Stortinget - Møte onsdag den 26. oktober 1994

Dato: 26.10.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Statsråd Grete Faremo: De ulike problemstillinger i tilknytning til spørsmålet som her er reist har også tidligere vært gjenstand for betydlig oppmerksomhet. Saken berører flere departementer og kunne i og for seg vært stilt til Regjeringen som sådan.

Jeg vil innledningsvis presisere at det går et prinsipielt og avgjørende skille mellom på den ene siden de såkalte arrangerte ekteskap og på den annen rene tvangsekteskap. Det ligger i sakens natur at overgangen fra arrangerte ekteskap og over i de rene tvangsekteskap vil være glidende. Står man overfor beviselige tilfeller av vold, tvang eller trusler vil handlingene være straffbare i henhold til bestemmelser i kapitlene 21 og 22 i straffeloven. § 29 og § 30 i utlendingsloven gir på nærmere angitte vilkår hjemmel for å utvise utlendinger som domfelles for straffbare handlinger, tidsbegrenset eller for alltid. I henhold til § 29 annet ledd, er det imidlertid et absolutt vilkår at utvisning i betraktning av forholdets alvor og utlendingens tilknytning til riket ikke vil innebære et uforholdsmessig tiltak ovefor utlendingen selv eller de nærmeste familiemedlemmene.

I de tilfeller der utvisning ikke skjer, kan andre reaksjoner være aktuelle. Domfellelser for straffbare forhold vil kunne innebære at det vandelskrav som i ulike sammenhenger oppstilles ikke anses oppfylt, hvilket i sin tur for eksempel vil medføre utsettelse med hensyn til innvilgelse av norsk statsborgerskap, eventuelt bosettingstillatelse.

Tilbakekall av tidligere gitt arbeids- og oppholdstillatelse vil imidlertid ikke fremstå som noe alternativ i de tilfellene der vilkårene for å utvise ikke er oppfylt.

Gunnar Breimo: hadde her overtatt presidentplassen.

Carl I. Hagen (Frp): Statsråden nevnte at dette spørsmålet like gjerne kunne vært stilt til Regjeringen. Dessverre er det ikke noen adgang til å stille spørsmål til Regjeringen i spørretimen, det må være til en enkelt statsråd.

Ellers synes jeg justisministerens holdning til denne problematikken var veldig passiv. Hun refererte en del eksisterende lover, men svarte ikke på det jeg synes jeg spurte om, nemlig hennes intensjoner og synspunkter på det alvorlige hvis man ikke sørger for at de som skal bo og oppholde seg permanent i Norge, følger norske lover og regler, og jeg vil legge til også skikk og bruk. Hvis man ikke vil ha de som medvirker til slike tvungne foreldrearrangerte ekteskapsinngåelser i landet, er det jo fullt mulig, dersom statsråden ønsker og er enig med meg, å endre norsk lovgivning og sikre seg hjemmel for inndragelse av oppholds- og arbeidstillatelse. Jeg forutsetter selvsagt at man ikke er blitt norsk statsborger, at den muligheten er borte.

Så jeg vil gjenta mitt spørsmål: Vil statsråden fremme lovendringsforslag som kan bedre forholdene på dette området, og sikre rettssikkerheten til unge kvinner og menn?

Statsråd Grete Faremo: Det er kanskje ikke overraskende at representanten Hagen betegner Regjeringens holdning som en passiv holdning. Det vil jeg sterkt avvise. Når vi sier at det er en selvfølge at man skal slå ned på alle tilfeller av tvang, vold eller trusler også knyttet til ekteskapet, mener jeg det er en viktig understreking av at slikt ikke kan aksepteres uansett hvor det finner sted, heller ikke om det finner sted innenfor ekteskapets rammer, og uansett om det finner sted innenfor ekteskapets rammer i et ekteskap inngått mellom utlendinger som bor i Norge. Det må gjelde et alminnelig krav til rettssikkerhet uansett hvilket land man er borger av, uansett hvilken opprinnelse man har.

Carl I. Hagen (Frp): Jeg er glad for at justisministeren understreker de rettigheter folk i dette landet har, men det er nok av avis- og mediereportasjer som tyder på at det er en rekke som ikke er kjent med norsk lovgivning og norske forhold på dette området. Vil justisministeren og Regjeringen kunne ta et initiativ og sørge for informasjon om norske lover og regler på dette området - hva som er akseptabelt og ikke akseptabelt - overfor innvandrerfamilier som har barn i tenårene, og som derfor kanskje kan komme opp i denne problemstilling, slik at de vet hva som er forholdene her i Norge, og sørger for å innrette seg etter dem? Vil en sørge for at slik informasjon blir formidlet til alle innvandrerfamilier eller flyktningfamilier som kommer fra kulturer hvor det er normalt at foreldrene bestemmer hvem barna skal gifte seg med, noe som ikke er forholdet her i Norge? Ekteskapet skal være en fullt ut frivillig handling mellom de to berørte og ikke være noe som ved fysisk eller psykisk vold blir tvunget gjennom av foreldrene.

Statsråd Grete Faremo: Det initiativet er allerede tatt. Som representanten Hagen kunne registrere, konfererte øyeblikkelig familieministeren med justisministeren, og det initiativet er allerede tatt av det departementet.