Odelstinget - Møte onsdag den 11. juni 2008 kl.10

Dato: 11.06.2008

Dokumenter: (Innst. O. nr. 65 (2007-2008), jf. Ot.prp. nr. 38 (2007-2008))

Sak nr. 5

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i lov 16. juli 1999 nr. 66 om Schengen informasjonssystem (SIS)

Talere

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Etter ønske frå justiskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten foreslå at det ikkje blir gjeve anledning til replikkar etter dei enkelte innlegga, og at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

- Det er vedteke.

Solveig Horne (FrP) [18:43:35] (ordfører for saken): Det er en samlet komite som støtter dette lovforslaget, om endringer i lov om Schengen informasjonssystem og en videreføring av eksisterende politisamarbeid. Norge tar del i dette samarbeidet i SIS som en følge av Schengen-avtalen.

Vi er glad for at vi nå får dette på plass. Denne loven vil være et viktig verktøy i samarbeidet med å hindre grenseoverskridende kriminalitet, og den vil styrke politisamarbeidet mellom medlemslandene i Schengen.

Det innføres enkelte nye funksjoner i SIS. Det vesentlige i denne sammenhengen er at det gis mulighet til å registrere fotografier og fingeravtrykk. Det åpnes videre for muligheten til å kunne koble forskjellige meldinger, slik at myndighetene blir oppmerksom på at det finnes flere meldinger på en person. Det er også mulig å registrere en kopi av en europeisk arrestordre i SIS II, og endelig kan det nevnes at etablering av SIS II skjer innenfor de personvernmessige rammer som gjelder for systemet i dag.

Selv om ikke revidert nasjonalbudsjett er vedtatt, er det positivt at Regjeringen foreslår å bevilge 12,9 mill. kr til SIS II på grunn av sentrale forsinkelser i SIS II, som også påfører Norge merkostnader.

Det er en samlet komite som viser til høringsuttalelsen fra Toll- og avgiftsdirektoratet. De fleste tollmyndighetene i de øvrige Schengen-landene har i dag direkte tilgang til SIS. Tollmyndighetene spiller en viktig rolle i forbindelse med grensekontroll av personer og gjenstander, og med en slik direkte tilgang vil tollmyndighetene kunne varsle politiet eller stanse objekter for kontroll før de forsvinner ut av landet.

Fremskrittspartiet stusser litt over svaret fra statsråden når det gjelder dette spørsmålet. Han har ingen innvendinger mot at slik tilgang kan gis, og han mener det mer er et praktisk og formelt spørsmål.

For mindretallet i komiteen er det viktig at vi så fort som mulig får på plass tiltak som kan hindre grenseoverskridende kriminalitet, og vi ser ikke noe behov for å sende dette ut på ny høring.

Derfor vil jeg til slutt fremme mindretallsforslaget, fra Fremskrittspartiet og Høyre, som allerede i dag kan gi toll- og avgiftsmyndighetene tilgang til SIS-systemet.

Presidenten: Representanten Solveig Horne har teke opp det forslaget ho refererte til.

Hans Olav Syversen (KrF) [18:46:00]: Jeg vil bare si fra Kristelig Folkepartis side - siden vi ikke er i komiteen - at vi støtter mindretallsforslaget. Med den begrunnelsen som saksordføreren gav, trenger ikke jeg forlenge debatten. Jeg er glad for at det i realiteten er fullstendig enighet om dette, men det er klart at når det kommer progressive forslag, vet man jo hvor man har Kristelig Folkeparti.

Statsråd Knut Storberget [18:46:33]: Jeg er på Regjeringas vegne veldig glad for at Stortinget slutter opp om de endringene som skal gjøres i forhold til Schengen Information System. Det er et avgjørende verktøy for norsk politi for å oppklare kriminalitet og for å bistå med informasjon overfor andre europeiske land. Det er ikke til å legge skjul på at nettopp utviklingen av denne generasjon register har vært en sentral debatt for norsk deltakelse i Brussel og i Luxemburg når det gjelder Schengen-samarbeidet. Det har også vært en sentral debatt inntil nylig om ikrafttredelsen av dette. Vi har nå en mellomløsning i forhold til Schengen informasjonssystem som gjør sitt til at de nye medlemslandene er innenfor systemet. Men det er altså ambisjonen til Schengen-partene å få dette nye systemet opp å gå i løpet av høsten 2009. Slik sett har det vært en viktig prosess, hvor også Norge har hatt aktiv deltakelse i utformingen av de nye reglene - vi hadde bl.a. formannskapet i den perioden da dette ble vedtatt i det vi kaller «Mixed Committee».

