Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 1994

Dato: 02.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Ane Sofie Tømmerås (A): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Mange unge mennesker går rett ut i arbeidsledighet etter å ha avsluttet førstegangstjeneste. Forsvarsdepartementet har utarbeidet en omfattende handlingsplan for å avhjelpe problemet.

Hva vil justisministeren gjøre med at nesten 1/3 av de sivile tjenestepliktige går ut i arbeidsledighet etter avsluttet tjeneste?

Statsråd Grete Faremo: Siviltjenesteadministrasjonene har siden april/mai 1993 sendt samtlige sivile tjenestepliktige som dimitterer, et spørreskjema for å kartlegge i hvilken utstrekning dimisjon skjer til arbeidsledighet. Av dem som har svart, er det 28 pst. som går til arbeidsledighet. Om lag 35 pst. har ikke svart på spørsmålene. Jeg ser med bekymring på at så mange forlater siviltjenesten uten å ha arbeid eller utdanning å gå til.

Problemet med arbeidsledigheten blir behandlet gjennom det organiserte samarbeidet mellom Justisdepartementet, siviltjenesteadministrasjonene og tillitsmennene for sivile tjenestepliktige. I tillegg er Forskolen for sivile tjenestepliktige trukket med som en sentral samarbeidspartner.

Det arbeides nå med sikte på å komme fram til en effektiv handlingsplan, hvor praktiske tiltak for å motvirke arbeidsledighet blant dimitterte sivile tjenestepliktige vektlegges. Handlingsplanen er planlagt ferdig om kort tid. Som et ledd i dette arbeidet er det også tatt kontakt med Kommunal- og arbeidsdepartementet med sikte på å komme fram til et organisert samarbeid mellom Justisdepartementet og arbeidsmarkedsetaten.

Målet med handlingsplanen vil selvsagt være å redusere andelen av sivile tjenestepliktige som går ut i arbeidsledighet etter dimisjon. Jeg forventer at vi kan komme fram med tiltak som styrker de sivile tjenestepliktiges stilling på arbeidsmarkedet, utvider opplæringsmulighetene og bedrer siviltjenestens generelle anseelse.

Det skal vurderes hvordan det i større utstrekning kan tas hensyn til problemer knyttet til overgang fra siviltjeneste til arbeid eller studier. Tilretteleggelse av jobbsøking under tjenesten, med generell arbeidsmarkedsinformasjon og individuell veiledning, vil være viktige områder her.

Jeg er innstilt på at vi må vurdere siviltjenesteadministrasjonenes arbeidsoppgaver og hvordan servicefunksjonen overfor de tjenestepliktige kan bedres. Hvordan dette best kan gjøres, vil bli vurdert når forslaget til handlingsplan foreligger om kort tid.

Ane Sofie Tømmerås (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er godt å høre at det er noe som skjer på dette viktige området, og jeg er også veldig glad for å høre at den planen som nå snart er ferdig, kan virke like omfattende som den Forsvarsdepartementet allerede har lagt på bordet for dem som avtjener sin verneplikt i det militære.

Jeg må få lov til å skyte inn at jeg fikk en assosiasjon til det velkjente ordtaket « bedre sent enn aldri » da jeg hørte statsrådens svar. Forsvarsdepartementet har her ligget ganske langt foran og har altså allerede satt sine planer ut i livet for dem som har avtjent verneplikten i det militære. Jo tidligere denne handlingsplanen nå blir gjennomført, jo færre vil også gå ut i arbeidsledighet. Derfor er jeg veldig opptatt av at den må bli gjennomført raskt. Jeg har lyst til å spørre statsråden om hva « kort tid » er, om hun kan si noe nærmere om når hun tror at dette vil skje.

Og ett punkt til: Denne handlingsplanen håper jeg også innebærer at man prøver å finne nødvendige midler for å få den gjennomført. Jeg har lyst til å understreke at denne planen ikke må være dårligere enn planen for dem som avtjener verneplikten i det militære. Det er ikke akseptabelt at hvor du avtjener verneplikten din, skal være avgjørende for hva slags tilbud og tiltak du kan få fra myndighetenes side. (Presidenten klubber.) Kan statsråden love at dette tilbudet vil bli like bra som for dem med vanlig militærtjeneste?

Presidenten: Presidenten må få lov til å minne om taletida.

Statsråd Grete Faremo: Jeg tror nok den kartleggingen som ble foretatt i fjor, brakte inn litt nye momenter - at det var overraskende at det var en så vidt stor gruppe som gikk ut i ledighet. Det er, som jeg sa, et spørsmål som nå opptar Justisdepartementet, tillitsmennene for de sivile tjenestepliktige og siviltjenesteadministrasjonene.

Det gjennomføres i disse dager møter om et helt konkret forslag til handlingsplan. Utgangspunktet er selvsagt at de økonomiske konsekvensene av dette må vurderes i forbindelse med det ordinære budsjettarbeid. Men jeg tror også det er viktig å ha så tett kontakt med arbeidsmarkedsmyndighetene som mulig, slik at man får helt konkrete tiltak som kommer den enkelte til gode.