommisjonen m.v., gjelder straffelovens § 253 nr. 3 bokstav b tilsvarende.

§ 6

Om godtgjørelse til den som etterkommer et pålegg etter § 2, gjelder lov av 21. juli 1916 nr. 2 om vitners og sakkyndiges godtgjørelse m.v. tilsvarende. Kommisjonens avgjørelse kan ikke angripes.

§ 7

Loven trer i kraft straks.

Votering:Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Det vert votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Lovvedtaket vil verte sendt til Lagtinget.