Jeg sier dette fordi dette legger vi mye vinn på skal bli et enda mer effektivt virkemiddel med hensyn til å kunne ta tak i den omseggripende kriminaliteten som vi ser er organisert internasjonalt. Derfor er jeg glad for den brede enigheten det er rundt et slikt forslag.

Det er også riktig at det ikke er særlig uenighet om forslaget om at tolletaten, Toll- og avgiftsdirektoratet - tollmyndighetene - skal ha direkte adgang til dette registret. Regjeringa mener likevel at det er riktig at dette forslaget sendes ut på en høring. Vi vet at mange aktører ute i samfunnet er opptatt av personvernmessige spørsmål, og dette temaet, at nettopp adgangen til denne typen registre, som - prisverdig nok - stadig reises her i Stortinget, skal man vurdere nøye før man går inn i det. Og jeg syns også det er riktig at alle interesser blir hørt med hensyn til en utvidelse av hvem som skal ha adgang til registret. Det er bakgrunnen for at jeg mener at det nå er riktig å utferdige et høringsnotat. Det er snart ferdig utarbeidet fra Justisdepartementets side og vil gå ut på en alminnelig høring.

Så vil vi måtte ta stilling til dette spørsmålet ved en senere anledning - etter at vi har hørt høringsinstansene - med tanke på de innvendinger som de eventuelt måtte ha. Men det reises viktige personvernmessige spørsmål som jeg syns man ikke skal hoppe bukk over ved å vedta i Stortinget adgang til denne type registre, slik det er foreslått fra Fremskrittspartiets - og mindretallets - side. Det er bakgrunnen for at vi ønsker å ha en normal høringsprosess her.

Odd Einar Dørum (V) [18:49:57]: Jeg tror jeg kan si det slik at jeg er ansvarlig for de fleste politimetoder som er innført for å bekjempe grenseoverskridende kriminalitet, idet de ble fremmet i de to justisministerperiodene hvor jeg hadde ansvaret.

Men jeg tok nå ordet for å gjøre det klart at Venstre støtter flertallet i denne saken. Det gjør jeg fordi jeg for min del gjennom hele den perioden hvor jeg hadde ansvaret for å bekjempe denne alvorlige kriminaliteten, prøvde å finne avveiningen mellom kriminalitetsbekjempelse og personvern. Jeg brukte et folkelig uttrykk som at vi skal bruke harpun og ikke snurpenot, og i en tid hvor jeg synes at det går med ilfart på en rekke områder, og hvor jeg som Venstre-representant har vært opptatt av og bekymret over f.eks. datalagringsdirektivet, som ikke kan sammenlignes med saken i dag, velger jeg - med den tenkningen jeg sammen med mitt parti har lagt til grunn - å støtte flertallets begrunnelse for ikke nå å stemme på mindretallets forslag, nemlig at dette får gå ut på en høring. Så får man høre de synspunkter som er der, og finne det grensesnittet som gjør at man kan finne løsningene, men samtidig ikke ta med seg utilsiktede effekter. Det er ikke slik nå i rettsstaten vår at vi ikke har mulighet til å gjøre det.

La meg til slutt minne om at da vi fikk saken om politimetoder i 2004 - rett etter NOKAS-ranet, få måneder etter Madrid - rushet vi det ikke igjennom. Vi brukte ett år på å behandle saken. Det førte til en svært bred enighet her i salen, bl.a. i et vellykket samarbeid med Arbeiderpartiet, med nåværende justisminister, som da var i Arbeiderpartiets justisfraksjon.

- Kanskje litt mange ord, men iallfall noen prinsipielle ord rundt en liten sak; derfor denne stemmeforklaringen og denne markeringen fra Venstres side.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet, og debatten i sak nr. 5 er slutt.

(Votering, sjå side 648)

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Under debatten har Solveig Horne satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre. Forslaget lyder:

«§ 12 første ledd bokstav a skal lyde:

  • politimyndighet og toll- og avgiftsmyndighet når de utøver grensekontroll og annen kontroll.»

    Det voteres først over dette forslaget.

Hans Olav Syversen (KrF) (fra salen): Kristelig Folkeparti støtter forslaget, bare så det er klart.

