Odelstinget - Møte tirsdag den 25. november 2008 kl. 15.37

Dato: 25.11.2008

Dokumenter: (Innst. O. nr. 17 (2008–2009), jf. Ot.prp. nr. 63 (2007–2008) kap. 1, 2 og 5)

Sak nr. 5 [15:51:53]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om lov om endring i folketrygdloven (utvidelse av sykmeldingsretten for kiropraktorer og manuellterapeuter mv.)

Talere

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Etter ønske frå helse- og omsorgskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten foreslå at det ikkje blir gitt anledning til replikkar etter dei enkelte innlegga, og at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er å sjå på som vedteke.

Harald T. Nesvik får ordet i staden for ordføraren for saka, som er Jan Henrik Fredriksen.

Harald T. Nesvik (FrP) [15:52:54]: Regjeringen foreslår i proposisjonen å la forskriftshjemmelen i folketrygdloven § 8-7 niende ledd omfatte unntak også fra kravet til legeerklæring ved åtte ukers sykmelding etter folketrygdloven § 8-7 fjerde ledd. Med få ord kan det sies slik at man for kiropraktorer og manuellterapeuter utvider retten til å skrive sykmelding fra åtte til tolv uker.

Flertallet i komiteen, alle unntatt Fremskrittspartiet, støtter denne omleggingen. Bakgrunnen for at Fremskrittspartiet ikke ønsker å gå utover de åtte ukene som allerede ligger til grunn, er at det forsøket som er igangsatt, dagens ordning, med inntil åtte ukers sykmeldingsrett, ikke er godt evaluert. Fremskrittspartiet mener at før man går til det skritt å utvide med ytterligere fire uker, burde denne ordningen vært grundig gjennomgått, for å se på virkningene og ikke minst langtidseffekten av det.

På denne bakgrunn vil Fremskrittspartiet ikke støtte de forslagene som her foreligger.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [15:54:34]: Regjeringen har som kjent i denne proposisjonen lagt fram forslag om utvidelse av sykmeldingsretten for kiropraktorer og manuellterapeuter.

Forslaget er en tilpasning til sykmeldingsreglene fra 1. mars 2007 som ble vedtatt på bakgrunn av Ot.prp. nr. 6 for 2006–2007, og som innebærer at det innen tolv uker skal avholdes dialogmøte mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Dersom arbeidstaker ønsker det, skal legen eller annen sykmeldende behandler delta i møtet. Kiropraktorer og manuellterapeuter har i dag sykmeldingsrett i inntil åtte uker. De vil derfor ikke kunne delta i møter som holdes nærmere tolvukersfristen. En utvidelse av sykmeldingsretten legger til rette for at kiropraktorer og manuellterapeuter vil kunne delta også i møter som holdes etter åtte uker.

Innføring av dialogmøter endrer fokus fra vekt på dokumentasjon av manglende medisinsk arbeidsevne og hva man ikke kan gjøre, til fokus på funksjonsevne og hva man faktisk kan gjøre. Det er derfor mer hensiktsmessig at kiropraktor eller manuellterapeut er de som stiller i dialogmøtet, dersom det ikke er andre forhold enn dem disse behandler, som er grunnlaget for sykmeldingen. I slike tilfeller vil gjerne sykmelder være den som fortsatt fysikalsk behandler den sykmeldte, og være nærmere til å vurdere funksjonsevnen i et dialogmøte. Jeg er på denne bakgrunn tilfreds med at alle, bortsett fra Fremskrittspartiets medlemmer i komiteen, er enig i forslaget.

Det kan se ut til at Fremskrittspartiet stiller spørsmål ved om kiropraktorer og manuellterapeuter i det hele tatt skal ha sykmeldingsrett. Jeg nøyer meg her med å vise til at dagens ordning med sykmeldingsrett i inntil åtte uker ikke er en prøveordning, men ble gjort permanent og landsdekkende i 2006 etter en grundig evaluering av en forsøksordning i tre prøvefylker.

Jeg viser for øvrig til vurderingene i proposisjonen.

Presidenten: Dei talarane som heretter får ordet, har ei taletid på inntil 3 minutt.

Harald T. Nesvik (FrP) [15:57:03]: Etter statsrådens innlegg føler jeg behov for bare å klarlegge én ting: Fremskrittspartiet er ikke imot at kiropraktorer og fysioterapeuter med spesialitet innenfor manuellterapi skal kunne ha sykmeldingsrett i inntil åtte uker. Det har Fremskrittspartiet støttet, og det støtter vi fortsatt. I mitt innlegg, som statsråden burde ha hørt, sa jeg at vi ikke har sett noen evaluering av langtidseffekten av dette, og det var i påvente av en slik evaluering at vi ikke ønsket å gå fra åtte til tolv uker. Det er bakgrunnen. Som sagt, vi støtter at disse yrkesgruppene skal ha mulighet til å sykmelde. Det må det ikke foreligge noen som helst tvil om.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, sjå side 65)

Votering i sak nr. 5

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endring i folketrygdloven

I

I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd skal § 8-7 niende ledd lyde:

Departementet kan gi forskrifter om unntak fra vilkåret om legeerklæring i første og fjerde ledd for et begrenset tidsrom når arbeidsuførheten dokumenteres med erklæring fra annet helsepersonell.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Presidenten: Framstegspartiet har varsla at dei vil stemme imot.

Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 51 mot 16 røyster.(Voteringsutskrift kl. 16.08.44)

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile ble vedtekne med 50 mot 15 røyster.(Voteringsutskrift kl. 16.09.07)

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.