Stortinget - Møte onsdag den 20. april 1994

Dato: 20.04.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Hva vil statsråden gjøre for å framskynde en løsning angående trasévalg for E6 gjennom Grane sentrum?

Statsråd Kjell Opseth: Statens vegvesen Nordland er snart ferdig med utarbeiding av ein kommunedelplan for E6 forbi Trofors, Grane sentrum, med mellom anna val av trasé. Planen vil bli handsama etter føresegnene i plan- og bygningslova, og planprosessen er derfor styrt lokalt av kommunen. Vegkontoret reknar med at planen vil bli lagd ut til offentleg ettersyn i slutten av inneverande månad og ventar handsaming i Grane kommunestyre hausten 1994.

Eg kan ikkje sjå at det er grunnlag for å gripe inn i planprosessen.

Om det ikkje blir planavklaring lokalt, må saka avgjerast av Miljøverndepartementet, som er øvste styresmakt i høve til plan- og bygningslova.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at han viser til at planen til Statens vegvesen snart er ferdig. Men jeg vil minne om at dette er en veldig gammel plan, og jeg lurer på om det ikke kunne ha gått an å forenkle litt av arbeidet framover, da det viser seg at to av alternativene for trasévalg går gjennom områder som er vernet - de er totalfredet etter at alternativene ble skissert.

Grane kommunestyre hadde for ca en måned siden et møte der de kom med forslag om at alternativ vest ble trukket ut, da det alternativet forsinker kommunens arbeid på en rekke områder. Blant annet har kommunen planlagt bygging av et boligfelt her med blant annet livsløpsboliger og en grendestue. Så lenge dette alternativet er med i planen, kommer ikke kommunen videre, og jeg stiller igjen statsråden spørsmål om han som statsråd for dette området har mulighet til og kan tenke seg å bryte igjennom på en positiv måte for å få trukket dette alternativet ut.

Statsråd Kjell Opseth: Som samferdselsminister er eg også uroa over den lange tida planprosessen etter kvart tar. Men når vi er heilt på tampen av den prosessen som no går føre seg, ja så langt komne at planen vil bli lagd ut til offentleg ettersyn i inneverande månad, vil det jo i stor grad vere opp til Grane kommunestyre sjølv å avgjere kor raskt dette går. Det er ikkje noko i plan- og bygningslova som gjev meg heimel til å gripe inn i ein planprosess som er styrt lokalt av kommunestyret.

Presidenten: Vi går no til spørsmål 29.