Presidenten: Det er da opplyst om at forslaget framsatt på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre også støttes av Kristelig Folkeparti.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 47 mot 33 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.42.27)

Votering

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 16. juli 1999 nr. 66 om Schengen informasjonssystem (SIS)

I

I lov 16. juli 1999 nr. 66 om Schengen informasjonssystem (SIS) gjøres følgende endringer:

§ 1 annet ledd annet punktum skal lyde:

Systemet består av et nasjonalt system i hver av statene som deltar i Schengensamarbeidet og et sentralt system som de nasjonale systemer kommuniserer med.

§ 2 skal lyde:

Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet (Kripos) skal føre et register som er den norske delen av SIS. Registeret skal kommunisere med det sentrale system og inneholde meldinger som er lagt inn av norske myndigheter. Kripos er registeransvarlig, og skal bl.a. sørge for at opplysninger som legges inn av norske myndigheter i SIS, er korrekte, oppdaterte og registrert på lovlig måte.

§ 6 første ledd skal lyde:

Om personer kan det bare registreres

  • a) etternavn og fornavn, navn ved fødselen og tidligere brukte navn samt eventuelt særskilt registrert aliasnavn

  • b) særlige objektive fysiske kjennetegn av uforanderlig art

  • c) fødested og fødselsdato

  • d) kjønn

  • e) fotografier

  • f) fingeravtrykk

  • g) statsborgerskap

  • h) angivelse av om vedkommende er bevæpnet, voldelig eller har rømt

  • i) begrunnelse for meldingen

  • j) myndigheten som har registrert meldingen

  • k) en henvisning til beslutningen som ligger til grunn for meldingen

  • l) hvilke tiltak som skal settes i verk

  • m) koblinger til andre meldinger registrert i SIS i samsvar med § 9a

  • n) typen straffbar handling

§ 6 annet ledd bokstav a til c skal lyde:

  • a) kjøretøyer med et sylindervolum på over 50 ccm, båter og luftfartøyer,

  • b) tilhengere med en egenvekt på over 750 kg, campingvogner, industriutstyr, utenbords båtmotorer og containere,

  • c) skytevåpen,

§ 6 annet ledd bokstav h skal lyde:

  • h) stjålne eller på annen måte forsvunne eller ugyldiggjorte verdipapirer og betalingsmidler som f.eks. sjekker, kredittkort, obligasjoner og aksjer.

§ 8 første ledd nr. 1 bokstav a og b skal lyde:

  • a) når det foreligger konkrete holdepunkter for å anta at vedkommende person planlegger å begå eller begår en alvorlig straffbar handling, eller

  • b) når det ut fra en samlet vurdering av vedkommende person, særlig på grunnlag av tidligere begåtte straffbare handlinger, må antas at vedkommende også i fremtiden vil begå alvorlige straffbare handlinger.

Ny § 9a skal lyde:

§ 9a Kobling mellom meldinger

Kobling mellom meldinger kan bare opprettes når det er et klart operativt behov.

Kobling av meldinger påvirker ikke de tiltakene som skal treffes på grunnlag av hver enkelt av de sammenkoblede meldingene, eller slettefristen for opplysningene i meldingen.

En kobling utvider ikke tilgangsrettighetene i henhold til § 12 eller adgangen til å få utlevert opplysninger i henhold til § 13.

§ 12 første ledd bokstav d skal lyde:

  • d) myndighet med ansvar for registrering av motorkjøretøyer har, for å kontrollere om motorkjøretøyer som ønskes registrert er stjålet, på annen måte forsvunnet eller er etterlyst som bevis i straffesaker , tilgang til følgende opplysninger:

§ 19 nytt siste ledd skal lyde:

Den registrertes rettigheter i henhold til § 21 annet ledd berøres ikke av bestemmelsene i denne paragraf.

§ 20 siste ledd nytt annet punktum skal lyde:

Begrunnelsen for forlengelsen skal dokumenteres.

§ 21 annet ledd skal lyde:

Datatilsynet skal etter begjæring fra den registrerte kontrollere om opplysningene om vedkommende i SIS er riktige, om reglene om innsyn er fulgt, og om opplysningene er registrert og brukt i samsvar med denne loven. Dersom opplysningene er lagt inn av en annen konvensjonspart, skal kontrollen foretas i samråd med denne konvensjonspartens kontrollorgan. Saksbehandlingsreglene i § 17 gjelder tilsvarende.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelsene til forskjellig tid.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Votering

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Votering

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.