Stortinget - Møte onsdag den 2. mars 1994

Dato: 02.03.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 33

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Et nettverk bestående av fire store bussoperatører får solid økonomisk støtte fra Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) til markedsføring av heisaturer til Reeperbahn, oktoberfestivalen i Munchen og det polske vodkabrenneriet Polmos. Andre turbusselskaper protesterer fordi konkurransevridningen presser dem ut av markedet.

Hva kan statsråden bidra med for å få etablert konkurranse på like vilkår?

Statsråd Jens Stoltenberg: SND har et nettverksprogram som finansieres over fondets utviklingstilskuddsordning. Formålet med tilskuddsordningen er å delfinansiere tiltak og prosjekter som kan bedre effektiviteten i norsk næringsliv, samt spesielle programmer og tiltak. Nettverksprogrammet er ett av disse programmene. Det har til formål å øke konkurranseevnen i små og mellomstore bedrifter gjennom stimulering av samarbeid på tvers av bedriftsgrensene. Programmet ble startet opp i 1991 på bakgrunn av blant annet positive erfaringer fra andre land.

I den konkrete saken som representanten Hedstrøm viser til, har de fire selskapene Oslo og Follo Busstrafikk AS ved OFB-Reiser, Sørlandsruta AS, RunWay-Unitor AS i Bergen og Trondheim Trafikkselskap ved TT TURBUSS etablert et nettverkssamarbeid som de kaller Skysslaget. Målsettingene med nettverkssamarbeidet er blant annet å øke omsetningen og lønnsomheten gjennom tiltak som de fire selskapene ikke kunne gjennomføre hver for seg. SND har støttet samarbeidstiltaket med i underkant av 400000 kr gjennom sitt nettverksprogram.

Av representanten Hedstrøms spørsmål kan en få det inntrykk at Skysslaget hovedsaklig er beskjeftiget med å organisere heisaturer fra Norge til kontinentet. Etter å ha gjennomgått Skysslagets program for 1994 kan jeg vanskelig se at det er grunnlag for en slik oppfatning. Skysslaget tilbyr turbussreiser i Norge og til utlandet. Programmet er variert. Jeg kan ikke se at det skiller seg spesielt ut fra det som er vanlig for tilsvarende selskaper.

De fire samarbeidende selskapene har gått i bresjen for et samarbeid innen en bransje som er preget av svært små enheter, liten omsetning og dårlig lønnsomhet. Dersom støtten fra SNDs nettverksprogram kan virke som en katalysator for et samarbeid som kan gi høyere lønnsomhet, ser jeg dette som positivt.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg kan i hvert fall forsikre statsråden om at veldig mange av de små busselskapene vi har, er opptatt av den konkurransevridningen vi her får. Det er det ikke den minste tvil om. Med den økende turiststrømmen vi har - og dette skal det jo fokuseres på fra norsk side - vil jeg si at det er de små busselskapene som kan være kimen til utvikling fremover. Dette er en negativitet sett i forhold til dem.

Men så skal jeg til tilleggsspørsmålet mitt: Foruten konkurransevridningen er det et annet spørsmål som melder seg. Når vi har et statlig virkemiddelapparat, står det sentralt at man forsøker å utnytte ressursene best mulig og ha en god nytte-kost-effekt, men i dette tilfellet går SND-midler til nordmenn som slår ut håret i utlandet. Mener statsråden det er fornuftig å subsidiere norske turister for at de skal legge igjen sine oppsparte midler i andre land?

Statsråd Jens Stoltenberg: Først til spørsmålet om konkurransevridning: Dette er et program og en støtteordning som også er åpen for andre selskaper. Hvis andre selskaper ønsker å gå sammen og utvikle et tilsvarende produkt, vil de også kunne komme med i vurderingen når det gjelder støtte fra SND. Vi tror at denne type samarbeid mellom små og mellomstore bedrifter er et godt bidrag til å øke sysselsettingen og inntjeningen i norsk næringsliv.

Når det så gjelder spørsmålet om heisaturer, er det slik at dette Skysslaget har et veldig variert program med reiser både i Norge og i utlandet. De har for eksempel - og det skjønner jeg er et av problemene - det de kaller en musicaltur til Hamburg, som går over syv dager, og på dag to er programmet følgende: « Etter frokost om bord ankommer vi til Kiel kl 12.00. Kursen settes mot Hamburg og vi sjekker inn på vårt hotell. Tid til egen disposisjon og om kvelden møtes vi på hotellet for felles middag. Deretter bussavgang til Café Keese på Reeperbahn, hvor du kan svinge deg i dansen. »

Det er det som står i programmet, og statsråden har ikke reagert spesielt på det.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret, men jeg vil bare konstatere at jeg ikke fikk svar på spørsmålet mitt.

Presidenten: Spørsmåla 34 og 35 er det alt svart på.

Sak nr. 1, Spørjetime, er då ferdig handsama.