Stortinget - Møte onsdag den 2. mars 1994

Dato: 02.03.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

Erling Folkvord (RV):

På møte i Rana kommunestyre 2. februar 1994 uttalte administrerende direktør Per Havdal i Fundia Norsk Jernverk at bruk av den såkalte Rana-milliarden i Fundia ville være ulovlig og utestenge bedriften fra hele EØS-markedet inklusive Norge.

Kan statsråden avklare hvorvidt slik bruk av Rana-milliarden er i strid med EØS sitt regelverk?

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg går ut fra at det siktes til bevilgningene på til sammen 1032 millioner kr utbetalt til Norsk Jern Holding AS i 1988 og 1989 til finansiering av omstilling av Norsk Jernverk i henhold til St.prp.nr.113 (1987-1988). Omstillingen var i all hovedsak fullført ved utgangen av 1989. Ved privatiseringen av Norsk Jern Holding i 1990 ble det ikke inntatt noen betingelser om konkrete investeringer som skulle foretas ved Jernverket i Mo. Staten eier i dag bare 20 prosent av Norsk Jern Holding og har ingen instruksjonsmulighet på selskapets disponering av egne midler. Det betyr at forholdet til statsstøtteregelverket i EØS i denne sammenhengen ikke er relevant. Det betyr at det altså ikke er noe problem i forhold til EØS-regelverket hvordan Norsk Jern Holding velger å bruke de midlene de har.

Erling Folkvord (RV): I dag opplyser arbeidskontoret at arbeidsløysa i Rana kommune er 14,6 prosent medrekna dei som er på tiltak. Det er 2233 par ledige hender.

Den forsvunne Rana-milliarden var statlege pengar som skulle brukast til ny verdiskaping og hindre ei slik arbeidsløyse. Som vi veit, er altså pengane i staden hamna på bok hos Norsk Jern Holding, slik at dei private eigarane kan ta ut svære aksjeutbytte. Nå er det avklart med statsråden sitt svar at direktør Havdal misbruker EØS-avtalen for å legge eit tåketeppe over det som har skjedd med desse pengane.

Så to spørsmål til statsråden - for det første: Vil statsråden gjere noko for å få slutt på at den lokale direktøren misbruker EØS-avtalen for å bortforklare at pengane blir brukte til privat vinning i staden for å skape nye arbeidsplassar? Og for det andre: Har Regjeringa noko som helst konkret verkemiddel som dei kan bruke for å sikre at Rana-milliarden blir brukt slik den opphavleg var tenkt?

Statsråd Jens Stoltenberg: Utgangspunktet her er at staten bevilget i overkant av 1 milliard kr til Norsk Jern Holding for å bidra til omstillingen i Mo i Rana.

I 1990 ble Norsk Jern Holding privatisert, mot Arbeiderpartiets stemmer. Vi er ikke glad for at det skjedde, men det er lite vi kan gjøre med det nå. Et av våre hovedargumenter mot privatisering var nettopp at når Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Høyre stemte igjennom privatiseringen, reduserte det mulighetene for statlig styring med den omstillingsmilliarden. Derfor deler jeg i og for seg en del av de bekymringene som representanten Folkvord gir uttrykk for. Men det er altså slik at når vi nå sitter med 20 prosent av aksjene i Norsk Jern Holding, er det begrenset hva vi kan gjøre, noe blant annet mitt svar tidligere her i spørretimen viser. Når vi nå stemmer mot det høye utbyttet på 65 millioner kr, er det selvfølgelig en fare for at vi ikke får flertall, fordi de private aksjonærene stemmer for et høyere utbytte enn det staten går inn for.

Erling Folkvord (RV): Eg konstaterer at statsråden ikkje kommenterte den lokale direktørmisbruken av EØS-avtalen. Statsråden hørte jo også at det ikkje låg nokon kritikk mot Arbeidarpartiet for tidlegare stemmegiving i denne saka. Det er heilt greitt.

Men ennå er det slik at Noreg er eit land der staten har visse moglegheiter til å styre. Det er ennå nokre dagar til forhandlingane er fullførte for å få oss inn i Europaunionen, som er den første staten der det ved grunnlov er forbode å styre kapitalen. Vil Regjeringa inntil da prøve å spele på lag med dei som det er mogleg å spele på lag med, for å legge press på dei private aktørane i forhold til Norsk Jernverk for å få til den bruken av Rana-milliarden som opphavleg var tenkt? Eg trur at skiljelinene nå er litt annleis i norsk politikk enn den gangen Arbeidarpartiet og SV med knapt fleirtal blei nedstemde i Stortinget. Men da må statsråd Stoltenberg og Regjeringa elles vere villige til å spele på lag med andre enn dei dei vanlegvis spelar på lag med i norsk politikk.

Statsråd Jens Stoltenberg: Vi er veldig opptatt av å styre. Det er en av grunnene til at vi er opptatt av å forhandle fram en medlemskapsavtale med EU som gjør at vi også kan delta i de beslutningene som fattes på europeisk plan. Et hovedargument for dette er nettopp ønsket om økt styring og økt deltakelse i beslutninger som angår oss. Dessuten er det også slik at i den grad det var noe i EU-samarbeidet som skulle skape problemer for den type omstilling vi gjennomførte i Rana, var det EØS-avtalen, som vi allerede har inngått. Men heller ikke den skaper problemer i forhold til disponeringen av pengene i Norsk Jern Holding.

Jeg skal opp til Mo i Rana i morgen. Vi følger utviklingen der nøye. Vi har lykkes med å opprette mange nye arbeidsplasser som resultat av omstillingen, og det er faktisk slik nå at det ser ut til at blant annet Fundia skal gjøre en del investeringer som vi setter pris på at de gjennomfører.