Stortinget - Møte onsdag den 20. april 1994

Dato: 20.04.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Trond Mathisen (A): Jeg skal få lov å stille et spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Hvordan stiller kirke-, utdannings- og forskningsministeren seg til at Forsøksgymnaset i Oslo kan ta inn gjesteelever fra andre fylker under Reform 94?

Statsråd Gudmund Hernes: Forsøksgymnaset i Oslo er et fylkeskommunalt tilbud. Skolen gir tilbud om studieretning for allmenne fag. Under Reform 94 vil dette grunnkurset gå over til å bli grunnkurs innen studieretning for allmenne og økonomiske/administrative fag.

For en del definerte « små fag og yrker » kan det i dag kreves refusjon fra hjemfylket. Men det kan ikke kreves refusjon for gjesteelever som er tatt inn i tilbud som også finnes i elevens bostedsfylke. Men det er selvsagt adgang til frivillige ordninger fylkeskommunene mellom.

Studieretning for allmenne fag er i dag et tilbud som fins i alle fylker og ved de fleste videregående skoler. Utdanningstilbudet ved Forsøksgymnaset har derfor aldri vært definert som et « lite » fag, såkalt 60-40 prosent-tilbud, med mulighet for krav om refusjon dersom tilbudet ikke fins i elevens bostedsfylke. I den grad Forsøksgymnaset har hatt elever fra andre fylker, har dette vært basert på frivillige avtaler mellom Oslo kommune og de aktuelle fylkeskommunene.

Iverksetting av Reform 94 vil ikke endre på dette forholdet. Fortsatt vil det være opp til fylkeskommunene selv å inngå avtaler seg imellom for samarbeid om utdanningstilbud - for eksempel tilbud ved Forsøksgymnaset i Oslo.

Situasjonen for Forsøksgymnaset i Oslo og muligheten til å ta inn gjesteelever blir uendret under Reform 94.

Spørsmålet om den videre drift av Forsøksgymnaset vil altså avgjøres av Oslo kommune fordi Forsøksgymnaset er et fylkeskommunalt tilbud.

Trond Mathisen (A): Jeg vil få lov å takke ministeren for et fyllestgjørende svar.