Stortinget - Møte onsdag den 4. mai 1994

Dato: 04.05.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 34

Hans J. Røsjorde (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Ved marinebasen Haakonsvern har det blitt påvist betydelig forurensning fra tidligere virksomhet.

Hva har departementet gjort for å rydde opp i forholdene og hvilke midler er stilt til disposisjon?

Statsråd Jørgen Kosmo: Som ledd i oppfølgingen av forurensningsproblemene ved Haakonsvern gjennomførte Forsvaret i 1991 en undersøkelse som påviste en betydelig forurensning i grunnen ved Havari- og ABC-vernskolens brannøvingsfelt. Ytterligere undersøkelser viste at også sjøen utenfor basen var forurenset.

Forurensningen skyldes dels forurenset avløspvann fra brannøvingsfeltet som er rent ut i grunnen, dels søl og spill av oljeprodukter i forbindelse med øvelser. Når det gjelder situasjonen i sjøen, tyder foretatte undersøkelser på at det har forekommet tilførsel av ulike forurensninger fra brannøvingsfeltet via blant annet direkte utslipp, overflateavrenning og ledningsnett samt drenering til løsmasser i grunnen.

Den forurensning som er registrert på området, skyldes i all hovedsak tidligere virksomhet i brannøvingsfeltet på 1960- og 1970-tallet. Som strakstiltak er aktiviteten i brannøvingsfeltet midlertidig stanset, idet skolens nødvendige øvingsvirksomhet når det gjelder brann er lagt til et leid område på Sotra. Videre er det lagt restriksjoner på båttrafikken i området for å hindre spredning av forurensningsstoffer.

Saken ble tatt opp med Statens forurensningstilsyn, som i desember 1993 gjorde vedtak som påla Forsvaret tiltaksutredning samt gjennomføring av midlertidig tiltak og miljøtekniske undersøkelser på Haakonsvern. Dette er fulgt opp fra Forsvarets side, slik at det nå foreligger delplan for en fullstendig beredskaps- og tiltaksplan, rammeplan for utredelsesfasen, delplan for total miljøtekniske grunnundersøkelser samt at kartlegging er igangsatt. Alle disse forberedende tiltak er iverksatt i samråd med Statens forurensningstilsyn og gjennomført i henhold til de frister som er satt. Videre er arbeidet med en handlingsplan i full gang.

Jeg legger vekt på at Forsvaret fortsatt følger opp saken i nær kontakt med Statens forurensningstilsyn, og at best mulig oversikt over problemenes omfang og art bringes til veie før konkrete tiltak iverksettes. Slik oversikt regner jeg med vil foreligge våren 1995.

Siden 1992 og fram til i dag er det anvendt ca 1,5 millioner kr til de undersøkelser og den kartlegging jeg her har nevnt. I tillegg kommer kostnader i forbindelse med justeringen av driften ved Havari- og ABC-vernskolen.

Når det kommer til de konkrete tiltak, kan det bli tale om relativt store beløp. Jeg vil komme nærmere tilbake til dette i forbindelse med de kommende ordinære budsjettproposisjoner.

Hans J. Røsjorde (Frp): Jeg takker statsråden for et fyldig svar når det gjelder bakgrunnen for spørsmålet. Jeg har også med tilfredshet sett den perspektivplanen som man arbeider ut fra, og det man da har iverksatt. Kostnadene som her påløper, vil etter hvert bli betydelige, men også i den fasen man nå er, vil arbeidet med handlingsplanen kreve midler. Mitt spørsmål til statsråden er: Vil departementet fortsatt legge forholdene til rette for å dekke de merutgifter som det videre arbeidet medfører, og som kommer på toppen av de øvrige driftsutgifter som er knyttet til marinebasen?

Statsråd Jørgen Kosmo: Det vil være den stedlige sjef som i fortsettelsen får ansvaret for oppfølging av arbeidet innenfor sitt ansvarsområde. I henhold til Forsvarets nye stillingskonsepter skal den stedlige sjef ha et totalansvar for virksomheten på sitt område - også når det gjelder å rydde opp i gammelt søl. Vi må derfor fra departementets og fra Forsvarets overkommandos side ved generering av driftsmidler i de kommende års budsjetter ta hensyn til dette ved fastsetting av de ulike budsjetter. På denne måten kan vi få framdrift i arbeidet slik at midler stilles til disposisjon for dem som skal ha ansvaret for gjennomføringen av tiltaket.

Hans J. Røsjorde (Frp): Jeg har full forståelse for det konsept som statsråden viste til, men jeg vil igjen vise til at den forurensning som her forekommer, er noe som har samlet seg opp over svært lang tid, og som det haster med å få gjort noe med. Mitt spørsmål til statsråden er: Dersom det er nødvendig for å få den fornødne fremdrift i prosjektet, er da statsråden villig til å bidra med midler, slik at man får gjort dette på det jeg vil kalle ekstraordinære betingelser, i og med at dette dog ikke er den type tiltak som normalt ligger inne i et årsbudsjett?

Statsråd Jørgen Kosmo: Nei, arbeidet skal ikke stoppe opp fordi man mangler midler til planutredninger og de tiltak som skal gjennomføres. Vi vil selvsagt, som vi gjør i mange andre tilfeller, medvirke til at - enten gjennom omdisponeringer eller direkte tilleggsbevilgninger - de midler som er nødvendige, blir stilt til disposisjon. Men jeg vil bare understreke at verken Forsvarsdepartementet eller Forsvarets overkommando har en uuttømmelig pengekasse som man bare kan dele ut fra. Det vil hele tiden være et spørsmål om omprioriteringer og prioriteringer av det arbeidet som skal gjøres ved de enkelte avdelinger, og i Forsvaret som helhet i tilknytning til de rammer som er gitt Forsvarsdepartementet fra Stortinget.

Presidenten: Spørsmål 35 er det alt svara på.