Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 1996

Dato: 31.01.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Tove Kari Viken (Sp): Jeg vil tillate meg å stille følgende spørsmål til næringsminister Jens Stoltenberg:

Statskog har flere ganger utsatt arbeidet med riving, tetting og sikring av gruva på Hjerkinn.

Vil statsråden ta initiativ til å kreve at Statskog som ansvarlig fullfører dette arbeidet snarest, og at det settes en tidsfrist for ferdigstillelse?

Statsråd Jens Stoltenberg: Etter avviklingen av driften ved Norsulfids anlegg overtok Statskog i mars 1994 gruveanlegget på Hjerkinn. Som en del av denne avtalen påtok de seg også Bergvesenets krav til opprydding og sikring av området. Statskog startet umiddelbart riving og sikring av de deler av anlegget som ikke var aktuelle i etterbrukssammenheng. Planen var å rive hele anlegget, med unntak av tre tømmerhus, sommeren og høsten 1995. På grunn av interesse fra et dansk selskap for å leie anlegget og bygge det ut i turistsammenheng, ble rivingen midlertidig stanset. Både Statskog og kommunene Dovre, Folldal og Oppdal har i utgangspunktet stilt seg positive til denne ideen. Det danske selskapet har fått frist til 9. februar med å komme med mer detaljerte planer for at det skal være aktuelt å inngå en avtale. Dersom slik avtale ikke blir inngått, vil rivingen fortsette og avsluttes sommeren/høsten 1996.

Kravene fra Bergvesenet om sikring av nedlagte gruveanlegg forutsetter varig sikring. På Hjerkinn er alle områder som ikke er aktuelle i etterbrukssammenheng, allerede varig sikret i henhold til kravene. Resterende deler, dvs. hovedsjakten, den såkalte sjakt null og jernbanetunnelen er midlertidig sikret og vil, i tilfelle riving, bli varig sikret som en del av rivingsarbeidene sommeren/høsten 1996. Den midlertidige sikringen er godkjent av Bergvesenet.

En eventuell etterbruk i turistsammenheng vil måtte skje i henhold til sikringskrav stilt av Bergvesenet.

På denne bakgrunn har Nærings- og energidepartementet ikke sett noe behov for noen ekstra initiativ på det nåværende tidspunkt.

Tove Kari Viken (Sp): Jeg er noe forundret over det svaret som ble gitt av næringsministeren. Jeg hadde et spørsmål til miljøvernministeren tidligere i dag om hva man ville gjøre med at SFT har gitt klarsignal til å tømme spesialavfall i gruva, og miljøvernministeren sier at han ikke vil stoppe planene om å tømme spesialavfall i gruva. Nå sier altså næringsministeren at man vurderer hotellplaner. Stortinget har vedtatt verneplan for Dovrefjell, og skytefeltet holder Forsvaret nå på å planlegge avviklet.

Nå hadde vi virkelig en mulighet til å få Dovrefjell tilbake til det naturmiljøet som det er. Isteden planlegger altså nå Regjeringen hotell på dissende fyllmasser av tungmetaller i Dovrefjell nasjonalpark. Jeg må si at det er en original miljø- og næringsmessig satsing, og jeg lurer på: Er det virkelig det som er Regjeringens hensikt?

Statsråd Jens Stoltenberg: Det som er problemstillingen, er at det i rivingen og sikringen, som går etter planen, er innført en midlertidig stans fordi et dansk firma ønsker å utvikle deler av dette området i turistsammenheng. Det har fått støtte av de tre lokale kommunene, fordi det kan innebære arbeidsplasser og inntekter til kommunene.

Det er ikke nødvendigvis noen motsetning mellom de planene og forslagene som Statens forurensningstilsyn og Miljøverndepartementet har, og fortsatt sikring/riving eller eventuelt turistanlegg på deler av disse områdene.

I forhold til problemstillingen er altså hovedpoenget at rivingen og sikringen vil bli foretatt som forutsatt sommeren og høsten 1996 dersom det ikke blir noe av de danske planene om å utvikle dette området i turistsammenheng.

Tove Kari Viken (Sp): Jeg håper at statsråden er kjent med at vi allerede har hotell på Hjerkinn - de flotte, gamle fjellstuene på Dovrefjell.

Ellers vil jeg si i forhold til det som var sagt tidligere i dag om deponering av spesialavfall, og at det sies uttrykkelig at loddsjakta senere kanskje også vil kunne brukes til deponi, at jeg ikke kan skjønne hvordan det skal kunne samsvare med hotelldrift.

Jeg skjønner heller ikke at ikke Regjeringen ved to ministere her nå er villig til å følge opp det som har vært Stortingets intensjoner ved behandlingen av Dovrefjell, som var et utvidet vern av Dovrefjell. Nettopp med sikte på det prøver en å få avviklet skytefeltet.

Sånn som gruva står på Hjerkinn nå, er det en skam for hele området. Jeg vil håpe at næringsministeren fortest mulig setter en endelig avviklingsdato, slik at Statskog har det å forholde seg til.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg er klar over at det er hotell på Hjerkinn. Jeg har bodd der, spist der og sovet der, og de er fine, de fjellstuene. Men det at det allerede drives noen fjellstuer i området, betyr ikke nødvendigvis at det ikke er plass for å utvikle noen andre arbeidsplasser og noen annen turistnæring på Hjerkinn.

Miljøvernministeren har svart på spørsmålet om spesialavfall. Jeg husker selv fra jeg drev med denne saken da jeg var statssekretær i Miljøverndepartementet i 1990, at poenget den gang var at det er mulig å ha en forsvarlig håndtering av spesialavfall nede i gruvene og likevel sikre både natur- og miljøinteressene på Hjerkinn. Og man kan samtidig eventuelt utvikle noe turistvirksomhet, dersom dette danske selskapet velger å gå videre med sine planer. Det er altså støttet av kommunene lokalt, fordi det gir arbeidsplasser og næringsvirksomhet i forening med natur og miljø. Det vil jeg synes er en god løsning for alle parter, og jeg skjønner i og for seg ikke at det er noen grunn til å lage noe problem ut av det.

Presidenten: Spørsmål 24 er handsama tidlegare.